Uhhh... Po kilku dniach siedzenia przed 3 (damn!) komputerami, nadszedl czas na poproszenie o pomoc...
Mialem zainstalowango Windows XP prof bez zadnych service packow. Kupilem kieszen na dysk (USB). Niestety, po podlaczeniu nie aktywowal sie USB 2.0, a jedynie USB 1.1, wiec wszystko szlo wolno. Wyczytalem w internecie, ze by XPek korzystal z USB 2.0 musi miec SP2. Jako, ze w przeszlosci dosc mocno modyfikowalem windowsa to nie instalowalem SP2. No ale w koncu sie na to skusilem.
Pierwszy problem pojawil sie przy isntalacji - wykrywal, ze system jest nielegalny, mimo, ze moj xpek jest legalny... Zmienilem wiec jego 'cd-keya' i podzialal (moze ktos, kto go instalowal wpisal zly kod..?). To zatem szybko poszlo. Instalacja przebiegla chyba pomyslnie (do zainstalowania bylo oklo 64 poparwek z automatycznych aktualizacji - wszystko sie poinstalowaly). Nadszedl czas na reset.
Komputer uruchamia sie, windows zaczyna sie ladowac i... reset. Probuje drugi raz - to samo. "Cholera, wiedzialem, by trgo SP2 nie instalowac" - pomyslalem. Wwszedlem zatem w tryb awaryjny i zaczalem po kolei odinstalowywac poprawki. Odinstalowalem chyba z 15, po czym natknalem sie na poparwke, ktora wymagala restaru systemu. Tak tez zrobilem.
Niestety, windows znow sie nie uruchomil, a na dodatek tryb awaryjny tez - komputer resetuje sie podczas ladowania.
Pieknie...
Co zrobic? Wzialem sie za odzyskiwanie systemu przez recovery console. Zadowolony, laduje system z CD, naciskam R, wpisuje haslo i.. no wlasnie. "Haslo nie jest prawidlowe. Sprobuj ponownie.". 3 razy i "nacisnij enter, by zresetowac komputer". Haslo na pewno wpisuje prawidlowe. Zabralem sie wiec za... lamanie tego hasla. Odpalilem program Offline NT Password & Registry Editor z bootowalnej dyskietki. Sprobowalem wyczyscic haslo. Nic to nie pomoglo. Sprobowalem wylaczyc syskeya i wyczyscic. Nic to nie pomoglo. Dodam, ze przy koncie Administratora widnieje napis "disabled or locked".
Juz naprawde nie mam sily i zadnych pomyslow jak to naprawic. Czy ktos z Was potrafi mi pomoc? KAzda wskazowka, uwaga bedzie mi przytdatna. Z gory serdeczne dzieki.
Odpowiedzi: 7
czy podmienienie najnowszych plikow (wedlug daty) z katalogu systemowego na te, z plytki windowsa xp prof (bez sp2, strasza wersja) pomoze? czy jeszcze trzeba cos pozmieniac w rejestrze?
nadal mam z tym problem...
Dobra, do konsoli udalo juz mi sie dostac (ophcrack). Znalazlem taki tekst:
[quote]B.
Jeśli system Windows XP nie uruchamia się po instalacji dodatku Service Pack 2 (system zawiesza się, bądź wyświetlany jest niebieski ekran), należy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami :
1. Uruchom Konsolę odzyskiwania systemu Windows XP. W tym celu włóż do czytnika CD/DVD płytę instalacyjną Windows XP i zresetuj komputer, aby zbootować z płyty CD. Może przy tym zajść konieczność zmiany w BIOSie opcji: Boot Sequence na : CD-ROM / HDD / FDD lub Primary Boot Device na CD-ROM lub podobnej do podanych.
2. Gdy pojawi się komunikat "Press any key to boot from CD" naciśnij dowolny przycisk, aby zbootować komputer z włożonej płyty CD. Kiedy pojawi się komunikat informujący o możliwości instalacji lub naprawy systemu, klikamy R (Repair) w celu włączenia Konsoli Odzyskiwania. Jeśli posiadasz kilka systemów musisz wybrać odpowiedni numer (zazwyczaj 1). Następnie przy zapytaniu musisz podaj hasło administratora systemu, aby się zalogować
3. Po pomyślnym zalogowaniu uruchom z linii poleceń następujące komendy, po każdej wciskając Enter:
cd $NtServicePackUninstall$\Spuninst
batch spuninst.txt
exit[/quote]
Niestety, nie mam takiego pliku - jest tylko spuninst.exe, spuninst.inf i Service Pack 1.asms
Czy SP2 w ogole mi sie zainstalowal...? :rolleyes:
Spróbuj przy logowaniu Ctrl-Alt +2x Del i nazwa Administrator + hasło może ta opcja zadziała
Probowalem z plytki bez SP2, ale wczoraj probowalem tez z plytka Windows XP Prof SP2 - efekt niestety taki sam. Probowalem tez z konsoli, ktora jest juz na dysku (chyba kiedys tez mialem jakies problemy). Pochodzila ze starej, 30-dniowej wersji XPeka, jest po angielsku. No ale niestety - efekt rowniez identyczny - haslo sie nie zgadza.
Probowalem zarowno hasla "Administrator" jak i "" (puste) oraz wielu innych hasel jakie mi przychodzily do glowy, ktore mogly kiedys zostac ustawione. Haslo do usera z uprawnieniami admina tez nie dziala.
Jak to haslo zresetowac? Albo moze inaczej - jesli sie da - jak zalogowac sie w konsoli na usera z uprawnieniami admina?
Albo jeszcze inaczej - jak to naprawić? :neutral:
edit:
natknalem sie na http://pctweak.net/news.php?id=207
Mozliwe jest, by problem wystepowal przez tego wirusa?
witam
[i]Co zrobic? Wzialem sie za odzyskiwanie systemu przez recovery console. Zadowolony, laduje system z CD, naciskam R, wpisuje haslo i.. no wlasnie. "Haslo nie jest prawidlowe. Sprobuj ponownie.". 3 razy i "nacisnij enter, by zresetowac komputer". Haslo na pewno wpisuje prawidlowe. Zabralem sie wiec za... lamanie tego hasla. Odpalilem program Offline NT Password & Registry Editor z bootowalnej dyskietki. Sprobowalem wyczyscic haslo. Nic to nie pomoglo. Sprobowalem wylaczyc syskeya i wyczyscic. Nic to nie pomoglo. Dodam, ze przy koncie Administratora widnieje napis "disabled or locked".[/i]
O ile mi wiadomo - aby naprawić system winXP+SP2 z konsoli musisz korzystać z zintegrowanej płyty inst winXP+SP2 (możesz pożyczyć od kolegi). Inaczej się nie da na płycie z samym winXP bez SP2.
Planuje niedlugo kupic Viste, natomiast najpierw musze dostac sie do XPeka. Mam tam np. wiele potrzebnych mailow, mnostwo zapamietanych hasel w FF itp.
Instalacja sp2 powoduje dosyć często różne nieprzewidziane zachowania. Też miałem z tym problem kiedyś.
Najlepszym sposobem będzie zainstalowanie windowsa ze zintegrowanym sp2.
Taką płytkę instalacyjną możesz wykonać samemu.