Powazny problem, brak dostepu do systemu

Witam.

Jestem tu nowy, ale potrzebuje porady jakiejkolwiek :(.

Chodzi mi o prosta (teoretycznie) rzecz – jak mozna skopiowac dane z dysku C na dysk D posiadajac windowsa XP, lecz bez dostepu do samego windowsa?

Sprawa jest taka (postaram sie opisac jak najdokladniej)

Posiadalem (w sumie nadal posiadam) windowsa xp home sp2 + firewall (zonealarm pro), a mimo to jakis wredny wirus wlazl mi do kompa (zupelnie "bez powodu" – podejrzewam ze przez emule podczas sciagania gry w iso) i zdrowo namieszal.

Na poczatku na pulpicie pojawiala mi sie ciagle stronka html (zamiast mojego obrazu) z reklama programu adware punisher – olalem to.

Po chwili zaczela sie tragedia – nie moglem zmienic ustawien pulpitu (klikanie wlasciwosci nie dawalo nic) , po nastepnej chwili moj pulpit zamienil sie w ... WIELKI FOLDER , tak, biale tlo jak normalny folder, wraz z bocznym menu plikow, lecz BEZ paska gornego – trudno opisac, a co dopiero wyobrazic sobie.

Nie moglem otworzyc kosza, ani moich dokumntow klikajac na nie (MD moglem, ale poprzez moj komputer), bo kazde klikniecie 2 razy lewym dawalo to co wytnij.

Po chwili zauwazylem ze panel sterowania mi wyparowal , biale tlo – tak samo jak w "dodaj usun programy"...

Po tym nastapila moja tragedia – blad explorer.exe i przymusowy reset i tu pojawia sie problem.

Posiadam konto admina na kompie (ten co pisze teraz jest taty) ale... podczas uruchamiania XP pojawia sie tylko niebieskie tlo ze znaczkiem xp NIE DA SIE wybrac zadnego usera... nie zaloguje sie do systemu :(

Kuzyn doradzil mi bym sciagnal sobie BartPE oraz Ultimate Boot Cd, bym mial jakies szanse dostania sie do "documents and settings" lecz zaden z nich mi tego nie umozliwil.. Probowalem poprzez plyte xp, ale nic to nie dalo, w pseudo dosie nie moge miec dostepu do zadnego foldera poza c:\windows...

I tu jestem w kropce, w jaki sposob moge skopiowac dane z C na D (by moc w cholere sformatowac te wszystkie wirusy i nowy system wgrac) nie posiadajac drugiego kompa z kontrolerem S–ATA? (musialbym isc do kumpla z tym jesli juz) Czy jest jakis sposob dostania sie teraz do dysku? Lub jakis sposob na odpalenie czegos jak dos, jesli mam XP?

Pomocy, potrzebuje te dane :(...

Wiem ze idac do kumpla zalatwie to "od reki" ale niestety teraz nie jestem w stanie, przydaloby mi sie to samemu domu jakos zrobic... :(

Odpowiedzi: 9

@kamaa – Dzięki za poradę , ale to niestety nie zadziałało :)

Musiałem iśc niestety do kumpla, zgrać dane z partycji C na D i sformatować dysk pod nowy system. Ten post piszę juź z nowego windowsa i właśnie "uzuełniam" braki programowe :)

Dzięki za wszystkie porady, z pewnością mogą przydać się kiedyś w przyszłości :)
Maverickdev
Dodano
27.01.2006 19:59:01
uruchom komputer w Trybie awaryjnym za pomoca wiersza poleceń gdzie następnie wklep komendę:
%windir%\system32\Restore\rstrui.exe

gdzie moźe uda sie uruchomić przywracanie systemu.

A co do hasła spróbuj tego
kamaa
Dodano
27.01.2006 11:23:14
Nie wiem :(

Szczerze to nie wiem czy to konsola, ale podejrzewam ze tak, poniewaz wlacza mi sie to w czasie gdy ustawiam "naprawe systemu windows" lecz plyta jest Pro a na dysku mam Home :)

Anyways (jutro egzamin z anglika, bez niego magistra nie dostane :P trzymajcie kciuki ;) ) dzieki za te komendy, sprawdze je natychmiast. Jesli zadziala kopiowanie dosowe to natychmiast naprawie system :)

P.S.

Jesli wpisze

copy "FOLDER" [D:\]

to skopiuje mi folder bezposrednio na dysk D ? A jesli ta komenda jest zla to jaka wpisac by skopiowac
Documents and settings i moje dokumenty na dysk D (moze byc do folderu o nazwie "reinstall"

Jak prawidolowo powinna wygladac komenda :)?

(nazwa "folder" jest w "" poniewaz wyczytalem ze gdy ma spacje nazwa folderu to musi to byc :) a chodzi o documents and settings)

Za odpowiedzi wielkie dzieki, w sumie laik jestem z takich tematow :(

EDIT

Polecenie set jest aktualnie wylaczone. Set jest opcjonalnym poleceniem konsoli odzyskiwaia, ktore mozna wlaczyc tylko za pomoca przystawki konfiguracja i analiza zabezpieczen

Takie cos mi przy set wyszlo :( co ja mam teraz robic? :( (przeczytam prawdopodobnie rano, a jak nie zadziala to wyjmuje dysk z kompa :( i do kumpla biore)

EDIT 2

A, bylbym zapomnial. Gdy daje "naprawianie systemu" w instalatorze, to prosi zeby sie zalogowac haslem administratora do instalki na c:\windows, tyle ze to moje haslo a ono nie dziala , nie przyjmuje go :/ wiec ja zostawiam puste okienko i daje enter – wtedy wlacza sie konsola i moge pisac. Jakie to moze byc haslo, poza tym haslem jakie ustawilem w systemie?
Maverickdev
Dodano
26.01.2006 23:37:01
Maverickdev:
...w pseudo dosie nie moge miec dostepu do zadnego foldera poza c:\windows...
Rozumiem ze ten "pseudo dos", to dla Ciebie konsola odzyskiwania ?
W takim razie wykonaj w niej komende:
set AllowAllPaths = TRUE

Po niej bedziesz mial dostep do wszystkich folderow, partycji, dyskow.

Update –
wykonaj rowniez:
set AllowWildCards = TRUE, zebys nie musial wpisywac nazw wszystkicch plikow. Ta komenda pozwoli na zastosowanie gwiazdki ( * ).
EL NINO
Dodano
26.01.2006 22:02:32
Jedyny obecnie sposob usuniecia wirusow to instalka dysku u kumpla :)

Jest tez drugi, ale nie wiem czy "skuteczny" jesli to nie wirus lecz jakis adware...

W programie Ultimate Boot CD mam wybor antywirusow i poprzez "pseudo dosa" instaluje sie na dysku wirtualnym i chce czyscic dysk z wirusow, ale... Nie wiem czy to skutecznie.

Samo podpiecie dysku do kompa kumpla nie powinno chyba spowodowac infekcji jesli dysk tylko podepne, nie "otworze" i przelece skanem? (wiem tyle, ze jak jest jakis wirus guard to dziala on dopiero jak sie otwiera folder zawierajacy wirusa)
Maverickdev
Dodano
26.01.2006 20:27:30
Jedyny obecnie sposob usuniecia wirusow to instalka dysku u kumpla :)

Jest tez drugi, ale nie wiem czy "skuteczny" jesli to nie wirus lecz jakis adware...

W programie Ultimate Boot CD mam wybor antywirusow i poprzez "pseudo dosa" instaluje sie na dysku wirtualnym i chce czyscic dysk z wirusow, ale... Nie wiem czy to skutecznie.

Samo podpiecie dysku do kompa kumpla nie powinno chyba spowodowac infekcji jesli dysk tylko podepne, nie "otworze" i przelece skanem? (wiem tyle, ze jak jest jakis wirus guard to dziala on dopiero jak sie otwiera folder zawierajacy wirusa)
Maverickdev
Dodano
26.01.2006 20:27:30
Jezeli chcesz podpiac dysk u kumpla to powinno nie być problemów ze zgraniem danych(podepniesz jako drugi dysk i skopiujesz dane z niego) Proponowałbym jednak wcześniej usunąć wirusy z twojego dysku.
sh@dow
Dodano
26.01.2006 20:11:31
Staram się myć :)

Mam obydwie partycje jako NTFS (dysk S–ATA 80 gb Seagate).

W trybie awaryjnym jest dokladnie to samo (moj profil jest na hasle wlasnie i takze wychodzi mi niebieskie okienko zaraz po tym czarnym z napisami "tryb awaryjny").

Powiadasz ze 2x del? nie probowalem, ide do pokoju obok sprobowac i dopisze jako edit, czy sie udalo :)

(samo w sobie crt+alt+del jako reset nie dziala, musze wtedy guziczkiem resetowac)

EDIT

niestety nic nie dziala :( ani tryb awaryjny ani normalny :(
Co ja mam teraz zrobic?
Umowilem sie z kolega na jutro i jade do niego z dyskiem ;) ale czy jest jakas mozliwosc zebym sam to zrobil? Tryb awaryjny odpada, zaden typ (nawet debugowanie i wiersz polecen, bo kazdy chce sie logowac jako uzytkownik, a system nie daje takiej mozliwosci). Jesli by sie tylko dalo dosa jakos odpalic :(
Maverickdev
Dodano
26.01.2006 19:50:52
Maverickdev:
Witam.

Jestem tu nowy, ale potrzebuje porady jakiejkolwiek :(.
Zawsze myj zęby rano. :wink:

A tak na powaźnie. Jaki masz system plików na dysku, FAT czy NTFS?
W awaryjnym trybie teź nie wchodzi logowanie?
sh@dow
Dodano
26.01.2006 19:35:18
Maverickdev
Dodano:
26.01.2006 19:26:27
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1