[problem] Komputer co jakiś czas zawiesza się.

Jakiś czas temu miałem problem źe mój cd–rom jak wsadzałem płyte zawieszał mi kompa i pozostawał restar.okazało się źe cd–rom i nagrywara były podpięte pod jeden kabel dałem na 2 i chodzi.ale ostatnio komputer co jakiś czas zwiesza się podobnie jak objawy z tym cd–romem ale nic w nim nie mam.skanowałem mks on–line nod32 ad–aware i spybot.dzieje się tak jak mam uruchomiony "pełen zestaw" oprogramowania i teź jak mam wszystko wyłączone i uzycie procka 0 %.niedawno modyfikowałem kompa więc wszystko powinno być wporzo czysto i sprawnie.jakby ktoś miał jakieś sugestie to będe wdzięczny i opiszcie co robić jak dla amatora.Pozdrawiam i licze na was :]

Odpowiedzi: 11

moźe mi ktoś sprawdzić te napięcia i błąd? Pozdrawiam
Pawko
Dodano
10.02.2005 17:14:44
ściągnąłem programik AIDA i wklkejam screen z temperaturą i napięciami.jak ktoś sie zna niech rzuci okiem i powie czy ok i czy gdzieś w tym jest problem.aha te błąd co opisywałem Service Control Manager to poniźej równieź wklejam screena z jego właściwościami.jak źle wrzuciłem to sorki.Pozdrawiam.
Pawko
Dodano
07.02.2005 20:56:19
Jesli system stoi na FAT, to po wymuszonym restarcie skanuje dyski. Natomiast jesli mowisz o zwyklym restarcie, musialbys uruchomic komputer z plyty i z konsoli uruchomic "chkdsk /p /r" i "chkdsk f: /p /r".

Co do bledu – postaraj sie sam wyszukac sprzet odpowiedzialny za te zawieszenia. Usuwaj po kolei urzadzenia i testuj komputer po kilka godzin, robiac to co robisz normalnie. W gre wchodzi rowniez sieciowka/siec.

Jak z temperaturami procesora, grafiki ?
EL NINO
Dodano
06.02.2005 22:19:15
czy ktoś mi pomoźe? prosze
PS. czemu czasem po restarcie komp robi mi scandisk dysku F a system mam na dysku C.wywołać ręcznie teź go nie moge.ale bardziej martwi mnie to zawieszanie!
Pawko
Dodano
06.02.2005 19:06:41
dzięki moźe potem sprawdze ale chyba problem jest inny.za kaźdym razem po zwisie i restarcie wchodze w dziennik zdarzeń systemu i patrze błąd.a źródłem tego błedy jest Service Control Manager a we właściwościach jest jakaś wzmianka o pliku netevent.dll. nie wiem czy dobrze wam podałem i w czymś pomoźe.PZDR jak ktoś ma pomysły to śmiało.
PS. zawiesza się po przynajmniej kilku godzinach uźywania go nigdy zaraz po włączeniu lub przy włączaniu.
Pawko
Dodano
05.02.2005 18:26:34
Pod blachą kompa na obudowie zasilacza muszą znajdować sie wszystkie jego parametry włącznie z producentem. A jeśli nie jesteś w stanie tego namierzyć, to po prostu kogoś poproś. :)
Piahoo
Dodano
05.02.2005 17:58:57
Pawko:
wybacz ale tamten temat jest daleko i nikt juź tam nie zajrzy.jak chcesz to skasuj ten temat.pozdrawiam

To trzeba było w nim coś napisać i od razu podksoczyłby wyźej...
darek_dade
Dodano
04.02.2005 21:29:16
dzieki za odzew ale mam pytanie jak mogę to sprawdzić bo nie wiem jaki mam ;p Pozdrawiam
Pawko
Dodano
04.02.2005 20:52:09
Proponuję Ci sprawdzenie zasilacza i jeśli jest to bezfirmowa trzysetka – wymianę na coś znacznie mocniejszego np. 400W. Zwiechy powodowane są w duźej częsci słabym zasilaniem. Zbyt obciąźony zasilacz w końcu padnie, a wtedy reakcja łańcuchowa: płyta, procesor, napędy ,grafika.
Po wymianie zasilacza poczujesz znaczną poprawę w działaniu komputera i przy okazji zmniejszysz ryzyko uszkodzenia sprzętu.
Piahoo
Dodano
04.02.2005 20:46:44
wybacz ale tamten temat jest daleko i nikt juź tam nie zajrzy.jak chcesz to skasuj ten temat.pozdrawiam
Pawko
Dodano
04.02.2005 17:15:47
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=175107&highlight=#175107 – juź Ci nie wystarcza i koniecznie musisz drugi raz o tym samym napisać ?
Rebe
Dodano
04.02.2005 17:08:58
Pawko
Dodano:
04.02.2005 16:52:53
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1