Powazne problemy z XPkiem -- pomozcie pls

Hmm, nie wiem od czego zaczac, bo jestem lekko podirytowany, wiec moze byc troche chaotycznie.

Mam W XP bez zainstalowanego SP, tylko istotne poprawki. System stawialem dosyc dlugi czas temu, byl dobrze konserwowany, wiec do niedawna nie mialem zadnych problemow, ale ostatnio zaczelo mu odbijac. Niektore programy po jakims czasie odmawiaja posluszenstwa - np firefox, tlen - ale z tym problemem CHYBA sie uporalem w jakis sposob. Oprocz tego nie ma dzwieku - nie pojawia sie ikonka glosnika w trayu, a gdy wchodze w dzwieki z panelu sterowania, zakladka audio - brak urzadzen do odtwarzania. Nie wydaje mi sie, zebym ja ani ktokolwiek inny cos wylaczal. Kolejny problem - nie moge uruchomic wlasciwosci mojego komputera, tak samo nie dziala skrot win+pause - pojawia sie klepsydra i nic sie nie dzieje. Inna rzecza, ktora nie jest po mojej mysli to to, ze czesc ikon na pulpicie sie wlasciwie nie wyswietla - widac prostokat, ktory wyglada tak jakby ktos na niego nalozyl efekt szumu[noise]. Oprocz tego internet sie "rozlacza"(ikona jest w trayu, ale gdy klikne skrot do polaczenia, uruchamia sie okienko z id, haslem) kilka min. po polaczeniu i pozniej nie moge sie powtornie polaczyc.

Komputer skanowalem MKS'em - skaner online, AD-AWARE, SpyBotem, HiJackiem i nie wykryly one niczego co moglo by powodowac te bledy - moim zdaniem. Wykonywalem rowniez oczywiscie defragmentacje, chkdska.

Czy ktos ma jakies wskazowki, rady? Moze to jakis nowy wirus czy cos takiego?

Odpowiedzi: 3

Doradzam ci abys zainstalował system od poczatku, jesli nie masz plytki z windowsem i sp2 to postaraj sie o niego . Nastepnie powgrywaj sobie wszystkie łaty jakie wyszły do xp.
Poz instalacji łat postaraj sie o najnowsze sterowniki do swoich czesci w komputerze, i je zainstaluj. Mysle ze jesli bedziesz tylko naprawiał system to w koncu zrobi sie mega mętlik... Zreszta odswiezenie kopii Windowsa dobrze zrobi twojemu komputerowi.... a trwa to nie wiele dłuzej niz 2-3 godziny, oczywiscie z pełna konfiguracja oraz wpisami do rejestru....

bobsley6
Dodano
26.10.2006 22:04:43

Nie czekajac na wasze odpowiedzi odpalilem plyte z WXP i wybralem opcje naprawiania czy cos takiego. Przy uruchomieniu komputera wyskakuja jakies 3 bledy cos z winlogon.exe, jakis debugger i pojawia sie niebieski ekran z informacjami, zebym sprawdzil w awaryjnym czy wszystkie sprzety sa zainstalowane (o wlasnie, pojawial sie tez ekran dodawania sprzetu - drukarki, ale to nie jest spowodowane chyba tym:)), a na dole jest o zapisywaniu pamieci fizycznej. Nie pamietam tego dokladnie, a pisze z cafe.

Czy jest dla mnie jeszcze jakis ratunek czy jestem spisany na formata? Jestem w sumie bezradny, ale moze da rade to jakos ogarnac wlasnie przez tryb awaryjny?

mle3e
Dodano
22.10.2006 15:22:33
  • mle3e 23.10.2006 19:02:55

<p>Teraz nie wyswietlaja sie te errory tylko prawie od razu po zalogowaniu do profilu bluscreen, na ktorym chyba najistotniejsza informacja jest: <strong>proces lub wątek kluczowy został zamknięty. </strong>Tryb awaryjny caly czas dziala, wiec moze jest jeszcze jakas szansa?</p>

• mle3e 25.10.2006 13:01:39

Nie spelnilem jakichs wymagan co do tematu, ze nikt nie odpowiada?

• bor 25.10.2006 14:42:49

kliknij na mój komputer ppm , wybierz właściwości i w nich zaawansowane - uruchamianie i odzyskiwanie - ustawienia . Tu odchacz automatycznie uruchom ponownie . Na ekranie odczytaj numer błędu i opublikuj na forum . Może ktoś wpadnie na jakiś pomysł . Można też tak :http://tweak.pl/forum/index.php?showtopic=104416

co do dźwięku to przeinstaluj sterownik (odinstaluj ,uruchom ponownie i zainstaluj).

Co do własciowość Mój komputer wskazywałoby to na problem z plikiem rundll32, niech mnie ktoś poprawi jeśli sie myle.

Snowblind
Dodano
19.10.2006 17:29:58
  • mle3e 19.10.2006 18:15:23

Super, mam juz dzwiek, ale apetyt rosnie w miare jedzenia ;). Ktos ma jakis lek na reszte klopotow?<br />

• marcus35 19.10.2006 21:42:06

Spr&oacute;buj program&oacute;w do naprawy rejestru systemowego i defragmentacji tegoż<br />

• EL NINO 20.10.2006 14:13:47

Ikony - usun plik iconcache.db<br />Internet - usun polaczenie i skonfiguruj nowe. Sprawdz rowniez wirusy, trojany.<br />

mle3e
Dodano:
19.10.2006 17:02:35
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1