Problem po zainstalowaniu drugiego dysku.
Kupiłem dodatkowy dysk twardy: WD 250GB i bez problemu zainstalowałem go jako "primary slave". Pierwszy dysk (Samsung 120GB) widnieje jako "primary master". Oba podłączone są za pomocą jednej taśmy 80 do wspólnego gniazda IDE. W opcjach zarządzania dyskami, przydzieliłem nowemu literkę, sformatowałem i widnieje tam jako "Dysk lokalny F".
BIOS ten nowy dysk widzi, figuruje on równieź w menedźerze urządzeń, lecz kiedy klikam na ikonkę "mój komputer", nie ma go tam. Jedynie mogę dostać się do niego właśnie z poziomu funkcji "zarządzanie dyskami". Dodam jeszcze, źe w jego opisie, w przeciwieństwie do pozostałych nie jest on partycją tylko "prosty", jego typ to nie "podstawowy" tylko "dynamiczny", za to system wykrywa go jak zresztą pozostałe jako "zdrowy" i nie ma na nim źadnych danych.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Z góry bardzo dziękuję :)
BIOS ten nowy dysk widzi, figuruje on równieź w menedźerze urządzeń, lecz kiedy klikam na ikonkę "mój komputer", nie ma go tam. Jedynie mogę dostać się do niego właśnie z poziomu funkcji "zarządzanie dyskami". Dodam jeszcze, źe w jego opisie, w przeciwieństwie do pozostałych nie jest on partycją tylko "prosty", jego typ to nie "podstawowy" tylko "dynamiczny", za to system wykrywa go jak zresztą pozostałe jako "zdrowy" i nie ma na nim źadnych danych.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Z góry bardzo dziękuję :)
Odpowiedzi: 6
Nie przydzielałem innej litery na nowo po sformatowaniu. Zrobiłem to teraz, po czym zrestartowałem komputer i jest bez zmian, czyli Explorator Windows w dalszym ciągu jest ślepy na Dysk lokalny (tym razem)) M:
Literę przydzieliłeś po formatowaniu na nowo?
Zgodnie z podpowiedzią zmieniłem dysk lokalny F z dynamicznego na podstawowy, sformatowałem ponownie, widnieje on w narzędziu zarządzanie dyskami jako partycja NTFS oraz "zdrowy", lecz niestety, w dalszym ciągu Eskplorator Windows go nie widzi. Dlaczego :?:
Otworz pomoc i obsługę techniczną. Wpisz jako zwrot szukany "dysk dynsmiczny" i przeczytaj to co będzie przy szóstym odnosniku.
Co znaczy "zdjąć" ? Masz na myśli wyjąć dysk i zainstalować go jeszcze raz ? Jak "załoźyć partycję od nowa" ? Proszę o nieco więcej szczegółów.
Seeker – nie do końca z tym "samo sie tak nie zrobiło". Juź któryś raz stykam się z taki "montowaniem" duźego dysku*. Kompletnie nie wiadomo od czego to zaleźy. Oczywiście po krokach przez Ciebie opisanych całkiem spokojnie dysk staje sie podstawowy.
* gdzieś tam reed mi opowiadął o identycznym wykryciu jakiejś 200 czy 250 podpiętej do systemu.
* gdzieś tam reed mi opowiadął o identycznym wykryciu jakiejś 200 czy 250 podpiętej do systemu.
Strona 1 / 1