Problem po przeniesieniu systemu na inny dysk
Miałem dysk ATA 120GB Maxtor, zakupiłem nowy SATA 250GB Samsung. Przekopiowałem stary dysk na nowy i system działał. Zrobiłem dwie dodatkowe partycje spaw i ext3 pod Linuxa. Po tej operacji system nie chciał się uruchomić. Brak pliku hal.dll. Nic poradziłem sobie z tym. bootcfg /rebuild i system poszedł tyle źe przy okazji zmieniłem (rozpakowałem z płyty instalacyjnej) plik hal.dll i chciał mi system wykrywać cały sprzęt od nowa i wogóle zrobił się bałagan. Więc ze starego dysku przekopiowałem z powrotem partycje z WinXP na nowy dysk, ale... Po uruchomieniu wyskakuje mi źe "Wystąpił błąd bo nie moźna było sprawdzić licencji". Co zrobić źeby to naprawić. Od razu zaznaczam źe nie mam stacji dyskietek więc instalowanie na nowo systemu się nie uda (chyba źe uda mi się zintegrować sterowniki do SATA z płytką instalacyjną, ale nie wiem jak). Nie da się naprawić instalacji Windows poniewaź instalator nie pokazuje tej opcji.
Stary dysk:
Partycja Podstawowa (1): Windows 98 (tutaj jest boot.ini)
Partycja Rozszerzona (2): 3 dyski logiczne (winXP z systemem i dwa na dane)
w boot.ini wpis wskazuje na 2 partycję....jest OK
Nowy dysk:
Partycja Rozszerzona (2): 5 dysków logiczne (winXP z systemem i cztery na dane)
Partycja Podstawowa (3): Linux swap
Partycja Podstawowa (4): Linux ext3
w boot.ini wpis wskazuje na 4 partycję....jest OK (poniewaź najpierw są 3 podstawowe)
Czy mój problem jest związany z tymi nowymi partycjami? Proszę o pomoc!
Komunikat błędu:
Jeźeli to problem z aktywacją to jak to "przeskoczyć" nie instalując systemu od nowa?
Stary dysk:
Partycja Rozszerzona (2): 3 dyski logiczne (winXP z systemem i dwa na dane)
w boot.ini wpis wskazuje na 2 partycję....jest OK
Nowy dysk:
Partycja Rozszerzona (2): 5 dysków logiczne (winXP z systemem i cztery na dane)
Partycja Podstawowa (3): Linux swap
Partycja Podstawowa (4): Linux ext3
w boot.ini wpis wskazuje na 4 partycję....jest OK (poniewaź najpierw są 3 podstawowe)
Czy mój problem jest związany z tymi nowymi partycjami? Proszę o pomoc!
Komunikat błędu:
Wystąpił problem, który uniemoźliwił systemowi dokładne sprawdzenie stanu licencji dla tego komputera.
Kod błędu: 0x80090006
Jeźeli to problem z aktywacją to jak to "przeskoczyć" nie instalując systemu od nowa?
Odpowiedzi: 6
Poprzestawiane literki ?? Z dyskietki startowej Windowsa 98 wpisz fdisk /mbr – powinno to usunąć sygnatury dysków i Windows powinien poprzydzielać literki na nowo.
Nie pamiętam menu Bart'sa, ale jeźeli nie ma go na liście to pewnie przez uruchom litera dysku:\windows\regedit
Wiem jak się edytuje rejestr. :? Ale chodzi mi o to jak się dostać do niego np. z płytki typu PE (bo jedynie taka mam moźliwość).
Pewnie w uruchom wpisać regedit.
Udało mi się naprawić instalację (poprzez "drugie r" z płytki instalacyjnej), ale poprzestawiało mi litery dysków (zaczynają się od G:).
Co do tego opisu ze strony powyźej, to jak mam się zalogować do rejestru jeźeli mój komputer nie jest w sieci?
Co do tego opisu ze strony powyźej, to jak mam się zalogować do rejestru jeźeli mój komputer nie jest w sieci?
Zajrzyj tutaj: http://www.annoyances.org/exec/forum/winxp/1101684906
Strona 1 / 1