Problem – autowywalanie plików z system32 – POWAŻNE

W gruncie rzeczy jak mi komp pochodzi teraz tydzień na jednym systemie to się ciesze. Nie wiem od czego ale zazwyczaj po kilku dniach wywala większość plików z folderu system32(a właściwie tak to wygląda, bo podczas uruchamiania pokazuje się przyjemne okienko które informuje źe padło cośtam w tym folderze, a gdy zaczne reinstalke nie czyta cdromu :( ) Próbowałem wrzucić drugi system na inny dysk i skopiować z niego te pliki – wprawdzie się uruchomiło ale potem niebieska konsolka i reset. Podejrzewam źe to wina albo dysku albo modemu, ale głowy nie dam a specjalistą nie jestem. W kaźdym razie w pewnym momencie system się zacina i po resecie jest w/w problem. Wówczas nie zostaje nic innego, jak format, ostatnio robiłem 4 formaty w 4 dni :? Nie jest to na 99% wina windowsa, bo po pierwsze mam go zainstalowanego na innym kompie i działa bezproblemowo a po drugie instalowałem i home edition i profka...
Prosze o pomoc!

Odpowiedzi: 9

Zrób reset biosu zworką (przed instalacją).
Znień kable sygnałowe dysków , lub przynajmniej je przepnij .
Odłącz na parę dni ten drugi dysk , a jak wywali to zainstaluj na tym drugim i odłącz pierwszy .
Zamień między komputerami zasilacz .
Obejrzyj kondensatory elektrolityczne na płycie . Nie powinny być spuchnięte ani (mokre).
Moźa na razie starczy masz robotę na dwa tygodnie.
bor
Dodano
24.01.2006 15:28:23
Dobra ram sprawdzony – program nie wykrył błędów więc zakładam źe kości są sprawne. Co do dysków, jak mówiłem, windowsa wrzucałem na jeden i drugi dysk(nie partycje, tylko dyski) i błąd był identyczny – więc wątpie by oba były identycznie uszkodzone. Pytałeś o to niebieskie tło – to była konsola windowsowa, która pokazuje się przy błędach krytycznych – tak mi się wydaje.
Pozdrawiam
cinus
Dodano
24.01.2006 15:04:19
Od 3 lat nie miałem złamanej nogi – czy to gwarancja teog, źe nie źłamię jej teraz ? – Tyle mniej więcej mozan napisać o trwałości podzespołów elektornicznych.
Rebe
Dodano
24.01.2006 10:10:38
No cuź, bios jest w default, poza zmianą mastera. C do ramów – dzięki, sprawdzę jak będę w domu, sam zaczynałem powoli je podejrzewać. Co do dysków – mam 20gb od 3 lat i jest na pewno stabilny, ale niedawno doszło 200gb tylko wydaje mi się źe problem wyskoczył nieco później, jakieś 2 miesiące...
W kaźdym razie dzięki.
cinus
Dodano
24.01.2006 09:50:56
Dwa dyski, ale ,być moźe podpinane na tym samym kanale IDE np. – co moze do kwestii taśmy, o ile nie kontrolera, prowadzić.
Po zmianie baterii nie ustawiałeś BIOS–u "po swojemu" – jeźlei tak to wóć do default jednak.
A na tym "niebieskim tle" to co było ?
Sprawdź RAM – memtest lub goldmemory – progrmay towrzą dyskietkę, z której się bootuje i zaczynają pracę – działają w pętli, więt trawa to aź do zatrzymania – chyba, źe wcześniej zaczną błedami sypać – wtedy mozesz przestać testować i ...... zacząć zbierać na nowe kości.
System plików na dyksu to ...? – fat czy ntfs.
Próbowałeś chkdsk – mimo wszystko czasem warto.

PS.
A moźe jednak podasz pełną specyfikację sprzetu oraz wersję XP ( z uwazględnieniem jej aktualności )?
Rebe
Dodano
24.01.2006 09:26:57
Rebe:

1. Sprawdziłeś dysk, zmieniłeś taśmy sygnałowe ?
2. Sprzęt sprawdzony w ustawieniach defaultowych BIOS–u?
3. Jesteś pewien treści komunikatu ? – Moze to informacja o błedzie pliku rejestru, a nie braku plików jako takich ( link do opisu naprawy rejestru jest w archiwum ,co najmniej parę razy podany).
4. Przeprowadziłeś diagnostykę wszystkich komponentów kluczowych ?

1.Dysk wykluczam, bo mam dwa i instalowałem na obu, dzieje się to samo...
2.Na biosie się słabo znam, ale wydaje mi się źe wszystko jest dobrze, ostatnio wymieniałem baterię ale wszystko działo się juź duźo wcześniej, przy czym teraz zwiększa częstotliwość(z raz na 2 tygodnie do raz na dwa dni)
3.Na 99% tak, bo jak mówiłem po wymianie tych plików z innego systemu tło się nie pokazywało, ale po uruchomieniu 'jądra systemu' pokazywało się niebiesie tło i reset, więc wszystko chyba jest z plikami związane.
4.Eee... jak pisałem nie znam się za bardzo, moźna jaśniej?
Pozdrawiam Cinus
Ps. Teraz wgrałem wersje 30–dniową, sprawdzimy jak długo pochodzi...
cinus
Dodano
24.01.2006 09:13:50
Skoro podejrzewasz coś to czy:
1. Sprawdziłeś dysk, zmieniłeś taśmy sygnałowe ?
2. Sprzęt sprawdzony w ustawieniach defaultowych BIOS–u?
3. Jesteś pewien treści komunikatu ? – Moze to informacja o błedzie pliku rejestru, a nie braku plików jako takich ( link do opisu naprawy rejestru jest w archiwum ,co najmniej parę razy podany).
4. Przeprowadziłeś diagnostykę wszystkich komponentów kluczowych ?

Pracę domową juź masz. Dopiero po jej "odrobieniu" będziem ozan coś ew. doprecyzować.
Rebe
Dodano
24.01.2006 08:45:46
ale mówiłem, źe się nie uruchamia widnows :? a do tamtego sam doczytałem, tylko nie wiem czy ta funkcja działa zapobiegawczo czy tylko naprawczo...
cinus
Dodano
24.01.2006 08:31:43
wrzuć płytkę windows'a do napędu,
start –> uruchom –> sfc /scannow –> OK
powinno ci podmienić uszkodzone pliki na prawidłowe
MetaVirus
Dodano
24.01.2006 00:47:44
cinus
Dodano:
24.01.2006 00:08:11