Problem z bootloaderem

Witam. Wczoraj coś mnie pokusiło, no i zainstalowałem sobie Linuxa Ubuntu 8.04 server na nowej partycji. Lecz w czasie instalacji popełniłem błąd no i wgrał mi się program GRUB do sektora MBR dysku. Teraz po starcie systemu uruchamia się bootloader linuxa a jak tam wybiorę Windows XP to loader XP się pyta o systemy: "Windows XP Professional" i "Windows (domyślnie)". A ja bym chciał się pozbyć tego linuxa bo jest w trybie tekstowym. Próbowałem użyć CD i konsoli odzyskiwania - chciałem użyć komendy fixmbr ale system wyraźnie mnie przed tym ostrzegał więc poczekałem. Bardzo proszę o pomoc w usunięciu tego linuxa! Więcej info: Oba systemy na jednym dysku. -Windows XP Professional na partycji C: (38GB, fat32) -Linux Ubuntu 8.04 Server na partycji L: (1,5GB, ext2) Oczywiście nie chcę utracić żadnych danych z partycji C:, a na linuxie żadnych danych nie mam. Nie mam ochoty na żadną reinstalację systemu.

Odpowiedzi: 4

Zajrzyj tutaj; http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=161753
adam_broda
Dodano
24.02.2009 22:40:06
Dzięki wam, pomogło fixmbr. Ale potem zmieniałem rozmiar partycji przez linuxa i Win XP mi padł ;/ Teraz zainstalowałem XP a potem Linuxa i zostawiłem oryginalny bootloader Windows. I teraz: wie ktoś co mam wpisać w boot.ini aby Linux Ubuntu 8.04 ruszył? Ja mam coś w tym stylu: [...]partition(1)\WINDOWS="Microsoft [...] A ja dopisałem: [...]partition(2)\boot='Linux [...] I nie działa! Wyskakuje bład po wybraniu pozycji Linux[...] że nie można znaleść pliku "\system\(cośtam).dll". Zna ktoś co trzeba wpisać w boot.ini?
aso
Dodano
23.02.2009 22:28:07
Do sformatowania partycji można użyć narzędzia Gparted. Co do naprawy MBR, jest podobnie jak przedmówca napisał, w zdecydowanej większości przypadków powyższe komendy powinny skutkować przywróceniem oryginalnego MBR.
rokko
Dodano
12.02.2009 18:16:44
coś się mnie tak wydaje, że jeśli zalogujesz się na konsole odzyskiwania XP-ka, użyjesz fix'a, to konsola przywróci Ci pierwotny stan rzeczy, czyli będzie się uruchamiał XP, a po GRUBie nie będzie śladu, tak samo normalnie nie uruchomisz Linuksa, wtedy tylko format i zmiana systemu plików partycji i po problemie....ja jeśli mam problem z bootowaniem systemu, to zawsze używam fixboot i fixmbr. Jest jeszcze inne rozwiązanie. Jeżeli nie chcesz tego Linuksa, bo Ci nie opowiada, to zainstaluj sobie innego, wtedy z poziomu instalacji tego innego Linuksa sformatuj partycję starego Linuksa, na niej zainstaluj nowego a ten nowy już utworzy poprawnie nowy bootloader, ja osobiście z LILO korzystam.
ry5i3kszczur
Dodano
12.02.2009 13:28:16
aso
Dodano:
12.02.2009 13:02:50
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1