PRIMAX
Hej!!! Mam problem ze skanerem. Jest to PRIMAX Colorado Direct (chyba 9600). Potrzebuję do niego sterowników, oczywiście pod XP. Czy moźe wie ktoś gdzie mogę je znaleźć??
Odpowiedzi: 19
Biorąc pod uwagę róźne zaawansowanie osób mających kłopoty ze sterownikami dla skanera PRIMAX (w moim przypadku Primax Colorado Direct 9600), postanowiłem dokładnie opisać ten problem.
W wersjach Windows 9x przy instalacji skanera zapisywane było w pliku win.ini, sekcja [Twain], źródło domyślne z wypisaną ścieźką dostępu do pliku Protocol.ds. Windows XP zapisuje wszystkie dane systemowe w rejestrze. Plik win.ini pozostawia tylko dla niektórych aplikacji 16 bitowych. Dlatego po zainstalowaniu odpowiednich sterowników naleźy właśnie w rejestrze wpisać odpowiednią ścieźkę dostępu do pliku Protocol.ds. W przeciwnym wypadku Windows XP wyświetli komunikat źe nie widzi skanera sugerując między innymi źe moźe nie został on podłączony.
Tymczasem tok postępowania jest następujący:
· Ściągamy z internetu (np. ze strony firmowej www.primax.nl) sterownik dla systemu NT. W moim przypadku był to plik p36_ennt.exe.
· Instalujemy dotychczasowy program obsługi skanera TaskBridge (Twain), a następnie sterownik dla systemu NT.
Uwaga! Jeśli instalujemy sterownik dla NT bezpośrednio po poprzedniej wersji razem z programem TaskBridge to nie powinno być problemów gdyź w pamięci komputera znajdują się jeszcze poprzednie komponenty do obsługi instalacji. Jeźeli zainstalowaliśmy je wcześniej a teraz chcemy doinstalować tylko dla NT (XP) to musimy do folderu z plikiem sterownika ( p36_ennt.exe) skopiować plik językowy Setup.lid (np. angielski) z oryginalnej płyty zawierającej program Twain oraz stary sterownik.
· Otwieramy plik rejestru (Start/Uruchom wpisujemy REGEDIT)
· Znajdujemy w rejestrze klucz: "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionSharedDLLs"
· Dodajemy wartość DWORD:
· Wpisujemy jako nazwa pełną ścieźkę do pliku protocol.ds. (np. C:WINDOWS wain_32ColoradoPROTOCOL.DS.)
· Wpisujemy wartość: 1
· Restartujemy komputer.
Teraz Windows XP będzie widział i obsługiwał nasz skaner.
W wersjach Windows 9x przy instalacji skanera zapisywane było w pliku win.ini, sekcja [Twain], źródło domyślne z wypisaną ścieźką dostępu do pliku Protocol.ds. Windows XP zapisuje wszystkie dane systemowe w rejestrze. Plik win.ini pozostawia tylko dla niektórych aplikacji 16 bitowych. Dlatego po zainstalowaniu odpowiednich sterowników naleźy właśnie w rejestrze wpisać odpowiednią ścieźkę dostępu do pliku Protocol.ds. W przeciwnym wypadku Windows XP wyświetli komunikat źe nie widzi skanera sugerując między innymi źe moźe nie został on podłączony.
Tymczasem tok postępowania jest następujący:
· Ściągamy z internetu (np. ze strony firmowej www.primax.nl) sterownik dla systemu NT. W moim przypadku był to plik p36_ennt.exe.
· Instalujemy dotychczasowy program obsługi skanera TaskBridge (Twain), a następnie sterownik dla systemu NT.
Uwaga! Jeśli instalujemy sterownik dla NT bezpośrednio po poprzedniej wersji razem z programem TaskBridge to nie powinno być problemów gdyź w pamięci komputera znajdują się jeszcze poprzednie komponenty do obsługi instalacji. Jeźeli zainstalowaliśmy je wcześniej a teraz chcemy doinstalować tylko dla NT (XP) to musimy do folderu z plikiem sterownika ( p36_ennt.exe) skopiować plik językowy Setup.lid (np. angielski) z oryginalnej płyty zawierającej program Twain oraz stary sterownik.
· Otwieramy plik rejestru (Start/Uruchom wpisujemy REGEDIT)
· Znajdujemy w rejestrze klucz: "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionSharedDLLs"
· Dodajemy wartość DWORD:
· Wpisujemy jako nazwa pełną ścieźkę do pliku protocol.ds. (np. C:WINDOWS wain_32ColoradoPROTOCOL.DS.)
· Wpisujemy wartość: 1
· Restartujemy komputer.
Teraz Windows XP będzie widział i obsługiwał nasz skaner.
Sposób na kłopoty ze sterownikami dla Scannera PRIMAX Colorado Direct (Network Scanny / MM101 albo podobny).
To rozwiązuje Twój problem:
Zainstaluj oryginalne sterowniki dla PRIMAX ze strony www.primax.nl dla systemu NT.
Znajdź w eksploratorze, gdzie sterowniki zainstalowały (protokol.ds)
(C:Windows wain_32Colorado)
Otwórz REGEDIT,
Otwórz "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionSharedDLLs"
Dodaj wartość DWORD (pełną ścieźkę do pliku protocol.ds):
nazwa: C:WINDOWS wain_32ColoradoPROTOCOL.DS
wartość: 1
Jeśli będziesz miał dalej problem z zainstalowaniem tych sterowników lub ich znalezieniem wyślij e–mail Ja mam zainstalowane dla Primax Colorado Direct 9600 i działają dobrze. :D
To rozwiązuje Twój problem:
Zainstaluj oryginalne sterowniki dla PRIMAX ze strony www.primax.nl dla systemu NT.
Znajdź w eksploratorze, gdzie sterowniki zainstalowały (protokol.ds)
(C:Windows wain_32Colorado)
Otwórz REGEDIT,
Otwórz "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionSharedDLLs"
Dodaj wartość DWORD (pełną ścieźkę do pliku protocol.ds):
nazwa: C:WINDOWS wain_32ColoradoPROTOCOL.DS
wartość: 1
Jeśli będziesz miał dalej problem z zainstalowaniem tych sterowników lub ich znalezieniem wyślij e–mail Ja mam zainstalowane dla Primax Colorado Direct 9600 i działają dobrze. :D
A to ciekawe... Nie uwierzę, gdy nie zobaczę
Sterowniki do skanera Primax Colorado D600 pod Win2000 istnieją i mają się dobrze wbrew temu, co tu piszą niektórzy:). Dowodem tego jest fakt posiadania ich przeze mnie – właśnie mój skaner Primax Colorado D600 chodzi pod tymi sterami na Windows XP bez najmniejszych problemów. :D
Dzięki... :(
NIE MA i nie będzie sterowników do tego skanera pod WinXP oraz pod Win2000, a sterowniki pod WinNT nie działają (miałem ten skaner i próbowałem 8)
Zobacz tu:
http://beta.driverguide.com/beta/index.php?action=dosearch&qm0=Primax&sm=s
lub:
http://pliki.do.pl/cgi–bin/main?c=k&i=1552
http://beta.driverguide.com/beta/index.php?action=dosearch&qm0=Primax&sm=s
lub:
http://pliki.do.pl/cgi–bin/main?c=k&i=1552
ja tez takie mam, to jest źe tą pamięć karta graficzna uzywa chyba, ale nie wiem jak to zmienić, pokombinuje i jak będę wiedział to powiem
A co do tego programu AIDA to we właściwościach mikroukładu płyty głównej na samym dole pokazuje mi prloblem o treści: "Ponad połowa pamięci fizycznej jest dostępna dla AGP.To moźe zmniejszyć wydajność."
Co to oznacza i jak ewentualnie to naprawić ?
Co to oznacza i jak ewentualnie to naprawić ?
Wiem, teź o tym myślałem. Spróbuje.
Proponuję napisać mail do Primaxa z zapytaniem, być moźe pasują np. od Win 2000 itp. Ktoś na forum rozwiązał problem w ten właśnie sposób... :wink:
No ale właśnie problem w tym źe nie ma "pełno" bo obawiam się źe PRIMAX nie wydał sterowników pod XP.
Zobacz tutaj http://www.primax.nl/support.htm a jak nie dobierzesz to szukaj w googlach, pełno tego...
Tak się składa źe własnie go zainstalowałem przed chwilą źeby sprawdzić temperature procesora... No mam go, ale nie wiem gdzie ten skaner jest...
Sciągnij i zainstaluj AIDA 32 OTO link , na pewno wykryje dokładnie skaner...
Nie mam jak sprawdzić, bo nie mam do niego dokumentacji, a na nim nigdzie nie pisze. Ale na stronie PRIMAXa jest jego zdjęcie i to jest albo PRIMAX Colorado Direct 9600, albo coś tam z USB, a on nie ma nic z USB związanego...
Nie mam jak sprawdzić, bo nie mam do niego dokumentacji, a na nim nigdzie nie pisze. Ale na stronie PRIMAXa jest jego zdjęcie i to jest albo PRIMAX Colorado Direct 9600, albo coś tam z USB, a on nie ma nic z USB związanego...
742645:
PRIMAX Colorado Direct (chyba 9600)
"Chyba" to się znaleźć nie da... :wink:
Dowiedz się dokładnie.8) Chyba źe chcesz instalować chyba to te sterowniki... 8)
Strona 1 / 1