problem z biosem
mam problem z biosem. nie moge zmienic bootowania systemu na cd–rom(wogule nie moge zmienic nawet na floppy czy hard drive). domyslnie jest ustawione 1: floppy 2:hard drive 3:cd rom. a chodzi o to ze formatowalem dysk i z pospiechu nie zauwazylem tego problemu z bootowaniem. teraz nie wiem jak zainstalowac windowsa, wpisywalem e:/setup.exe(sciezka pliku z plyty) ale mi pisze ze nie moze otworzyc tego programu w dosie. napiszcie mi prosze krok po kroku co mam robic, z gory dziekuje i pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
Jeźeli chodzi o mowę potoczną to nie słyszałem źeby elektronik uźywał kombinacji słów "kondensator elektrolit" a raczej samo "elektrolit" – w domyśle kondesatror elektrolityczny.
Nie warto powielać złych wzroców czerpanych od ludzi niekompetentnych :wink:
Nie warto powielać złych wzroców czerpanych od ludzi niekompetentnych :wink:
EL NINO:
JN, nie ma "kondensatorow elektrolitow". Kondensator jak nazwa wskazuje, kondensuje, zbiera, gromadzi. Ale nie kurna "elektrolity", poniewaz:JN:
kondensatorów elektrolitów
lub
kondensatorów elektrolitycznych
lub
kondensatory elektrolityczneSłowik chemiczny:
elektrolit:
substancja, która po rozpuszczeniu w odpowiednim rozpuszczalniku ulega dysocjacji elektrolitycznej i w skutek tego przewodzi prąd elektryczny
Prawidlowa nazwa to "kondensator elektrolityczny", czyli wykorzystujacy elektrolit (jako izolator), zbudowany miedzy innymi z elektrolitu, itd...No wlasnie. Zamiast powtarzac jakies zaslyszane cuda wianki o 30 minutach.JN:
Więcej google.Zamiast cudowac i szukac zworki, szukac pensety lub cienkich szczypiec, wole wyjac na kilka sekund baterie. Przynajmniej jej gabaryty wspolgraja z moimi palcami :P .Seeker:
...tak więc wyjmowanie baterii jest metodą, ale w tym wypadku IMO na wyrost :)
ELNINO – bez przesadyzmu,choć oczywiście masz rację co do nazwy kondensator elektrolityczny,ale zwrot(nazwa) ten uźyty przeze mnie jest potocznie uźywany przez elektroników i innych ludzi – nie bądź taki Miodek na Forum.
Czepiasz się pierdół,nie wiem czy za mało czy za duźo i głowa boli,albo problem leźy gdzie indziej.
EL NINO:
JN, nie ma "kondensatorow elektrolitow". Kondensator jak nazwa wskazuje, kondensuje, zbiera, gromadzi. Ale nie kurna "elektrolity", poniewaz:JN:
lub
lub
kondensatory elektrolityczneSłowik chemiczny:
elektrolit:
substancja, która po rozpuszczeniu w odpowiednim rozpuszczalniku ulega dysocjacji elektrolitycznej i w skutek tego przewodzi prąd elektryczny
Prawidlowa nazwa to "kondensator elektrolityczny", czyli wykorzystujacy elektrolit (jako izolator), zbudowany miedzy innymi z elektrolitu, itd...No wlasnie. Zamiast powtarzac jakies zaslyszane cuda wianki o 30 minutach.JN:
Więcej google.Zamiast cudowac i szukac zworki, szukac pensety lub cienkich szczypiec, wole wyjac na kilka sekund baterie. Przynajmniej jej gabaryty wspolgraja z moimi palcami :P .Seeker:
ELNINO – bez przesadyzmu,choć oczywiście masz rację co do nazwy kondensator elektrolityczny,ale zwrot(nazwa) ten uźyty przeze mnie jest potocznie uźywany przez elektroników i innych ludzi – nie bądź taki Miodek na Forum.
Czepiasz się pierdół,nie wiem czy za mało czy za duźo i głowa boli,albo problem leźy gdzie indziej.
EL NINO:
Zamiast cudowac i szukac zworki, szukac pensety lub cienkich szczypiec, wole wyjac na kilka sekund baterie. Przynajmniej jej gabaryty wspolgraja z moimi palcami :P .Seeker:
Nie pitol :wink: , przyznaj , źe łoczy juź nie te, a moźe i delirka czasem dopadnie :wink: , wtedy rzecz jasna ze zworką bywa ...cięzko :wink: :mrgreen:
lub
lub
kondensatory elektrolityczne
Słowik chemiczny:
elektrolit:
Prawidlowa nazwa to "kondensator elektrolityczny", czyli wykorzystujacy elektrolit (jako izolator), zbudowany miedzy innymi z elektrolitu, itd...
No wlasnie. Zamiast powtarzac jakies zaslyszane cuda wianki o 30 minutach.JN:
Więcej google.
Zamiast cudowac i szukac zworki, szukac pensety lub cienkich szczypiec, wole wyjac na kilka sekund baterie. Przynajmniej jej gabaryty wspolgraja z moimi palcami :P .Seeker:
Seeker,święta racja – jak pisałem kaźdy robi jak uwaźa.
Hmmm napiszę tak. Moja wiedza w tym temacie jest taka:
– jeśli na płycie jest zworka opisana jako Clear CMOS , to właśnie do tego słuźy , a tym samym nie ma na płycie kondesatora podtrzymującego.
– jesli takiej zworki nie ma, jest na płycie kondensator podtrzymujący i wtedy wyjmowanie baterii na....jakis czas ma sens.
Ps. większość płyt gł. ma jednak zworkę Clear CMOS , tak więc wyjmowanie baterii jest metodą, ale w tym wypadku IMO na wyrost :)
– jeśli na płycie jest zworka opisana jako Clear CMOS , to właśnie do tego słuźy , a tym samym nie ma na płycie kondesatora podtrzymującego.
– jesli takiej zworki nie ma, jest na płycie kondensator podtrzymujący i wtedy wyjmowanie baterii na....jakis czas ma sens.
Ps. większość płyt gł. ma jednak zworkę Clear CMOS , tak więc wyjmowanie baterii jest metodą, ale w tym wypadku IMO na wyrost :)
Proszę wrzucić do googli i poczytać.
lub
lub
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
Miłej lektury.
Jeśli chodzi o kasowanie CMOS.
Kasowane cmos na płytach głównych zworką z reguły odbywa się napięciowo,czyli dostarcza się napięcie na nóźkę cmos lub zwiera się odpowiednie linie sygnałowe cmos lub odcina się dopływ napięcia do cmos.
W róźnych płytach jest róźnie z zasilaniem cmos,całkowicie bateryjne lub moźe być cześciowo zasilane przez płytę główną równocześnie doładowując baterię i między innymi w linie zasilajacą układ cmos są wpięte kondenstory elektrolity które pełnią rolę stabilizatorów i są magazynem energi i aby je rozładować trzeba czasu i ten czas zaleźy głównie od ich pojemności.
Więcej google.
I nie marudzić i wymyślać.
lub
lub
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
Miłej lektury.
Jeśli chodzi o kasowanie CMOS.
Kasowane cmos na płytach głównych zworką z reguły odbywa się napięciowo,czyli dostarcza się napięcie na nóźkę cmos lub zwiera się odpowiednie linie sygnałowe cmos lub odcina się dopływ napięcia do cmos.
W róźnych płytach jest róźnie z zasilaniem cmos,całkowicie bateryjne lub moźe być cześciowo zasilane przez płytę główną równocześnie doładowując baterię i między innymi w linie zasilajacą układ cmos są wpięte kondenstory elektrolity które pełnią rolę stabilizatorów i są magazynem energi i aby je rozładować trzeba czasu i ten czas zaleźy głównie od ich pojemności.
Więcej google.
I nie marudzić i wymyślać.
spiderko:
Raczej bateria zasila CMOS bezpośrednio, bez pośrednictwa kondensatora. Ale moźe być z tym róźnie. Czy jest na sali informatyk–elektronik?!
Eeee , chyba niepotrzebny, wszak cóś o wyjmowaniu baterii na 5,10, 15 czy 30 minut byłoby w instrukcjach do Mobo , trochę ich juź przepatrzyłem , ale takiego info nigdzie nie było. Kondensatory na płycie nie mają aź takiej poj. by ją(tą pamięić) trzymały tak długo – jest wszem i wobec wiadomo źe pamięć CMOS jest ulotna i źeby nie była musi dostawać napięcie, bez niego pamięć ....nie źyje i ...ulatuje :P :)
Raczej bateria zasila CMOS bezpośrednio, bez pośrednictwa kondensatora. Ale moźe być z tym róźnie. Czy jest na sali informatyk–elektronik?!
Tzn ? Ja mam "felerna" plyte ? Jaka trzeba miec aby moc wyciagac baterie na 30 minut ?JN:
5 sekund – odpowiadam,wszystko zaleźy od płyty głównej.
Co to sa "kondensatory elektrolitow" ? U mnie zalozono jakies wybrakowane, ze te "kondensatory elektrolitow" rozladowane sa po 5 sekundach ?JN:
Czas optymalny – czyli czas potrzebny do rozładowania całkowitego kondenstorów elektrolitów na płycie głównej.
EL NINO:
Nie pytam, poniewaz nie ma czegos takiego jak "czas optymalny". Zapytam inaczej – dlaczego u mnie wystarcza np. 5 sekund na reset BIOSu ?JN:
Wyjmij baterie na 30 minut(nie pytać dlaczego tyle – czas optymalny)
5 sekund – odpowiadam,wszystko zaleźy od płyty głównej.
Czas optymalny – czyli czas potrzebny do rozładowania całkowitego kondenstorów elektrolitów na płycie głównej.
Tak jak pisałem kaźdy robi jak uwaźa,ja osobiście nie wykonuję resetu biosu za pomocą zworki, zawsze wykonuje to baterią min 30 minut, a niektóre płyty wymagają dłuźszego czasu.
Po takim zabiegu z resetem biosu baterią,bios faktycznie przyjmuje wartości default,kasując idealnie inne ustawienia.
Zresztą to co widzę w necie na ten temat – jest róźnie,ale i duźa większość userów preferuje mój sposób.
Oczywiście EL NINO Twój sposób teź jest dobry i zalecany.
Nie pytam, poniewaz nie ma czegos takiego jak "czas optymalny". Zapytam inaczej – dlaczego u mnie wystarcza np. 5 sekund na reset BIOSu ?JN:
Wyjmij baterie na 30 minut(nie pytać dlaczego tyle – czas optymalny)
ok wyjalem baterie tak jak radziles na pol godzinki i podzialalo. dzieki wszystkim ktorzy starali sie pomoc i pozdrawiam ;)
Wyjmij baterie na 30 minut(nie pytać dlaczego tyle – czas optymalny),załóź i bios przyjmie ustawienia default,ustaw i zapisz Save.
Problem taki kiedyś miałem jak była uszkodzona pamięć,przetestuj ją programem memtest86 – ma być zero błędów.
A najlepiej to sprawdź na jednym sprawnym module poźyczonym – odsadź I bank – wyczyść wszystko z kurzu.
Problem taki kiedyś miałem jak była uszkodzona pamięć,przetestuj ją programem memtest86 – ma być zero błędów.
A najlepiej to sprawdź na jednym sprawnym module poźyczonym – odsadź I bank – wyczyść wszystko z kurzu.
nie chce usunac hasla tylko przywrocic biosa do ustawien fabrycznych, napisalem tylko ze czytalem text o usuwaniu hasel i tam byla wzmianka o ustawieniach fabrycznych...
Moze podasz w koncu dokladne dane, bo narazie bawisz sie w zgaduj–zgadula. Jak plyta glowna, producent, model typ ? Jaki bios, Award, AMI, Phoenix ? Jesli nie znasz tych danych, sproboj chodz oglednie, podac je odczytujac z programu Everest, sciagnij , zainstaluj i sprawdz, chodz podstawowe dane powinien pokazac.
to co w koncu nie mozesz zmnienic ustawien, czy tak jak piszesz bios zablokowany jest haslem, jesli tak to wyjmij baterie na okolo 10 minut i wszystko wroci do ustawien fabrycznych i haslo sie usunie, choc nie koniecznie, czasami trzeba jeszcze potem wejsc do biosu i dac opcje Deafaul Settings, by bios ustawil wartosci optymalne.
a moze by wyjac baterie na jakis czas? czytalem gdzies jak ominac haslo i pisalo ze jesli sie wyjmie to przywracaja sie ustawienia fabryczne
to co w koncu nie mozesz zmnienic ustawien, czy tak jak piszesz bios zablokowany jest haslem, jesli tak to wyjmij baterie na okolo 10 minut i wszystko wroci do ustawien fabrycznych i haslo sie usunie, choc nie koniecznie, czasami trzeba jeszcze potem wejsc do biosu i dac opcje Deafaul Settings, by bios ustawil wartosci optymalne.
przy wlaczaniu kompa jest BIOS v6.00PG
a moze by wyjac baterie na jakis czas? czytalem gdzies jak ominac haslo i pisalo ze jesli sie wyjmie to przywracaja sie ustawienia fabryczne
Nie wiadomo o jaki system chodzi , nie pisze tego autor , tak więc póki nie napisze ...... nic nie napiszę
Moźe kolego tak łaskawie podasz o jaką wersje biosa ci chodzi?? bo o ile znam zycie coś przeoczyłeś popatrz dobrze a jezeli faktycznie niedasz rady zainstalować system to proponuje z netu ściągnąć dyskietki startowe do instalacji winxp bo zakładam źe o ten system ci chodzi. Jeszcze jedna uwaga winxp pro jak i winxp Home róźnią się takźe polecam zwrócenie uwagi jakie dyskietki będziesz ściągał Pozdrawiam
Strona 1 / 1