poszarpane czcionki - da się wygładzić?
witam niedawno wymieniłem komputer (xp, gf8600 sonic+) oraz monitor (zmieniłem crt na lcd 20" phillips).
martwi mnie to ze przy zalecanej rozdzielczości tj 1680x1050 czcionki, obrazki i w ogóle wszystko jest małe a pzry zmniejszeniu na 1280x768 czcionki są poszarpane.
zmieniłem już w rejestrze wartośc fontsmoothing na 2 oraz w efektach - cleartype i nic. co może być przyczyna tego poszarpania i czy są jeszcze jakieś sposoby na poprawę ostrości.
bardzo proszę o odpowiedz
Odpowiedzi: 2
mam tak samo z moim hyundaiem: czcionki są wyraźne jedynie przy największej rozdzielczości (u mnie jest to 1280x1024), ale całe szczęście jest to 17" i monitor jest w miarę blisko. Ale wracając... w ustawieniach monitora jest coś takiego jak dostrajanie (w moim przypadku nazywa się to "phase"). U kolegi, który ma inny monitor LCD niż mój (w związku na godzinę, o której pisze posta nie mam jak go spytać o jaki chodzi) również widziałem taką opcje w ustawieniach monitora bo mu to ustawiałem.
Zobacz czy zmiana dpi dla fontów z 96 na 120 w zaawansowanych własciwościach ekranu i pozostanie przy rozdzielczości 1680x1050 nie będzie dla Ciebie dobra
PS "Widziały gały co brały" ;P
Strona 1 / 1