poradzcie monitor LCD!!!
Chcę kupić monitor LCD. Upatrzyłem sobie 3 modele 15". Kóry według was jest najlepszy?
15" LG Flatron L1515S
15" Philips 150S5FS silver
15" Samsung SyncMaster 510N
Cena tych monitorów jest zblizona w okolichach 850zł.
Monitor ma byc przeznaczony do gier (np. Call of Duty), pracy tekstowej oraz oglądania filmów i zdjęć. Nie interesują mnie prace graficzne.
Aha, wiecie moze czy w tych modelach monitorów jest wbudowany zasilacz?
Mam tez jescze jedno pytanie: na czym polega róznica miedzy złaczem cyfrowym DVI a analogowym?
15" LG Flatron L1515S
15" Philips 150S5FS silver
15" Samsung SyncMaster 510N
Cena tych monitorów jest zblizona w okolichach 850zł.
Monitor ma byc przeznaczony do gier (np. Call of Duty), pracy tekstowej oraz oglądania filmów i zdjęć. Nie interesują mnie prace graficzne.
Aha, wiecie moze czy w tych modelach monitorów jest wbudowany zasilacz?
Mam tez jescze jedno pytanie: na czym polega róznica miedzy złaczem cyfrowym DVI a analogowym?
Odpowiedzi: 19
funkcja bardzo fajna :)
DVI jest szybsze i dzięki temu jakość przesyłanego obrazu z karty do monitora jest wyraźnie lepsza. Jednak nie wszystkie karty graficzne mają złącze DVI. Ja tylko w karcie graficznej mam DVI a w monitorze nie...
Monitory z wbudowanym zasilaczem są grubsze, te cieniutkie wyglądają atrakcyjniej ale mają zewnętrzny, który gdzieś trzeba ulokować. Niektórzy kładą na biórko i skarzą sie, źe plącze im. Ja zewnetrzny zasilacz mam na podłodze za jednostką centralną i nikt go nie widzi, nie przeszkadza mi to bo za biórkiem mam i taak plątaninę, bo nie mam nic bezprzewodowego, jeden kabel więcej...
Za pewną niedoskonałość u LCD niektórzy mogą uznać, zbyt mały kąt widzenia zwłaszcza w poziomie i obraz jest widziany w gorzej i w odmiennych barwach niź oryginalne. Mi to zbyt nie przeszkadza.
Rekompensują mi to małe rozmiary LCD w porównaniu do CRT, stabilny obraz– brak męczącego migotania ekranu, doskonała geometria obrazu, brak szkodliwego promieniowania jonizującego, niski pobór mocy.
Co do bólu oczu, gapienie się non stop w jeden punkt, zawsze bylo niezdrowe, dobrze jest częściej oderywać oczy od monitora i odpowiednio oświetlić pomieszczenie
fidelio:
Jak jest roznica miedzy złaczem cyfrowym a analogowym? Co daje cyfrowe i jak sparwuje sie anlogowe w LCD? :?:
DVI jest szybsze i dzięki temu jakość przesyłanego obrazu z karty do monitora jest wyraźnie lepsza. Jednak nie wszystkie karty graficzne mają złącze DVI. Ja tylko w karcie graficznej mam DVI a w monitorze nie...
Monitory z wbudowanym zasilaczem są grubsze, te cieniutkie wyglądają atrakcyjniej ale mają zewnętrzny, który gdzieś trzeba ulokować. Niektórzy kładą na biórko i skarzą sie, źe plącze im. Ja zewnetrzny zasilacz mam na podłodze za jednostką centralną i nikt go nie widzi, nie przeszkadza mi to bo za biórkiem mam i taak plątaninę, bo nie mam nic bezprzewodowego, jeden kabel więcej...
Za pewną niedoskonałość u LCD niektórzy mogą uznać, zbyt mały kąt widzenia zwłaszcza w poziomie i obraz jest widziany w gorzej i w odmiennych barwach niź oryginalne. Mi to zbyt nie przeszkadza.
Rekompensują mi to małe rozmiary LCD w porównaniu do CRT, stabilny obraz– brak męczącego migotania ekranu, doskonała geometria obrazu, brak szkodliwego promieniowania jonizującego, niski pobór mocy.
Co do bólu oczu, gapienie się non stop w jeden punkt, zawsze bylo niezdrowe, dobrze jest częściej oderywać oczy od monitora i odpowiednio oświetlić pomieszczenie
fidelio i qlt: Uźywajcie opcji

mało ci powie nazwa mojego monitora: Highscreen MS 1576T, kupiony w salonie Vobis
Call Of Duty Offensive wyświetla sie bardzo dobrze (troche za wolno bo mam Radeona 9200...)
Jak ogladam film na kompie to musze znajdować sie nie dalej niź ok.2m od monitora, bo dalej to jest niewygodnie (takie ja mam przynajmniej odczucia)
Call Of Duty Offensive wyświetla sie bardzo dobrze (troche za wolno bo mam Radeona 9200...)
Jak ogladam film na kompie to musze znajdować sie nie dalej niź ok.2m od monitora, bo dalej to jest niewygodnie (takie ja mam przynajmniej odczucia)
No dobrze wiec ostatecznie powiedzcie, ktory z tych dwóch modeli byscie wybrali?
LG Flatron L1530B czy tez Samsung Syncmaster 510N (oba 15")
LG jest troche drozszy o 120zł. Ale ma złacze cyfrowe DVI. I tu mam jeszcze pytanie.. Jak jest roznica miedzy złaczem cyfrowym a analogowym? Co daje cyfrowe i jak sparwuje sie anlogowe w LCD? :?:
LG Flatron L1530B czy tez Samsung Syncmaster 510N (oba 15")
LG jest troche drozszy o 120zł. Ale ma złacze cyfrowe DVI. I tu mam jeszcze pytanie.. Jak jest roznica miedzy złaczem cyfrowym a analogowym? Co daje cyfrowe i jak sparwuje sie anlogowe w LCD? :?:
A i jeszcze jedno pytanie... Czy jak sie ma 17 LCD to wtedy czy natywna rozdzielczosc siedemnastek nie jest zbyt mała do czytania tekstu na monitorze? :?:
darek_dade, mowisz ze renomowani producenci nie zanizaja czasu reakcji matrycy... A jakich producentow uznajesz za renomowanych? Czy LG, Samsung i Phillips się do tego grona zaliczają? :?:
a jeszcze lepiej wziasc monitor do domu na dzien i pobawic sie ustawieniami
w Polsce nie realne chyba źe masz w rodzinie sprzedawce lub własciciela takiego sklepu
Najlepiej spisac dokładnie modele i zobaczyc w necie na róźnych stronach jak podają reakcje matrycy i poczytać komentarze ludzi którzy juz go mają
qlt:
LCD 15= CRT 17, a LCD 17= CRT 19 itd...
w CTR obudowa przysłania 2 cale
1 cal...
15 LCD nie nadaje sie ani troche do ogladania filmow... no chyba ze ktos ma male wymagania i moze ogladac film na malutkim ekranie, z "szara" czernia, smuzeniem i slabymi katami... (do tego jeszcze najtansze glosniki mediatecha...) Szczerze mowiac tanie LCD nie szkodza oczom mniej niz porzadne CRT. Nie tylko testy to wykazuja. Mi osobiscie oczy mecza sie mniej na CRT (mam Samsunga 997DX i AG Neovo F417).
Aha, dane producenta na temat czasu reakcji matrycy to czyste liczby, renomowany producent nie zaniza tej wartosci (i podaje np 25ms) a inni zanizaja, lub podaja cza rekacji piksela podczas przejscia biel – czern, a nie podaje sredniej z przechodzenia wszystkich kolorow. *** z tymi reakcjami. Najepiej pojsc do sklepu i zobaczyc jak to wyglada, a jeszcze lepiej wziasc monitor do domu na dzien i pobawic sie ustawieniami (w sklepach monitory na polkach maja zazwyczaj pochrzanione w ustawieniach)
qlt, jaki model monitora masz? Grałas moze na nim na Call of Duty albo grach tego typu? Czy smuzy?
Te monitory które podałem maja 16ms reakcji.
Jeźeli monitor 15" LCD jest odpowiednikiem 17" CRT to film DVD powinno się wygodnie oglądac na 15ce LCD?
Obecnie mam CRT 17" i wygodnie się filmy ogląda.
Monitor LCD 17" miałby tyle co 19" CRT (moj telewizor ma 21") wiec to juz bylby bardzo duzy ekran.
Te monitory które podałem maja 16ms reakcji.
Jeźeli monitor 15" LCD jest odpowiednikiem 17" CRT to film DVD powinno się wygodnie oglądac na 15ce LCD?
Obecnie mam CRT 17" i wygodnie się filmy ogląda.
Monitor LCD 17" miałby tyle co 19" CRT (moj telewizor ma 21") wiec to juz bylby bardzo duzy ekran.
bierz z najkrótszym czasem odpowiedzi, najlepiej poniźej 16 ms
LCD 15= CRT 17, a LCD 17= CRT 19 itd...
ja rok temu za 1650zl kupilam LCD 15 i jestem zadowolona,(czuć róźnice według CRT)choc moglam poczekac, teraz są tańsze o połowe...
filmy oglądam z bliska...zwłąszcza z napisami...
choć planuje zrobić prowizoryczny projektor według wskazówek Entera z któregoś numeru
radze 17 bo za ok. 1200 mozna dobry dostać, a jest wygodniejszy
ale jak tylko do gier wystarczy 15 po mojemu
filmy oglądam z bliska...zwłąszcza z napisami...
choć planuje zrobić prowizoryczny projektor według wskazówek Entera z któregoś numeru
radze 17 bo za ok. 1200 mozna dobry dostać, a jest wygodniejszy
ale jak tylko do gier wystarczy 15 po mojemu
coyote_xp, nie chcę CRT, dlatego ze bolą mnie oczy od monitorow CRT. A ja nie chce psuc wzroku (i tak go spsułem juz na CRT przez te lata). Dlatego chcę LCD. Poza tym LCD malo energii marnuje. Zaoszczedze wiec tez na rachunkach.
Zastanawiam sie jeszcze jezeli chodzi o roznice miedzy 17CRT a15 LCD? Czy ekran jest w tak samo duzy?
Piszcie opinie o tych monitorach LCD. Bo sam nie wiem ktory model wybrac. Czy nikt nie widział tych monitorów wyzej podanych w akcji? :?:
Aha i jak się oglada filmy DVD na tych monitorach 15" LCD?
Zastanawiam sie jeszcze jezeli chodzi o roznice miedzy 17CRT a15 LCD? Czy ekran jest w tak samo duzy?
Piszcie opinie o tych monitorach LCD. Bo sam nie wiem ktory model wybrac. Czy nikt nie widział tych monitorów wyzej podanych w akcji? :?:
Aha i jak się oglada filmy DVD na tych monitorach 15" LCD?
Ja dopiero co kupile monitore z kauflandu nie znanej firmy LCD E–YAMA 17 i w nfsu2 nic nie smurzy chodzi pieknie i zreszta wszystkie inne tez. :lol:
marcin.mb:
z tego co wiem w grach typu COD .... nie ma smuźeń ale w NFSU2 lub Colinie moźe smuźyć (lub smuźy)
W NFSU2 to akurat zaleta. Mamy motion blur bez motion blur :mrgreen:
w 19' lcd mojego kumpla smuzy... :?
z tego co wiem w grach typu COD .... nie ma smuźeń ale w NFSU2 lub Colinie moźe smuźyć (lub smuźy)
Ja sie moźę wypowiem na temat LG Flatron L1015S.
Od 2,5 roku posiadam model nizszy czyli L1510S:)
Jak na razie jest wszystko ok.
Monitor idealnie nadaje się do pracy(głowna czesc czasu spedzam na pisaniu stron,programów:)
Co do gier to grałem w niego w wspomnianego CoD,Doom3 sporo w CS,CS:S, UT i zadnych smurzeń nei było.
Jezeli chodzi o problem 15 czy 17'–stki. To 15–stki LCD wygladaja jak 17–Stki CRT.
pozdrawiam
Od 2,5 roku posiadam model nizszy czyli L1510S:)
Jak na razie jest wszystko ok.
Monitor idealnie nadaje się do pracy(głowna czesc czasu spedzam na pisaniu stron,programów:)
Co do gier to grałem w niego w wspomnianego CoD,Doom3 sporo w CS,CS:S, UT i zadnych smurzeń nei było.
Jezeli chodzi o problem 15 czy 17'–stki. To 15–stki LCD wygladaja jak 17–Stki CRT.
pozdrawiam
Do gierek monitora lcd bym niepolecał,CoD to dynamiczna gierka więc moźe smuźyć :\ Pozatym piętnastka juź powoli wychodzi z urzycia.IMHO nie lepiej zakupić sobie porządny crt :?: