Problem po "ręcznym" usunięciu mks_vir_2007
Witam,
mam w firmie dostęp do internetu tylko przez serwer proxy,wszystko działało do czasu kiedy musiałem usunąć ręcznie program mks_vir_2007.Nie mogłem łączyć się z serwerwm aktualizacji programu mks_vir,mimo wszelkich prób,pojawiał się komunikat o błędzie połączenia z sewerem o nr.60.Dlatego przenosiłem bazę z innego komputera,podmieniałem ją i było wszystko OK!.Tak było do momentu kiedy po zamknięciu programu mks_vir i usunięciu części bazy wirusów,komputer został nieopatrznie zrestartowany.Po tym fakcie Windows XP uruchamiał się do momentu pojawienia się pulpitu i natychmiast się resetował.Usunąłem więc cały folder [mks_vir_2007] programem z płyty bootowalnej.Po tym fakcie system działa dobrze oprócz faktu że nie mogę zainstalować ponownie programu mks_vir_2007.Pojawia się błąd nr.1721,zainstalowałem zgodnie z zaleceniami pomocy technicznej firmy MKS,program Windows Instaler 3.1,ale nic to nie pomogło.Problem z intalacją jest nadal.Dodatkowo od momentu usunięcia programu antywirusowego nie mogę się połączyć z internetem.Przedtem przy otwarciu przeglądarki pojawiało się okno logowania do serwera w którym wpisałem mój login i hasło, zaznaczyłem aby zostało zapamiętane i wszystko działało parwidłowo.Po usunięciu programu mks_vir_2007 mam komunikat że nie można odnaleźć serwera proxy,oraz nie pojawia się automatycznie okno logowania.
Bardzo proszę o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Odpowiedzi: 2
Witam ponownie,
z pomocy technicznej Mks-a otrzymałem takie porady:
Porada pierwsza
proszę pobrać z naszej strony (www.mks.com.pl) Windows Installer 3.1,
> znajduje się on w dziale "Pobierz", po zainstalowaniu installera proszę
> ponownie uruchomić komputer.
Nic to nie pomogło.
Porada druga
proszę uruchomić ręcznie usługę "Instalator Windows" (Start>Panel
sterowania>Narzędzia administracyjne>Usługi), po uruchomieniu usługi proszę
spróbować zainstalować program. Gdyby to nie pomoglo, proszę spróbować
przywrócić system do stanu wcześniejszego w trybie awarynym(F8 podczas
włączania się komputera).
Z tej drugiej porady nie korzystałem bo nie miałem dostępu do internetu i nie mogłem sprawdzić poczty.
Wcześniej przywracanie systemu nic nie pomogło,tzn. system został przywrócony ale programu nie można było zainstalować.
Zrobiłem inaczej niż we wszystkich poradach,mając zainstalowaną tą samą wersję programu na domowym komputerze,skopiowałem cały folder [mks_vir_2007] z Program Files i wkleiłem go do Program Files
komputera na którym nie mogłem zainstalować ponownie antywirusa.
Następnie uruchomiłem instalację programu i wszystko poszło jak należy,przekopiowany programa został odinstalowany i następnie zainstalowany poprawnie mks_vir_2007.
Automatycznie zostało naprawione połączenie z internetem.
Jestem zawiedziony działaniem programu antywirusowego,niedopuszczalne jest aby uszkodzenie bazy wirusów uniemożliwiało uruchomienie systemu.Uważam że w takim przypadku program antywirusowy powinien się nie uruchomić lub zgłosić problem z uszkodzoną bazą.
Sprawdź czy to -> [url]http://support.microsoft.com/kb/891985[/url] nie pomoże.
Jak nie to sprawdź czy uzycie tego narzędzia -> [url]http://support.microsoft.com/kb/290301/pl[/url] i usunięcie ewentualnych resztek ksa nie pozwoli na jego instalacje ponowną.
Strona 1 / 1