Problem: Dziwne zachowania mikrofonu
Mam w sumie 3 mikrofony, na wszystkich trzech jest ten sam problem. Pomocy szukałem w sieci, ale ''dla odmiany'' (tak, to zdanie ociekało ironią :P ) nie znalazłem pomocy, więc może Wam uda się rozwiązać ten kłopot. (mam cichą nadzieję ;) )
Kiedy nic z oprogramowania audio nie jest włączone, mikrofon działa świetnie, bez potknięć. Schody zaczynają się, gdy jest włączona muzyka / coś, co emituje dźwięki. Wtedy na nagraniu / u użytkowników z którymi rozmawiam rozlega się ogłuszający szum lub kiedy źródło dźwięku jest ciche, to to właśnie źródło całkowicie zakłóca dźwięk nagrywany (przykład: 1. gdy rozmawiam z kimś przez Skype'a lub Ventrilo, a nagle oboje użytkowników się odezwie, mój rozmówca zostaje porażony paraliżującą dawką trzasku z mojej strony [słyszy znacznie spotęgowany i zniekształcony swój własny łos, zagłuszający mój] 2. Gdy z kimś rozmawiam słuchając za razem cicho muzyki, słuchacz zostaje powalony przepotężnym dźwiękiem mojej muzyki, a mój głos, oczywiście, jest całkowicie zagłuszony)
Lista rzeczy, które próbowałem:
-Wszystkie akrobacje i ogólnie pojmowaną ekwilibrystykę z użyciem słuchawek, głośników, mikrofonu, ich włączaniu / wyłączaniu, przestawianiu, oddalaniu i sprawdzaniu na innych komputerach
-zmianę ustawień głośności w panelu sterowania (ale mogłem coś przeoczyć, bo jedyne rezultaty jakie otrzymałem to: problem wyżej opisany lub ogólny brak możliwości nagrywania / rejestrowania / przesyłania dźwięku)
-reinstalowania sterowników (w sumie jakieś 3-4 razy)
-zmiany ustawień programów używających mikrofonu (Steam, Skype, Ventrilo etc.)
Przypuszczenia:
-może to być jakaś kombinacja ustawień głośności, której nie znam
-problem związany z kodekami, na których, (na mój pech) się nijak nie znam (więc, gdyby była to ich wina, trzeba będzie tłumaczyć łopatologicznie :/ ).
Używam karty Realtek HD Audio (dość popularnej), mikrofon nie-pamiętam-nazwy-firmy za około 50 zł :P
Cóż, to chyba wszystko. Jakby w rozwiązaniu problemu pomogły jeszcze jakieś informacje, proszę pytać. A na razie - czekam na wybawcę i z góry dziękuję za pomoc ^^
Odpowiedzi: 2
Niestety nie podziałało, było tylko jeszcze gorzej. Nie dość, że był efekt ten sam, to jeszcze przez cały czas słyszałem siebie w mikrofonie w ogłuszającym stopniu głośności :/
Mnie to ewidentnie wygląda na źle ustawioną konfigurację audio. Mam taką samą karte dźwiękową. Zbaczając z tematu - na co ci aż 3 mikrofony i gdzie je wetknąłes skoro zwykle są 2 wejścia na mikrofon w kompie? Wcisz mikrofon (czyli zaznacz budke wycisz) i wylącz jego wzmocnienie w sterownikach zaawansowanych ustawień głośności odtwarzania. Natomiast w ustawieniach nagrywania wycisz mikrofon (czyli zaznacz budkę wycisz) ale wlącz wzmocnienie przy czym nie dawaj głośnosci mikrofonu na suwaku na full tylko gdzies w połowie.
Strona 1 / 1