Primary IDE Channel No 80 Conductor Cable Installed
Mam wielki problem a mianowicie podczas startu kompa zaraz pod wykrywaniem napedow pokazuje sie inforamcaja jak w temacie postu. Powiedzcie co to ma byc i jak sie tego pozbyc. Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Odpowiedzi: 9
Skoro juz jestesmy przy BIOSie to czy moglbys mi powiedziec co mam sprawdzic i gdzie, na BIOSie to sie za specjalnie nie znam.
Wszystko jest moźliwe. Ale wydaje mi się, źe to raczej nie kontroler. Najpierw poeksperymentuj z taśmą, ustawieniami zworek i biosu.
A co z tym kontrolerem na plycie glownej ? Czy mogl sie jakos uszkodzic – i to tak niespodziewanie ?Jeszcze wczoraj wszystko gralo a juz dzis po zalozeniu nowego dusku i niewielkim zmianon cos takiego. :(
W ramach testu: tam gdzie jest cable select ustaw na slave.
Ponowne wykrywanie napedow w BIOSie robilem i dalej to samo, jezeli chodzi o zworki to dysk na ktorym jest system ustawione sa na Master a w tym drugim na Cable Select. Wieczorkiem jak wroce z pracy to zobacze na nowej tasmie – mam nadzieje ze to rozwiaze problem. A czy jest mozliwe ze uszkodzil sie kontroler dyskow twardych na plycie glownej ? A moze w BIOSie wylaczyla sie jakim cudem funkcja ATA100 czy jakos tak. Prosze o wszelkie sugestie. Dzieki i pozdrawiam.
Mówisz źe podłączałeś drugi dysk. Moźe coś w zworkach przestawiałeś? Sprawdź czy są dobrze ustawione.
Hmmm. Co by tu jeszcze. Moźna by spróbowac ponownego wykrycia napędów w biosie.
Hmmm. Co by tu jeszcze. Moźna by spróbowac ponownego wykrycia napędów w biosie.
Powyzsze to moje tylko jakos sie nie zalogowalem. POMOCY
Chodzi wlasnie o to ze 80 zylowa tasme do podlaczenia dysku mam caly czas zainstalowana i jest dobrze podociskana. Mozliwe ze tak jak napisales ulegla uszkodzeniu (dzisiaj podlaczalem drugi dysk i troche nia "ruszalem" :lol: ) – zaraz pojade do sklepu i kupie nowa. Tylko mam jeszcze jedna pytanie – jezeli nie bylaby to tasma to co jeszcze moglo sie stac i jak ewentualnie usunac ta usterke. Wieki dzieki za ewentualna pomoc. Pozdrawiam.
Twój komputer prosi się o 80 źyłową taśmę do podłączenia dysku.
Albo coś luźno siedzi i nie łączy – podociskaj wtyczki IDE w napędach i na płycie.
No i trzecia moźliwość to taka źe taśma jest uszkodzona i trzeba ją wymienić.
Albo coś luźno siedzi i nie łączy – podociskaj wtyczki IDE w napędach i na płycie.
No i trzecia moźliwość to taka źe taśma jest uszkodzona i trzeba ją wymienić.
Strona 1 / 1