powazny problem z dyskiem SAMSUNGA pod SATA

Jest problem z dyskiem SAMSUNGA pod SATA ( w tej chili nieznam oznaczenia), napewno ma 8MBcahhe. Posiada go moja znajmoja. Jest to 6 m–czny dysk 80 GB. Od pewnego czasu zaczol wydawac z siebie dzwieki podczas pracy takei jakie wydaja stare dyski o malej pojemnosci, takie brzeczenie. Wczesniej tego nie bylo. Partycje sa 4,
pierwsza NTFS PRIMARY na ktorej jest system C
kolejne trzy to dyski logiczne NTFS, d,e,f
Dzisiaj windows poprostu niechce sie uruchomic gdyz wykrywa na D problemy, skanuje D i restartuje. Uruchamianie w trybie awaryjnym i ostatniej dobrej konfiguracji nic nie daje. Niewiem co mam zrobic gdyz jest to komputer mojej dziewczyny ktora mieszka teraz poza granciami kraju. Jutro musze jej jakos pomoc rozwiazac ten problem telefonicznie i niewiem za co mam sie zabarc. Ona z obsluga komputera jest na poziomie Worda i Excela w biurze. Bede wdzieczny za wszelka pomoc.

Odpowiedzi: 4

Dysk jest napewno dobrze przymocowany...niestety nie moge Ci podac rzadnych odczytow z badania dysku, bo jak juz wczesniej pisalem komputer jest mojej dziewczyny a ona mieszka daleko, daleko odemnie. Wydaje mi sie ze stalo sie to po odtworzeniu partycji systemowej C z backupu. Wczesniej wystepowal problem z zalogowaniem sie na konta, po przywroceniu z backupu jest problem z partycjami. Za kazdym uruchomieniem wlacza sie scandisk i wali bledami z D lub E, narzzie oszczedzil C. No i to chrobotanie podczas odczytow i zapisow. Wydaje mi sie ze on dlugo nie pociagnie. Dysk to SAMSUNG SP0812C a plyta MSi KT6 DELTA na VIaKT600. Jesli ktos ma jakis pomysl to bardzo prosze o jakikolwiek komentarz w tej sprawie.
piastow
Dodano
05.11.2004 11:49:41
Opcja SMART coś podaje.
Sprawdzić mocowanie dysku moźe poluzowany – posłuchać w środku kompa moźe to nie on a np.wentylatory wydają takie dzwięki.

Jak dysk.
To uszkodzenie mechaniczne, a na to wygląda to programy diagnostyczne mogą tego nie wykryć – bo to słychać.

Zrób kopie danych i dysk serwis.

Samsungi są bardzo awaryjne.

Poczytaj tu:

http://www.chip.pl/arts/n/article_110644.html
JNJN
Dodano
05.11.2004 11:08:54
Znam moźliwosci konsoli bo juz ni raz ratowala mi system, vide. ntldr. Mi raczej chodzi o to czy z tym dyskiem jest wszytsko OK. Nowy dysk a chodzi jakby mial ponad 5 lat, tzreszczy przy odczycie jak Segate Medalisty...Mozesz mi to wytlumaczyc ?
piastow
Dodano
05.11.2004 09:35:20
Przy starcie nie podaje komp źadnych błędów.

Uruchom kompa z płyty XP i tryby naprawy systemu lub konsola i sprawdz dyski komendą chkdsk /f, i systemowy sfc /scannow.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22322&highlight=naprawa+systemu+xp

Nawet jak uruchomicie kompa zrobić archiwizacje danych i dysk oddać do serwisu.
JNJN
Dodano
04.11.2004 09:54:21
piastow
Dodano:
03.11.2004 23:14:26
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1