Poważny problem z Windą
Witam. Na początek konfig żeby nie było potem pytań ;)
E8400 + Patriot 2x2GB 800 Cl4 + GTX 260 + Barracuda 500gb + Chieftec 650W
Problem jest tego rodzaju, że Windows "wywala" mi po paru minutach korzystania z kompa chyba wszystkie możliwe bluescreeny dotyczące konfliktów sprzętowych (PFN_LIST_CORRUPT, IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - te 3 najczęściej, do tego dochodzą błędy krytyczne itp, itd.) Czasem pojawia się przyczyna błędu - usbuhci.sys, win32.sys, ar0ir724.sys, ftdisk.sys (mógłbym wyliczać całą wieczność ;) )
W Biosie próbowałem wielu kombinacji. ACPI jak i jego wersję 2.0 mam włączone, próbowałem z PnP OS, ustawiłem ram-y na 2.20V. Podejrzewałem walnięte pamięci, ale na innym sprzęcie działają. Grzebałem też przy remappingu pamięci. Instrukcję od MoBo przeczytałem od A do Z.
Jeżeli chodzi o samą windę, to zainstalowałem w niej najnowsze stery (grafika, dźwięk, chipset, SATA, USB.... - wszystko)
Przeinstalowałem system 1000 razy, próbowałem XPka z SP2, SP3, ładowałem w kompa masę łatek z supportu Microsoftu.
I nic to nie dało :rolleyes:
I teraz coś co mnie dosłownie dobiło. XP działa poprawnie TYLKO z SP1 :wtf: Po nałożeniu go na Win-a z SP2 z zainstalowanymi sterownikami jakimś cudem działa GTX, który wg manuala wymaga SP2 :-k
Tylko co mi z tego, że komp na SP1 działa poprawnie. Bez SP2 system jest dziurawy jak *******, a nawet jak ^*&*#@$^% :mryellow: Nie działa połowa programów, nie mówiąc już o grach. Jakby tego było mało Neo 1Mb zwalnia mi do połowy prędkośći :wtf:
Mam nadzieję, że znajdzie się osoba, która jest w stanie mi pomóc ](*,)
Odpowiedzi: 5
A podgląd zdarzeń coś pokazuje ? Widać trzeba będzie diagnozować od początku: pamięci Memtestem, ale może zobacz jak chodzi na pojedynczych modułach, zasiłka Everestem, skanowanie dysku czym Ci wygodniej itd itp etc. Jak nie wiadomo co jest to trza od zera chyba zaczynać. Poodpinałbym też zbędny sprzęt, popodmianiał taśmy, bo czasem najdurniejsza rzecz miesza najmocniej i nie wiadomo z czym to się je.
Jakie stery bym nie zainstalował, podczas odtwarzania dźwięku komp wiesza się zarówno na SP2 i SP3 :(
A starsze sterowniki ??
Tak jak pisałem, przestawiłem i cały czas chodzą na 2.20V, takie napięcie jest też zalecane przez producenta.
Dodam, że problemu nie rozwiązuje zmiana CL z 4-4-4-12 na 5-5-5-15.
PRAWDOPODOBNIE (nie chcę zapeszyć :mryellow: ) udało mi się rozwiązać problem z BS-ami. SP3 nie instalował automatycznie sterownika ATK ACPI, przez co sprzęt się sypał.
Teraz pojawił się kolejny problem, mianowicie zaraz po zainstalowaniu zintegrowanej dźwiękówki (Realtek HD Audio) sterami najnowszymi jakie moglem znaleźć (R2.00) komputer się po prostu zawiesza (wszystko w jednej chwili sie zatrzymuje, trzeba blaszaka resetować).
Pomóżcie, ja już nie mam siły :neutral:
Te Patrioty to jakiego napięcia wymagaja wg producenta i na jakim aktualnie chodzą ??
Strona 1 / 1