Powaźny problem z instalacją Windowsa XP

Czesc. Witam wszystkich.
Mam dosc dziwny problem dotyczy on instalowania Win Xp jesli ktos moze poradzic bede wdzieczny.
Troszke szczegolow:
Mam ten problem od poczatku jak kupilem kompa jakies 4,5 m–ca temu,co najlepsze jak gosc(z serwisu gdzie kupowalem) podlaczal mi go w domu,to stwierdzil ze nie mam uziemienia w gniazdku i moge miec problemy z instalowaniem Xp moge nawet go nie zainstalowac(to bylo podejzane ale stwierdzilem ze naciaga mnie na kupno orginalnego systemu Xp u nich i zeby oni instalowali).Zbagatelizowalem sprawe do chwili kiedy wziolem sie za instalacje systemu – uradowany nowym kompem ruszylem z optymizmem a tu klopot w trakcie instalacji z plytki bootowanej XP (na sformatowanym dysku zrobilem 3 parycje wszystko ok) wszystko szlo dobrze do czasu kiedy instalator skonczyl kopiowac pliki i po instalowaniu sterownikow oraz sieci zaczelo sie sypac przy samej koncowce niecale 20 min.do konca instalacji wysypywal mi sie cd i pisalo ze sa problemy z odczytem pliklow z plytki cd.Pomyslaem ze to nic takiego zalatwilem jeszcze piec (5) innych z roznych zrodel ale problem sie powtarzal na kazdej z nich(win xp goly 3 plytki,win xp sp 1, win xp sp 2).No i dalej zaczelem od hardware.Zmienilem naped ze starego kompa problem sie pojawil ponownie.Kupilem nastepnie nowy kabel do ide–to samo.Zmienialem podlaczenia na ide 1,ide 2 nic nie dalo.Zaczalem podejzewac twardziela(80 Gb Seagate 8 mb caschu sata)ale na starej 20 Gb seagate tez nie poszedl–ten sam blad,Oczywiscie z biosem tez kombinowalem na wszelkie sposoby nawet pozniej po aktualizacji to samo.Po 10 dniach prob zostalo mi tylko przegrac u kumpla plytke win xp na mojego twardziela i wtedy kiedy pokazywal sie komunikat znalazlem pliki na twardym–no i poszlo.Zainstalowale to tylko od biedy ale smigal mi 4 m–ce do 10 sierpnia 2005 az jak wrocilem z wczsow okazalo sie ze mam full wirusów(siostrzyczki czatowaly na necie)no i niestety ratowalem sie formatem no i problem z instalka sie powtorzyl jest nie do zniesienia juz tylu sposobow probowalem do serwisu sie nie spiesze bo musze sam dojsc zeby wiedziec na co zwrocic im uwage bo sami beda szukac z tydzien a ja potrzebuje kompa albo zrobili cos specjalnie i znowu mi jkies swinstwo podrzuca.

Sprzet: AMD Athlon 64 bit 2800+,Plyta Gigabyte K8NS na nforce 3, bios f15,Ram 512 Kingston (pewnie o nie chodzi),Radeon Saphire 9550,Seagate 80 Gb sata,Seagate 20 Gb na ide, Dvd–Rw liteon sohw 1673S.

Prosze o pomoc i z gory dziekuję.
Jeszcze jedno niedawno sprawdzalem ram memtestem 1.51 wszystko OK do momentu kiedy w konfiguracji testu pamieci ustawilem na Memory sizing na test "bios ALL" – to sypie bledami–7000 na 5 sekund.Ale pozotale testy czyli deflaut albo zaawansowany nie wykrywaja bedow takze kiedy w memory saizing dam na bios std to nie ma bledow (nie rozumiem o co chodzi).Kolega ma podobna konfiguracje kompa i tez testowal i ma takie same bedy ale nie problemu z instalowaniem Win Xp.Podejzewam ze jakies urzadzenia musza sie gryzc.Oczywiscie test byl robiony u mnie kilka razy na deflaut ustawieniach biosu i na roznych–sytuacja powtarzala sie jak wyzej.
Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 8

Dzięki bardzo zabieram się do instalacji i chetnie podziele sie wynikami na forum.
JaroWebMaster
Dodano
25.08.2005 02:14:23
Mam jeden dysk sata 80 Gb seagate.Nie mam w biosie ustawien timing moge tylko moge zwiekszyc cos w rodzaju 0.1 lub 0.2 jezeli chodzi o ram.Bios Awarda.
JaroWebMaster
Dodano
23.08.2005 14:24:35
Jeśli nie masz dysków SATA do F6 zostaw w spokoju.
RAM zamieniłeś ?
P.S: Spróbuj w BIOS znaleźć coś podobnego do DRAM Timing i zmien CL na np.: 2.5 lub 3
Anonymous
Dodano
23.08.2005 13:40:42
A moze moja nagrywarka gryzie sie z jakims urzadzeniem, moze jakies przerwania szwankuja (podczas instalacji nie wciskalem zadnych klawiszy typu "f6" moze trzeba a ja nie wiem moze jest potrzebny jakis inny sterownik),inne systemy instaluja sie bez problemu a XP nie chce.Ale jak go zainstalowalem to biegal spoko nic sie nie sypalo sterowniki wgrywal bez problemu.
JaroWebMaster
Dodano
23.08.2005 13:37:15
JaroWebMaster:
Nie znam memtest–a ale jak sprawdzalem to wszystko ok do czasu kiedy w configuracji ustawiam na memory sizing i daje bios all,sypie bledami na kazdym podtescie.

Zamien RAM i sprawdź czy działa. Moźesz poźyczyć od jakiegoś kolegi.
Anonymous
Dodano
23.08.2005 13:25:10
Nie znam memtest–a ale jak sprawdzalem to wszystko ok do czasu kiedy w configuracji ustawiam na memory sizing i daje bios all,sypie bledami na kazdym podtescie.
JaroWebMaster
Dodano
23.08.2005 13:24:01
Sprawdź RAM.
Anonymous
Dodano
23.08.2005 13:21:26
Czy nikt nie moze mi pomoc?
JaroWebMaster
Dodano
23.08.2005 13:18:28
JaroWebMaster