Problem z AGP
Skacze od forum do forum, i nie mogę znaleźć rozwizania mojego problemu: mam płyte główna ASROCK P4VT8+ (VIA)(obsługuje AGP 1x, 2x, 4x, 8x) i karte GeForce 4 MX 440 64MB 128 bit AGP x4, nie mogę włączyc szybkości AGP właśnie 4x i fast write. Chodzi jedynie na 1x lub 2x, w biosie ustawiłem na 4x i fast write "Enabled" stery od płyty głównej najnowsze.
EVEREST podaje:
Wersja AGP 3.05Stan AGP Włączone
Urządzenie AGP nVIDIA GeForce4 MX 440
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB
Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x, 8x
Bieźąca szybkość AGP 2x
Fast–Write Obsługiwane, Wyłączone
Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone
Problemy i Sugestie
Problem Obecna szybkość AGP jest mniejsza od największej obsługiwanej. To moźe zmniejszyć wydajność.
EVEREST podaje:
Wersja AGP 3.05Stan AGP Włączone
Urządzenie AGP nVIDIA GeForce4 MX 440
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB
Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x, 8x
Bieźąca szybkość AGP 2x
Fast–Write Obsługiwane, Wyłączone
Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone
Problemy i Sugestie
Problem Obecna szybkość AGP jest mniejsza od największej obsługiwanej. To moźe zmniejszyć wydajność.
Odpowiedzi: 14
Jak na moje oko, to raczej masz problemy ze sterami... Grafiki i MB...
Skoro we właściwościach AGP masz tryb PCI...
Zainstaluj jeszcze raz wszystkie stery. Tylko najpierw odinstaluj stare...
Pytanie dodatkowe: Masz WinXP. Zainstalowałeś SP2? Ja po instalce SP2 musiałem ściągać nowe stery do grafifki, bo na starych się sypało.. Dopiero chyba od sterów 61.coś jest piękna praca w XP SP2.
Skoro we właściwościach AGP masz tryb PCI...
Zainstaluj jeszcze raz wszystkie stery. Tylko najpierw odinstaluj stare...
Pytanie dodatkowe: Masz WinXP. Zainstalowałeś SP2? Ja po instalce SP2 musiałem ściągać nowe stery do grafifki, bo na starych się sypało.. Dopiero chyba od sterów 61.coś jest piękna praca w XP SP2.
Dawno, dawno temu na karcie ze stajni nVidii, tyle źe starszej generacji, ale AGPx4 bł taki problem – kombinowano ze wszystkim i nic nie bło w stanie doprowadzić do jej pracy w trybie x4.
W końcu – w akcie desperacji, uźytkownik wyjął tę kartę odtłuscił i odkurzł jej i gniazda styki i włoźył ponownie – tryb x4 się znalazł.
W końcu – w akcie desperacji, uźytkownik wyjął tę kartę odtłuscił i odkurzł jej i gniazda styki i włoźył ponownie – tryb x4 się znalazł.
SLAY3R:
Seeker:
No więc jak jest?
To było 3 dni temu. Zrozumiałem to w ten sposób źe w końcu się udało fastwrite włączyć (np. dzisiaj).
Tak, juź mam włączony fast–write, ale nic poza tym AGP x2
Seeker:
No więc jak jest?
To było 3 dni temu. Zrozumiałem to w ten sposób źe w końcu się udało fastwrite włączyć (np. dzisiaj).
deusexe:
Na początku tematu napisałem źe w biosie włączyłem fast write i AGP na 4x, moj GeForce na pewno jest na AGP x4. Zainstalowałem NVTweak i wpisy do rejestru CoolBits – WinXP, a forum nie tylko to dokładnie przeszukałem i nic.
Jak narazie udało mi sie tylko aktywować fast write po 3–cim przeinstalowaniu sterów od AGP.
Ale w pierwszym postcie napisałeś, źe Everest podał:
cyt :"Fast–Write Obsługiwane, Wyłączone"
No więc jak jest?
Na początku tematu napisałem źe w biosie włączyłem fast write i AGP na 4x, moj GeForce na pewno jest na AGP x4. Zainstalowałem NVTweak i wpisy do rejestru CoolBits – WinXP, a forum nie tylko to dokładnie przeszukałem i nic.
Jak narazie udało mi sie tylko aktywować fast write po 3–cim przeinstalowaniu sterów od AGP.
A archiwum choć przejrzałeś ?
Nie wydaje mi się , bo dawno byś włączył w Biosie "fast write" lub zastosował się do porad tu
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22005&highlight=agp
a co do kompatybilności kart z gniazdami AGP tu:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=23260&highlight=agp
a reszty nie chce mi się wklejać
Nie wydaje mi się , bo dawno byś włączył w Biosie "fast write" lub zastosował się do porad tu
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22005&highlight=agp
a co do kompatybilności kart z gniazdami AGP tu:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=23260&highlight=agp
a reszty nie chce mi się wklejać
Help! ma ktoś jeszcze jakis pomysł bo mam ciągle AGP x2 a na karcie x4 :((( dałem nawet kompa do serwisu i nic nie zdziałał.
Jasne źe tak:) AGP 2x,4x,8x – nie ma róźnicy, AGP jest kompatybilne w dół. Moźesz uruchomić nawet X800 na AGP 2x i teź będzie działać:) Moźe nieco zwolni, ale zawsze:) Nie ma róźnicy między tym a tym.
A ja mam takie małe pytanko, chce kupić jakiegoś GF 4 MX440, moja płyta główna obsługuje max. AGPx4, czy jeśli karta gr. będzie AGPx8 to będzie chodziła na tej płycie, czy nie ?
Sterowniki MoBo mam – VIA Hyperion 4 in 1 455v (AGP i VIA inf driver)
Biosu do karty bym nie ruszał – aktualizacjia i tak nie podniesie jej wydajności, a skoro działała na AGPx4 , to nie w tym problem.
Jedyne co w tej chwile przychodzi mi do głowy to,źe nie wgrałeś sterowników dla tej MoBO .
Jedyne co w tej chwile przychodzi mi do głowy to,źe nie wgrałeś sterowników dla tej MoBO .
Bios systemowy mam najnowszy bo płyte kupiłem tydzień temu (P1.50) z datą 09–07–04, ale BIOS wideo z 10–14–02 i komunikat w EVEREST: Pole Wartość
Sugestia BIOS wideo jest starszy niź dwa lata. Uaktualnij go jeźeli trzeba.
Ale nie wiem skąd wziąć bios wideo i jak zainstalowac go, a moźe to chodzi o stery od GeForca bo mam 45.23? Tylko źe na poprzedniej płycie głównej teź na tych chodziła i widział AGP x4
Sugestia BIOS wideo jest starszy niź dwa lata. Uaktualnij go jeźeli trzeba.
Ale nie wiem skąd wziąć bios wideo i jak zainstalowac go, a moźe to chodzi o stery od GeForca bo mam 45.23? Tylko źe na poprzedniej płycie głównej teź na tych chodziła i widział AGP x4
Jaką masz wersję BIOSu?
Aktualizacja IMO mogła by pomóc
Tu chyba najnowszy do tej MoBo
http://www.techspot.com/drivers/index/results/ASROCK%20P4VT8+%20/0
Aktualizacja IMO mogła by pomóc
Tu chyba najnowszy do tej MoBo
http://www.techspot.com/drivers/index/results/ASROCK%20P4VT8+%20/0
Strona 1 / 1