Problem Z Barracuda 7200.9 Sata2 – Prosze O Pomoc.
Mam problem z dyskiem Seagate Barracuda 80Gb Sata2. Płyta asus A8n–e
Nie moge zainstalowac windowsa. Mam zalozona aktywna partycje. Dysk przetestowany wszelkimi mozliwymi programami nie wykazuje zadnych bledow. Został wymieniony na inny ten sam efekt. Gdy pracyje jako jeden z dyskow fizycznych na dzialajacym windowsie xp nie ma problemu :mozna zakladac partycje; kopiowac pliki czyli wszystko ok.
Na poczatku instalacji systemu wszystko jest jak nalezy instalator wykrywa dysk ; umozliwia wybor partycji i przechodzi do kopiowania plikow instalacyjnych na dysk. Pozniej jest restart i za kazdym razem wyskakuje komunikat "Błąd ładowania systemu operacyjnego" .Wszystkie mozliwe dodatkowe sterowniki zaladowane przez F6. Nie mam pojecia co dalej?.
PS. Ten sam błąd występuje przy czystej partycji dopiero sformatowanej.
pozdr,
Adam L
Nie moge zainstalowac windowsa. Mam zalozona aktywna partycje. Dysk przetestowany wszelkimi mozliwymi programami nie wykazuje zadnych bledow. Został wymieniony na inny ten sam efekt. Gdy pracyje jako jeden z dyskow fizycznych na dzialajacym windowsie xp nie ma problemu :mozna zakladac partycje; kopiowac pliki czyli wszystko ok.
Na poczatku instalacji systemu wszystko jest jak nalezy instalator wykrywa dysk ; umozliwia wybor partycji i przechodzi do kopiowania plikow instalacyjnych na dysk. Pozniej jest restart i za kazdym razem wyskakuje komunikat "Błąd ładowania systemu operacyjnego" .Wszystkie mozliwe dodatkowe sterowniki zaladowane przez F6. Nie mam pojecia co dalej?.
PS. Ten sam błąd występuje przy czystej partycji dopiero sformatowanej.
pozdr,
Adam L
Odpowiedzi: 7
Dziękuje za pomoc. Wreszcie poradzilem sobie z tym problemem. Access mode ustawione na : LARGE. Pierwsza partycja systemowa wielkości: 7GB. To pomogło.
Adam L:
Raid mam wyłączony.
Kontroler raid ustaw na opcje JBOD.
Wypnij wszystkie dyski na czas instalacji XP zostaw tylko dysk SataII.
Dysk sata podpięty do portu sata 0(1) – poczytaj w instrukcji do płyty.
Teraz najpierw zdejmij z niego wszystkie partycje,załóź i sformatuj i próbuj instalacji XP.
Raid mam wyłączony.
Wyłącz funkcje RAID w Biosie. Moźe to pomoźe.
Sprawdzone: access mode ustwione na large. Poczatek instalacji ok. Mozna wybrac partycje , nastepuje kopiowanie plikow instalacyjnych na dysk. Potem gdy xp powinien sie dalej instalowac nastepuje restart. I tak w kółko.
Adam L:
Jedyne moźliwości jakie mam to : zamiana z AUTO na LARGE . Dysk w biosie wykrywany jest jako : CHS. LBA nie mam wogole.
To spróbuj zmienic to opcję Access mode na inną niź w tej chwili masz ustawioną.
Jedyne moźliwości jakie mam to : zamiana z AUTO na LARGE . Dysk w biosie wykrywany jest jako : CHS. LBA nie mam wogole.
Strona 1 / 1