Problem: Win XP -> Notebook

Witam, od niedawna mam następujący problem: używam notebooka Toshiby na którym preinstalowany był windows xp, jakiś czas temu wypożyczyłem go znajomemu w potrzebie. Niestety, gdy dostałem go z powrotem, w pierwszej chwili nie zwróciłem uwagi (wiem, wiem, głupota - ale używam głównie office'a i przeglądarki...), że kolega raczył z niewyjaśnionych powodów zrobić formata i zainstalować win xp pro, oczywiście z nielegalnym kluczem... na stronie microsoftu nie doszukałem się zaleceń co powinienem zrobić w tej sytuacji a nie bardzo łapię tę ich pomoc techniczną obok której widnieją jakieś ceny: 115zł, itd. Trafiłem więc tu i liczę na to, że ktoś pomoże mnie, podstępnie wpuszczonego w maliny...

Dzięki z góry za każdą sugestię ;)

Dorsz

PS. Próbowałem już zmienić klucz na mój - oczywiście bez skutku: inna wersja windowsa. Tak więc wszystko sprowadza się do tego: mam piracki system i oryginalny klucz, z którym nie wiem co zrobić ;)

Odpowiedzi: 1

A z laptopem jaki był Windows XP ?? Home ?? Jak tak to format (a raczej usunięcie Professional) i instalacja orginału (nie da sie reinstalować Home na Professional). Jak XP Professional to zmiana klucza powinna zalatwić sprawę (np Windows Product Key Update Tool ze stron MS)
Żółty
Dodano
19.02.2007 16:51:09
  • dorsz 19.02.2007 16:58:43

<p>Ech no właśnie jakoś dotychczas nie interesowałem się wersją Windowsów, ale sądząc z tego, że klucza nie mogę zmienić (próbowałem właśnie przez Product Key Update), miałem Home (btw czemu nie mogli na naklejce z kluczem wydrukować też wersji systemu?)... Tylko właśnie tu jest problem - z kompem nie dostałem płytki z windowsami, był tylko preinstalowany system i zastanawiam się czy jestem zdany na siebie, czy też mogę liczyć na pomoc Microsoftu (przesłanie kopii za jakąś tam opłatą po np. telefonicznym potwierdzeniu, że rzeczywiście mam licencję na Win??).</p><p>Dzięki tak czy owak :)<br>D. <br></p>

• Żółty 19.02.2007 17:07:38

Co to za Toshiba ?? Nie ma jakiegoś klawisza (F1 albo innego opisanego w instrukcji laptopa) pozwalajacego na dostęp do partycji recovery ??<br>

• dorsz 19.02.2007 18:01:54

Okej, wszystko jasne - mam płytkę recovery z windows xp home. Walała się gdzieś przez dłuższy czas, tak że zupełnie zapomniałem że istnieje. Sorry za zawracanie głowy i dzięki za pomoc :)<br>

dorsz
Dodano:
19.02.2007 16:37:22
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1