Problem: Win XP -> Notebook
Witam, od niedawna mam następujący problem: używam notebooka Toshiby na którym preinstalowany był windows xp, jakiś czas temu wypożyczyłem go znajomemu w potrzebie. Niestety, gdy dostałem go z powrotem, w pierwszej chwili nie zwróciłem uwagi (wiem, wiem, głupota - ale używam głównie office'a i przeglądarki...), że kolega raczył z niewyjaśnionych powodów zrobić formata i zainstalować win xp pro, oczywiście z nielegalnym kluczem... na stronie microsoftu nie doszukałem się zaleceń co powinienem zrobić w tej sytuacji a nie bardzo łapię tę ich pomoc techniczną obok której widnieją jakieś ceny: 115zł, itd. Trafiłem więc tu i liczę na to, że ktoś pomoże mnie, podstępnie wpuszczonego w maliny...
Dzięki z góry za każdą sugestię ;)
Dorsz
PS. Próbowałem już zmienić klucz na mój - oczywiście bez skutku: inna wersja windowsa. Tak więc wszystko sprowadza się do tego: mam piracki system i oryginalny klucz, z którym nie wiem co zrobić ;)
<p>Ech no właśnie jakoś dotychczas nie interesowałem się wersją Windowsów, ale sądząc z tego, że klucza nie mogę zmienić (próbowałem właśnie przez Product Key Update), miałem Home (btw czemu nie mogli na naklejce z kluczem wydrukować też wersji systemu?)... Tylko właśnie tu jest problem - z kompem nie dostałem płytki z windowsami, był tylko preinstalowany system i zastanawiam się czy jestem zdany na siebie, czy też mogę liczyć na pomoc Microsoftu (przesłanie kopii za jakąś tam opłatą po np. telefonicznym potwierdzeniu, że rzeczywiście mam licencję na Win??).</p><p>Dzięki tak czy owak :)<br>D. <br></p>
Co to za Toshiba ?? Nie ma jakiegoś klawisza (F1 albo innego opisanego w instrukcji laptopa) pozwalajacego na dostęp do partycji recovery ??<br>
Okej, wszystko jasne - mam płytkę recovery z windows xp home. Walała się gdzieś przez dłuższy czas, tak że zupełnie zapomniałem że istnieje. Sorry za zawracanie głowy i dzięki za pomoc :)<br>