Problem z...
Start) Mam problem z kompem, mianowicie rozchodzi się o to, że miałem blue screeny, postanowiłem zrobić format C:, lecz to nie pomogło, usunąłem partycje i zrobiłem od nowa.
1) Robie partycje od nowa na moim hdd (250gb) c:12gb d:220 (232.28gb łącznie). formatuje.
2) instaluje Windows XP Professional SP1 PL - instalacja przebiega bez komplikacji.
a) można korzystać normalnie z komputera, nic się nie wyłącza, nic się nie zawiesza, wszystko chodzi bardzo ładnie.
3)
a) aby mieć możliwość korzystania z MS Office 2007 Enterprise PL muszę mieć zainstalowany co najmniej XP SP2 PL (dlaczego muszę mieć 2007, a nie 2003? ano z tego powodu, że na oprogramowaniu biurowym korzystamy z Access 2007 i w nim tworzymy bd, więc tutaj nie ma możliwości abym zainstalował '03)
b) no więc instaluje SP2 PL, instalacja przebiega bezproblemowo.
c) po zainstalowaniu SP2 PL, instalator prosi o ponowne uruchomienie komputera, więc reset
d) komputer zawiesza się zawsze w tym samym miejscu i nie chcę drgnąć ani kreseczki dalej nawet po 10min czekania, nic to nie daje.
[img]http://www.sfsu.edu/~buscomp/xp_install/images/part2_6.gif[/img]
4) Jeśli próbuje zainstalować Windows XP SP2 Home Edition (zauważcie, od razu sp2), wszystko idzie ładnie pięknie, tylko że system wogóle sie nie uruchamia i nawet nie można stworzyć profilu użytkownika od razu po instalacji. (W dwóch słowach, po prostu nie włącza się za pierwszym razem)
End) Wcześniej (przed blue screenami), na moim komputerze miałem XP SP2 PL, instalacja przebiegała zawsze bezproblemowo oraz jego użytkowanie nie sprawiało mi żadnych problemów.
Jakby było tego mało instaluje to z tych samych płyt co instalowałem wcześniej, myślałem może, że tu kwi problem, ściągnąłem SP2 PL z internetu i próbowałem w ten sposób, ale dzieje się tak samo. Każdą z partycji, nie raz skanowałem 'chkdsk', początkowo wykryło błędy, ale zostały usunięte.
Tworzyłem nie raz i nie raz także formatowałem ten dysk i instalowałem na nim XPka, zawsze dzieje się to samo.
Próbowałem też uruchomić Windowsa XP SP2 PL, który się zawiesza u mnie na PC, u mojego kolegi, ale jest to samo, w tym samym miejscu się zatrzymuje pasek.
Moim zdaniem problem może tkwić w sektorze rozruchowym MBR, ale mogę się mylić. Mam dysk na gwarancji, więc mogę go oddać, ale nie pójdę przecież i nie powiem że XP SP1 się uruchamia, a SP2 już nie, bo powiedzą mi że problem tkwi w software.
Bardzo proszę o pomoc, mi pomysły się już wyczerpały. ;'( help!
Odpowiedzi: 2
między Extended MBR, a pierwszą partycją miałem bad sector. dysk poleciał do producenta, a ja dostałem drugi, w ramach gwarancji. ;) thx każdemu za pomoc, pozdrawiam!
W miarę możliwości - wyczyść dysk w innym kompie.
Powtórz instalację, partycje i te sprawy. Jeśli nic to nie da - zwróć dysk, nie wdając się w detale.
Niech pomartwią się tamci. Poczekasz pewnie ze dwa tygodnie, ale zwykle kończy się to wymianą dysku na drugi.
Na marginesie, trochę dziwi mnie rozmiar pierwszej partycji, ale w sumie to pewnie bez znaczenia, bo u siebie po zainstalowaniu wszystkiego potrzebnego - całość waży koło pięciu giga więc dwanaście to i tak sporo więcej.
Strona 1 / 1