Powielone pliki

Podczas przeglądania systemowego katalogu z win XP zauważyłem powielone pliki w C:\Windows i C:\Windows\System32. Mają te samą nazwę z dodatkiem (1), (2) itp. Np. explorer.exe ma "klony": explorer(1).exe, explorer(2).exe i tak do (4). Różnią się wielkością o datą powstania. Również w System32 znalazłem niemałą ilość duplikatów bibliotek dll. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Czy mógłby mnie ktoś oświecić, skąd się biorą te "klony"? Czy można je bez szkody dla systemu usunąć?

Odpowiedzi: 6

No to nice.W przyszłości jak ci coś wejdzie do systemu to spółczuje. Takie kopiowanie plików i wklejanie to działania wirusów , które jak anti-vir chcąc usunąc one się kopiują. Przeskanuj system antywirusem twoim i jeszcze dla pewności skanerem online, który potwierdzi czy cos masz na kompie czy też nie. Słyszałem jeszcze o przypadkach wynikających z błędów, albo napraw programami, czy też zabawą w systemie, ale nie wiem jak to wytłumaczyc ,więc nic nie będę mówił na ten temat. Dla mnie, to musiałbyś zrobic formata, albo luknij w dziennik zdarzen w system i aplikacje czy nie występują u ciebie jakieś błędy. #-o Wirus komputerowy - program, który posiada zdolność samoczynnego powielania się i przenoszenia z jednego komputera na drugi bez wiedzy i poza kontrolą użytkownika. W zależności od typu wirusa, różne mogą być sposoby infekcji, powielania się czy funkcje. Kwestią podstawową pozostaje jednak rozmnażanie się - wirus, aby przetrwać, musi się powielać, efekty specjalne pozostają sprawą drugorzędną. Fazy działania Wyróżnić można cztery podstawowe fazy w działalności wirusa: spoczynek - wirus pozostaje nieaktywny, rozmnażanie - wirus dokleja się w identycznej (bądź nie) postaci do plików (zwykle wykonywalnych) albo umieszcza swoją własną kopię w pewne szczególne miejsca na dysku (np. boot sector), wywołanie - wirus aktywuje się, by wykonać zamierzone przez autora funkcje; ta faza może być wywołana przez różne zdarzenia w systemie (w zależności od typu wirusa), wykonanie - wirus wykonuje funkcje.
OldFox
Dodano
04.09.2009 21:32:57
No, to powodzenia :)
XanTyp
Dodano
04.09.2009 00:57:47
XanTyp - ciekawe a u mnie właśnie po przywracaniu systemu powstają pliki z dopiskami np.(2)
Dobrol
Dodano
03.09.2009 15:36:14
Ciekawe, czemu więc u mnie takich nie ma... a przywracałem system może ze dwa dni temu?
XanTyp
Dodano
03.09.2009 01:25:43
To są pliki powstałe po przywracaniu systemu a nie pozostałości po wirusach.
Dobrol
Dodano
02.09.2009 18:02:20
Podejrzewam, że to albo świadkowie obecności wirusów, albo ich wspomnienia. Odwszawienie kompa antywirem zapewne może podziałać kojąco na takie objawy. jeśli nic się nie zmieni, zapodaj logi z ComboFixa lub HiJacka - będziem dalej główkować.
XanTyp
Dodano
01.09.2009 00:45:00
wojtek_54
Dodano:
31.08.2009 11:26:10
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1