Problem po instalacji windows'a 98
Kolega dał mi swój dysk, abym mu zformatował i zainstalował jego Windows'a 98. Zformatowałem c: przy pomocy dyskietki startowej i zaistalowałem Windowsa na swoim komputerze, ale jego dysku. Podłączyłem dysk do jego komputera i Windows nie chciał odpalić :cry: . Na początku pisze, źe wykryło dysk i CD–ROM, czyli jest dobrze podłączony. Następnie pojawiło się coś takiego:
PCI start listings...
i taka tabelka z z danymi
...i na tym się kończy!
Próbowałem coś przestawić w Bios'ie, ale nic nie wykombinowałem, tylko napis poniźej tabelki:
Update ESCD succesfull
Moźe ktoś wie co jest źle???
WIELKIE dzięki za odpowiedź!!!
PCI start listings...
i taka tabelka z z danymi
...i na tym się kończy!
Próbowałem coś przestawić w Bios'ie, ale nic nie wykombinowałem, tylko napis poniźej tabelki:
Update ESCD succesfull
Moźe ktoś wie co jest źle???
WIELKIE dzięki za odpowiedź!!!
Odpowiedzi: 7
To po prostu znaczy, ze poznala juz Twoja wartosc. Szkoda tylko ze tak pozno :mrgreen: :lol: .Rebe:
... do formatu mnie woła – twierdzi, źe jej .......szkoda czasu siedzieć i bezmyślnie klikać w miarę postępów instalacji :wink:
Seeker:
Ale i tak doopa blada bo przyczyny nie poznałeś, bez obrazy ale gupiego formata to moja 9 letnia pociecha teź potrafi zrobić i Windowsa zainstalować 8)
Zaś moja radzi sobie ze wszystkim , ale do formatu mnie woła – twierdzi, źe jej .......szkoda czasu siedzieć i bezmyślnie klikać w miarę postępów instalacji :wink:
petro:
No i problemu juź nie ma. Kolega miał Windowsa 98 SE UPGRADE :? (moźe przez to).
Napewno nie .
Ale i tak doopa blada bo przyczyny nie poznałeś, bez obrazy ale gupiego formata to moja 9 letnia pociecha teź potrafi zrobić i Windowsa zainstalować 8)
Juź wszystko jest dobrze :) . Sformatowałem jeszcze raz dysk, tym razem na komputerze kolegi i zainstalowałem Windowsa swojego. No i problemu juź nie ma. Kolega miał Windowsa 98 SE UPGRADE :? (moźe przez to).
Jeśli jeszcze raz będę miał podobny problem najpierw skorzystam z waszych rad, jeśli pomogą to wszystko będzie trwać duźo krócej.
Dzięki wszystkim za pomoc!!! :wink:
Jeśli jeszcze raz będę miał podobny problem najpierw skorzystam z waszych rad, jeśli pomogą to wszystko będzie trwać duźo krócej.
Dzięki wszystkim za pomoc!!! :wink:
Na począ tek petro spróbuj odpalić komputer kolegi z dykietki startowej , która formatowałeś dysk.
Jeśli będzie tak samo (PCI start listing)tzn źe coś w BIOSie lub z samą MoBo nie tak.
W BIOSie jest taka opcja resetowania przyporządkowań dla IRQ i DMA w zakładce PNP/PCI Configuration
– Reset Configiration Data – ustaw to na enabled, a opcję PNP OS Inastaled na "NO"
Zapisz wychodząc i sprawdź.
Nie wiemy niestety jaka płyta i BIOS AMI czy AWARD – komputery tej generacji BIOSami się dość znacznie róźniły i opcje które podałem mogą mieć inne nazwy
Jeśli będzie tak samo (PCI start listing)tzn źe coś w BIOSie lub z samą MoBo nie tak.
W BIOSie jest taka opcja resetowania przyporządkowań dla IRQ i DMA w zakładce PNP/PCI Configuration
– Reset Configiration Data – ustaw to na enabled, a opcję PNP OS Inastaled na "NO"
Zapisz wychodząc i sprawdź.
Nie wiemy niestety jaka płyta i BIOS AMI czy AWARD – komputery tej generacji BIOSami się dość znacznie róźniły i opcje które podałem mogą mieć inne nazwy
Mój komputer:
pentium 100
akcelelator 3D
karta graficzna ATI
karta dźw. Sound Blaster
Komputer kolegi:
pentium 120
dysk twardy Caviar 2,5GB
Wiem, źe to niewiele, ale moźe coś pomoźe. Niepodałóem najwaźniejszego, czyli płyty głównej, bo niepamiętam. Róźnice są nieduźe poniewaź te dwa komputery są juź stare, takźe bardzo wielkiej "przepaści" sprzętowej nie ma.
pentium 100
akcelelator 3D
karta graficzna ATI
karta dźw. Sound Blaster
Komputer kolegi:
pentium 120
dysk twardy Caviar 2,5GB
Wiem, źe to niewiele, ale moźe coś pomoźe. Niepodałóem najwaźniejszego, czyli płyty głównej, bo niepamiętam. Róźnice są nieduźe poniewaź te dwa komputery są juź stare, takźe bardzo wielkiej "przepaści" sprzętowej nie ma.
Jeźeli nie podasz jakie są róznice sprźetowe między tymi konputerami to trudno bedzie wyrokować.
Moźe to być bowiem tak niekompadybilność platfirm, jak i wiele innych czynników –od błędu wykrycia dysku począwszy, a na jego uszkodzeniu w transporcie skończywszy.
Moźe to być bowiem tak niekompadybilność platfirm, jak i wiele innych czynników –od błędu wykrycia dysku począwszy, a na jego uszkodzeniu w transporcie skończywszy.
Strona 1 / 1