Problem z aktywacja systemu.
Mam taki problem. Na poczatku grudnia kupilem sobie nowy komputer wlacznie z oryginalnym Windowsem XP Professional. Kiedy zainstalowalem pierwszy raz Windowsa zaktywowalem go i zarejestrowalem w Microsoft. Ostatnio bylem zmuszony sformatowac dyski i zainstalowac ponownie system. Tym razem jednak nie udalo mi sie go zaktywowac. Pisze ze limit mozliwosci aktywacji systemu Windows na tym Cd-Keyu zostal wyczerpany (to samo dotyczy rejestracji, ale przeciez rejestrowac mozna sie tylko raz?). Jak mam zaktywowac system? Caly czas przy starcie systemu wyswietla mi sie komunikat ze zostalo "X" dni do zaktywowania systemu. Wyczytalem, ze jesli nie zaktywuje Windowsa to po uplywie limitu dni nie bede mogl korzystac z systemu. Bardzo prosze o pomoc. Nie posluguje sie zbyt sprawnie komputerem - nigdy jakos do niego mnie nie ciagnelo, uzywam go raczej do pracy (czasami pogram w jakas ciekawa gre - np. Gothic3) i jesli system przestanie dzialac bedzie to dla mnie spory klopot. Jesli ktokolwiek wie jak mi pomoc, bardzo prosze o odpowiedz na mojego posta. Dziekuje.
Nic takiego nie mialo miejsca. Nie pozyczalem mojego Windowsa nikomu. Byl instalowany tylko 2 razy - na poczatku jak kupilem komputer i drugi raz nie dawno. Teraz nie moge go zaktywowac. Skoro mozna aktywowac tylko raz to po co ten komunikat o limicie dni do aktywacji? Nie proszono mnie o zadne haslo, tylko od razu wyskoczyla informacja o tym ze na tym cd-keyu zaktywowano i zarejestrowano system.<br>
<P>Jak masz to okienko do aktywacji to nie wybieraj opcji aktywuj przez internet tylko opcje że chcesz zadzwonić to przedstawiciela firmy microsoft (rejestracja telefoniczna) i klikasz dalej po czym pojawi Ci się kod aktywacyjny który podzielony jest na kilka bloków oddzielonych od siebie kreseczkami.</P> <P> Dzwonisz na bezpłatną infolinie microsoftu pod numer 0801308801 na stępnie wybierasz chyba jeden ale nie jestem pewien.</P> <P>W kolejnym kroku lektor poprosi Cie abyś wstukał na klawiaturze telefonu kod aktywacyjny który pojawił Ci się w tym okienku do aktywacji. W każdym bloku jest 6 cyfr i po wystukaniu tych 6 cyfr wciszkasz krzyżyk (hasz #) i lektor prosi Cie o podanie cyfr z kolejnego bloku i tak aż do końca.</P> <P>Następnie Twój kod zostaje przetwarzany i werfikacja oczywiście nie powiedzie się i zostaniesz połączony z pracownikiem microsoftu. On z kolei poprosi Cie o przedyktowanie cyfr z pierwszego pola po czym zada kilka pytań: Czy jest to pierwsza aktywacja systemu - mówisz że nie, Na ilu komputerach jest system zainstalowany - mówisz że tylko na jednym, Jaki jest powód ponownej rejestracji - mówisz że musiałeś zrobić formata bo miałeś np dużo wirusów czy coś w tym stylu. W kolejnym kroku poprosi Cie o podanie CD keya który znajduje się na nalepce autentyczności i po podani tedo CD keya na tej nalepce masz taki kod kreskowy i pod tym kodem kilka bloków cyfr który rozpoczyna się 3 zerami, podajesz mu ten kod i on generuje dla Ciebie kod potwierdzający rejestracji po czym dzięuje Ci za rozmowe i przełącza Cie do automatu który przedyktuje Ci ten kod potwierdzający w kilku blokach który będziesz wprowadzał w te wolne pola: np: blok A 111111 wrpowadzasz kod w blok a wciskasz hasz i automat dyktuje Ci blok B jak wprowadzisz cyfry we wszystkie pola klikasz dalej i zakończ.</P> <P>I system masz aktywowany :)</P>
<p>Dziekuje za pomoc. :-) </p><p>I tak za kazdym razem po formatowaniu i ponownym zainstalowaniu Windowsa trzeba dzwonic?<br>Nie ma latwiejszego sposobu?<br></p>
Jest - o ile nie dokonujesz zmian sprzetowych - zgranie pliku wpa.dbl i ew. wpa.bak na dyskietkę, a po formacie przywrócenie go/ich do katalogu system32.
<P>jest dokładnie tak jak powiedzial rebe.</P> <P>Niestey jeśli nie zgrasz tych plików to będziesz musiał za każdym razem do nich dzwonić bo microsoft nie pomyślał że można robić format i wrgywać windowsa od nowa dlatego bez dzwonienia możesz aktywować go tylko raz, kolejne aktywacje będziesz niestey musiał robić przez telefon.</P> <P>Wiem bo sam mam orginał ale nie XP tylko media center</P>
W takim razie nastepnym razem zgram sobie te pliki na dyskietke, a teraz po prostu bede musial zadzwonic. Dzieki za pomoc, fajnie ze przyszla tak szybko. :-)<br><br>Pozdrawiam.<br>