poradzcie monitor LCD!!!
Chcę kupić monitor LCD. Upatrzyłem sobie 3 modele 15". Kóry według was jest najlepszy?
15" LG Flatron L1515S
15" Philips 150S5FS silver
15" Samsung SyncMaster 510N
Cena tych monitorów jest zblizona w okolichach 850zł.
Monitor ma byc przeznaczony do gier (np. Call of Duty), pracy tekstowej oraz oglądania filmów i zdjęć. Nie interesują mnie prace graficzne.
Aha, wiecie moze czy w tych modelach monitorów jest wbudowany zasilacz?
Mam tez jescze jedno pytanie: na czym polega róznica miedzy złaczem cyfrowym DVI a analogowym?
15" LG Flatron L1515S
15" Philips 150S5FS silver
15" Samsung SyncMaster 510N
Cena tych monitorów jest zblizona w okolichach 850zł.
Monitor ma byc przeznaczony do gier (np. Call of Duty), pracy tekstowej oraz oglądania filmów i zdjęć. Nie interesują mnie prace graficzne.
Aha, wiecie moze czy w tych modelach monitorów jest wbudowany zasilacz?
Mam tez jescze jedno pytanie: na czym polega róznica miedzy złaczem cyfrowym DVI a analogowym?
Odpowiedzi: 20
EL NINO:
Wybacz, ale nie zajmujemy sie tutaj wytykaniem komukolwiek bledow w pisowni. Jesli jednak nadal to bedziesz robil, bedziemy sie gniewac.darek_dade:
Wiesz co qlt jak czytam co wypisujesz to mi sie plakac chce....
Gdybym mial czas i ochote to bym je wszystkie wytknal
P.S. Tak przy okazji, to Twoja pisownia rowniez pozostawia sporo do zyczenia.
Mialem na mysli bledy merytoryczne, a nie jezykowe...
Chcesz prosze banuj mnie, poziom tej czesci forum jest na tak niskim poziomie ze nie mam co tu robic
EL NINO:
Wybacz, ale nie zajmujemy sie tutaj wytykaniem komukolwiek bledow w pisowni. Jesli jednak nadal to bedziesz robil, bedziemy sie gniewac.darek_dade:
Mialem na mysli bledy merytoryczne, a nie jezykowe...
Chcesz prosze banuj mnie, poziom tej czesci forum jest na tak niskim poziomie ze nie mam co tu robic
Wiesz co qlt jak czytam co wypisujesz to mi sie plakac chce. Zacznijmy od tego ze sie pisze korzystac anie kozystac (nie mam polskich liter). Kazdy Twoj akapit jest kompletnie bez sensu i ma niesamowicie duzo bledow. Gdybym mial czas i ochote to bym je wszystkie wytknal no ale niestety nei mam (po za tym i tak nic by to nie dalo...)
15 calowe LCD za 800zl rulezzzzzz... Z bongiem
PS
rosdzielczosc, psol, kwestjonuje, wpozo :D
15 calowe LCD za 800zl rulezzzzzz... Z bongiem
PS
rosdzielczosc, psol, kwestjonuje, wpozo :D
od najtańszego LCD nie oczekuje się zwykle najlepszej jakości,(np. od takiej Belinei, choć w teście Entera z 12/2003 model 101556 zajął 10 miejsce(na 23) inie był najtańszy, a LG Flatron L1515s–11, choć większosc testowanych 15stek miało podobne mnniej więcej parametry) i porządny CRT jest/moźe być lepszy od bylejakiego LCD– nie kwestjonuje, cóź monitory CRT z których koźystam poza domem nie są porządne
co za rok sie bedzie działo?(znikną crt?)– ja mam gorszą grafike i jak mam bardziej wymagającą gre to wybieram mniejszą ilość szczegółów,itd.–wszystko mi wchodzi i gra sie dobrze
wyświetlacz ma małe znaczenie, i gry bedą sie wyświetlać jak grafika na to pozwoli (nie słyszałam, źeby monitor, coś psół); rosdzielczość 1024x768 jest nadal bardzo popularna wśród uźytkowników i kaźda gra na niej powinna dobrze sie wyświetlać
Skąd opinia, źe CRT lesze są do gier niź LCD
LCD nie zwróci człowiekowi wzroku, i nie wiem czy coś ci da, ale moźe "poczujesz róźnice"– na lepsze oczywiście
przed zakupem warto popatrzeć w sklepiejak obraz wyświtlany jest w grze akcji a jak statyczny pulpit; i jeszcze taki drobiazg: w LCD znacznie rzadziej zdzrzają się tzw. martwe pixele, ale nie chce tu ludzi naciągać i twierdzić, źe wszystko co nowsze i ładniejsze jest lepsze, są poprostu modele dobre i nie, doświadczenia dareka to pokazują;jeszcze przez długi czas ludzie bedą koźystać z CRT, ale to przed LCD są większe perspektywy rozwoju i za pare lat będą doskonalsze–jak wszystko, chciało by sie powiedzieć..
podsumowując swój wywód– dla mnie LCD są wpoźo (mam jak juź wspominałam dobre doświadczenia z nimi, choć nie grałam w Dooma3 to moźe wszystkiego nie wiem :)) ale opinia, źe lepiej dać za coś więcej kasy i mieć na dłuźej niź zaoszczędzić pare graszy i mieć z tego satysfakcje na krótko jest jak najbardziej na miejscu, jak nie jesteś pewien to nie kupuj– źebyś nie źałował :) moźesz popytać teź na innych forach. to chba wszystko
co za rok sie bedzie działo?(znikną crt?)– ja mam gorszą grafike i jak mam bardziej wymagającą gre to wybieram mniejszą ilość szczegółów,itd.–wszystko mi wchodzi i gra sie dobrze
wyświetlacz ma małe znaczenie, i gry bedą sie wyświetlać jak grafika na to pozwoli (nie słyszałam, źeby monitor, coś psół); rosdzielczość 1024x768 jest nadal bardzo popularna wśród uźytkowników i kaźda gra na niej powinna dobrze sie wyświetlać
Skąd opinia, źe CRT lesze są do gier niź LCD
LCD nie zwróci człowiekowi wzroku, i nie wiem czy coś ci da, ale moźe "poczujesz róźnice"– na lepsze oczywiście
przed zakupem warto popatrzeć w sklepiejak obraz wyświtlany jest w grze akcji a jak statyczny pulpit; i jeszcze taki drobiazg: w LCD znacznie rzadziej zdzrzają się tzw. martwe pixele, ale nie chce tu ludzi naciągać i twierdzić, źe wszystko co nowsze i ładniejsze jest lepsze, są poprostu modele dobre i nie, doświadczenia dareka to pokazują;jeszcze przez długi czas ludzie bedą koźystać z CRT, ale to przed LCD są większe perspektywy rozwoju i za pare lat będą doskonalsze–jak wszystko, chciało by sie powiedzieć..
podsumowując swój wywód– dla mnie LCD są wpoźo (mam jak juź wspominałam dobre doświadczenia z nimi, choć nie grałam w Dooma3 to moźe wszystkiego nie wiem :)) ale opinia, źe lepiej dać za coś więcej kasy i mieć na dłuźej niź zaoszczędzić pare graszy i mieć z tego satysfakcje na krótko jest jak najbardziej na miejscu, jak nie jesteś pewien to nie kupuj– źebyś nie źałował :) moźesz popytać teź na innych forach. to chba wszystko
Mnie szybciej zaczynaja bolec oczy przy najtanszym lcd niz na porzadnym CRT. Co do gier, pomysl co bedzie za rok sie dzialo... no chyba ze planujesz wymieniac karte graficzna. A co do energii to sprawdz ile kosztuje u Ciebie energia, i oblicz kiedy Ci sie to zwroci :wink:
Jak uwazasz, ja juz swoje powiedzialem.
Jak uwazasz, ja juz swoje powiedzialem.
Ok darek_dade przeczytalem ten artykuł. I tak sie teraz zastanawiam...
Po pierwsze, Samsung i LG które chcę kupić mają takie parametry:
Samsung – kontrast 450:1; jasność 250 cd/m²
LG – 400:1 i 250 cd/m². Czy to są złe parametry??
Poza tym LCD nie ma tego bombardowani elektronami jak w CRT.
Po drugie: oszczednosc jednak jest skoro LCD marnuje ok 30 watow a CRT az 150. To jest pieciokrotnie mniej!!!
Po trzecie, dlaczego piszesz ze na radeonie9550 nie bede mogl grac w najnowsze gierki w rozdzielczosci natywnej (czyli 1024x768)?
Mylisz się. Ja juz gram w takie gry jak Doom 3, Call of Duty United Offenisve na 1024x768. W Doomie 3 przy srednich ustweianiach bez antialiasingu wszsytko chodzi jak złoto, a na wysokicj bez aa troche tylko tnie. Tylko na Ultrahigh sie nie da grac. Call of Duty daje na max wszystko bez aa i sie w ogole nie tnie. Co Ty na to?
Do qlt – masz rację. W CRT po godzinie bola oczy, a w LCD po 10. Chyba widac róznice. Ja po kilku latach uzywania CRT jestem slepy jak kret.
Co do kupna 17ki to faktycznie sie tez nad tym zastanawiam. Ale musialbym poczekac z zakupem az spadna ceny.
Po pierwsze, Samsung i LG które chcę kupić mają takie parametry:
Samsung – kontrast 450:1; jasność 250 cd/m²
LG – 400:1 i 250 cd/m². Czy to są złe parametry??
Poza tym LCD nie ma tego bombardowani elektronami jak w CRT.
Po drugie: oszczednosc jednak jest skoro LCD marnuje ok 30 watow a CRT az 150. To jest pieciokrotnie mniej!!!
Po trzecie, dlaczego piszesz ze na radeonie9550 nie bede mogl grac w najnowsze gierki w rozdzielczosci natywnej (czyli 1024x768)?
Mylisz się. Ja juz gram w takie gry jak Doom 3, Call of Duty United Offenisve na 1024x768. W Doomie 3 przy srednich ustweianiach bez antialiasingu wszsytko chodzi jak złoto, a na wysokicj bez aa troche tylko tnie. Tylko na Ultrahigh sie nie da grac. Call of Duty daje na max wszystko bez aa i sie w ogole nie tnie. Co Ty na to?
Do qlt – masz rację. W CRT po godzinie bola oczy, a w LCD po 10. Chyba widac róznice. Ja po kilku latach uzywania CRT jestem slepy jak kret.
Co do kupna 17ki to faktycznie sie tez nad tym zastanawiam. Ale musialbym poczekac z zakupem az spadna ceny.
dobra, moźe być 1 cal, ale są teź z 2 przysłoniętymi. :)
Moje zdanie jednak jest, źe LCD są lepsze dla wzroku, bo obaz nie miga, ale teź nie da się uniknac bólu oczu patrząc sie dzień w dzień po 10 godzin w monitor. ja po roku takiego gapienia sie w LCD,(wcześniej nie mialam swojego kompa)zauwaźyłam źe pogorszył mi sie jednak wzrok. Ale to dotyczy raczej kaźdego monita. Jak popatrze w monitor CRT który ma znajomy, albo w szkole to po godzinie juź mnie bolą oczy.
Moźna dostosowywać kontrast i jasnośc, źeby wszystko było odpowiednio widoczne w LCD, programowo, albo menu ekranowe
Jedyną powaźną wadą LCD 15 dla mnie jest, źe nie są 17stkami. Będziesz zadowolony z 15 LCD, ale po czasie zapragniesz jednak 17. Jak potanieją za pok czy moźe pół to nikt nie bedzie kupowac 15tek. Wiec moźe jednak zastanawiaj sie nad dobrym CRT 19 lub LCD 17– albo sie wstrzymaj jeśli moźesz az 17 bardziej potanieją. :)
Moje zdanie jednak jest, źe LCD są lepsze dla wzroku, bo obaz nie miga, ale teź nie da się uniknac bólu oczu patrząc sie dzień w dzień po 10 godzin w monitor. ja po roku takiego gapienia sie w LCD,(wcześniej nie mialam swojego kompa)zauwaźyłam źe pogorszył mi sie jednak wzrok. Ale to dotyczy raczej kaźdego monita. Jak popatrze w monitor CRT który ma znajomy, albo w szkole to po godzinie juź mnie bolą oczy.
Moźna dostosowywać kontrast i jasnośc, źeby wszystko było odpowiednio widoczne w LCD, programowo, albo menu ekranowe
Jedyną powaźną wadą LCD 15 dla mnie jest, źe nie są 17stkami. Będziesz zadowolony z 15 LCD, ale po czasie zapragniesz jednak 17. Jak potanieją za pok czy moźe pół to nikt nie bedzie kupowac 15tek. Wiec moźe jednak zastanawiaj sie nad dobrym CRT 19 lub LCD 17– albo sie wstrzymaj jeśli moźesz az 17 bardziej potanieją. :)
fidelio:
To nie kwestia uporu darek_dade. Po pristu LCD chce miec bo:
1. Nie psuje wzroku
2. Wydziela małe promieniowanie
Ile mam powtarzać, źe tani monitor LCD teź jest szkodliwy dla oczu? Czy wiesz, źe na to czy bolą Cię oczy ma wpływ kontrast i jakość obrazu? http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_111788.html
fidelio:
3. Marnuje mało energii
15 lcd – 860zł
19 CRT – 700zł
Róźnica między nimi to 140zł przez 5 lat non stop musiałyby te monitory chodzić źeby Ci się zwróciło
fidelio:
Wiem, ze moge sobie kupic super CRT za te 1000zł ale jednak nie bede mial tych rzeczy nawet w najlepszym monitorze CRT.
Nie 1000 tylko 700. Co masz na myśli mówiąc najlepsze?
fidelio:
Chce miec monitorek przed ktorym moge posiedziec 10 godzin i mnie oczy nie beda bolec.
Wierzysz, źe LCD podoła takiemu wyzwaniu?
No i zapomnij o graniu w najnowsze gierki w natywnej rozdzielczości na radeonie 9550
1. Nie psuje wzroku
3. Marnuje mało energii
Wiem, ze moge sobie kupic super CRT za te 1000zł ale jednak nie bede mial tych rzeczy nawet w najlepszym monitorze CRT.
Chce miec monitorek przed ktorym moge posiedziec 10 godzin i mnie oczy nie beda bolec.
Jezeli faktycznie złacze cyfrowe DVI niewiele daje i trudno odroznic obraz od obrazu ze złacza analogowego to wezme Samsunga bo i tansyz (860zł) i parametry ma podobne do LG.
1. Nie psuje wzroku
3. Marnuje mało energii
Jezeli faktycznie złacze cyfrowe DVI niewiele daje i trudno odroznic obraz od obrazu ze złacza analogowego to wezme Samsunga bo i tansyz (860zł) i parametry ma podobne do LG.
1. Nie psuje wzroku
3. Marnuje mało energii
1. Nie psuje wzroku
3. Marnuje mało energii
1. Nie psuje wzroku
3. Marnuje mało energii
1. Nie psuje wzroku
3. Marnuje mało energii
qlt:
darek_dade:
1 cal...
Przekątna widzialnej części ekranu w CRT jest przeciętnie mniejsza o 1–2 cale od wartości nominalnej.
A ty swoje... Weź jakikolwiek monitor CRT i se linijką zmierz to juź głupot nie będziesz gadać.
qlt:
darek_dade:
z "szara" czernia, smuzeniem i slabymi katami... (do tego jeszcze najtansze glosniki mediatecha...)
U mnie kabel od głóśników moge sobie odłączyć od karty dźwiekowej i na jego miejsce wsadzić od innych głośników, rodzaj karty decyduje jakich...
Jak komuś nie wystarczają wbudowane głóśniki (co jest zrozumiałe)to moźe z nich nie koźystać, tak przynajmniej ja mam, chyba to normalne, zresztą nie wiem, nie jestem źadnym specem. Pare artykółów sie na ten temat tylko przeczytało, przed zakupem
Nie mówiłem o głośnikach wbudowanych, głośniki to była tylko aluzja
qlt:
Tylko dla wąskiego grona profesjonalnych grafikow ma znaczenie niezbyt duźa przestrzeń barwna, zbyt mała liczba wyświetlanych kolorów czy brak dopasowania kolorów do standardowych wzorców jaką oferuja dzisiejsze LCD. Normalni ludzie nie zauwaźą róźnicy na tym tle...
Tak? pograj w Dooma3 na monitorze LCD który słabo odwzorowuje czerń.
1280x1024 na 17calowym LCD = spokojne czytanie
Fidelio pisze to wszystko źebyś nie był zaskoczony. Wydatek powyźej 1000zł to duźo... Jeźeli uparłeś się juź jednak na LCD to bierz Samsunga.
marcin.mb:
a jeszcze lepiej wziasc monitor do domu na dzien i pobawic sie ustawieniami
w Polsce nie realne chyba źe masz w rodzinie sprzedawce lub własciciela takiego sklepu
Najlepiej spisac dokładnie modele i zobaczyc w necie na róźnych stronach jak podają reakcje matrycy i poczytać komentarze ludzi którzy juz go mają
Nie kupuje w sklepach komputerowych w którym nie mógł takiej części (monitor) poźyczyć do domu na jakiś czas. Umawiam się zazwyczaj tak, źe będe stałym klientem sklepu. Znalazłem taki (tzn on mi juź niepotrzebny bo sie wyprowadzilem z polski ;) ) kupiłem w nim baaardzo duźo części, ale za to przed zakupem monitora moglem go wziąść do domu. Jak mi się coś psuło to dawali mi część zamienną. Takźe nie mów źe dobrych sklepów nie ma :P.
Moje wyraźenie renomowane marki było nie na miejscu. Benq pomimo źe renomowany to słynie z zaniźania informacji. Ja zaufałbym samsungowi. Ale jaki to 15–calowy monitor by nie był to i tak filmów przyjemnie nie pooglądasz.
DVI gówno daje! DVI jest szybsze :lol: A co to ma do jakości obrazu :)
www.mva.pl:
LCDeki wyposaźone są w kilka tego typu złącz. Najpopularniejszym jest oczywiście VGA (złącze analogowe). Liquid Crystal Display (LCD) jest urządzeniem cyfrowym i teoretycznie powinniśmy wykorzystywać cyfrową technologię przesyłu danych a więc złącze DVI wraz z przeznaczonym do tego kablem.
VGA – jak to wygląda karta graficzna zmuszona zostaje do przetworzenia cyfrowego sygnału na analogowy, jego przesyłu do monitora LCD, gdzie powtórnie przetwarzany jest on na cyfrowy. Tego typu operację wpływają negatywnie na jakość tego sygnału i utratę pełnej i dokładnej informacji jaką niesie. W przypadku gdy korzystamy ze złącza cyfrowego nie ma mowy o przetwarzaniu sygnału, a więc nie towarzyszą temu utraty informacji i moźe on w czystej i najsilniejszej postaci dotrzeć do monitora.
Monitory ze złączem DVI są z reguły droźsze od modeli ich pozbawionych o około 200 – 300 zł złotych. Pytanie tylko czy warto kupować monitor z DVI ?
Jestem przekonany, źe znacząca większość z Was nie zauwaźy róznicy na monitorze podłączonym przez DVI oraz VGA. Przekonaniu temu towarzyszy praktyka. Wielokrotnie pokazywałem róźnym osobom dwa takie same monitory jednocześnie podłączone przez dwa róźne źródła sygnału. Moźe jedna osoba na dziesięć potrafiła bez zgadywania prawidłowo wskazać monitor podłączony przez DVI podczas gdy mnie juz dzisiaj draźnią monitory podłaczone analogowo
qlt co di filmow DVd to odleglosc dwoch metrow jak najbardziej mi wystarcza.
Co do złacza mam DVi i D–Sub. (moja karta radeon 9550).
W tej chwili zatsanwiam się juź tylko nad Samsungiem Syncmaster 510N i LG Flatron L1530B. No i nadal nie wiem, który lepszy... LG jest drozszy troche.
Co do złacza mam DVi i D–Sub. (moja karta radeon 9550).
W tej chwili zatsanwiam się juź tylko nad Samsungiem Syncmaster 510N i LG Flatron L1530B. No i nadal nie wiem, który lepszy... LG jest drozszy troche.
Zareczam Ci, ze nie jest pracochlonne a ponadto wszystko sie da napisac. Zechciej to przyjac prosze jako wskazowke na przyszlosc.qlt:
...ale wszystkiego w jednym nie da sie napisać, przynajmniej jest to pracochłonne.
cały czas edytuje poprzednie swoje posty, ale wszystkiego w jednym nie da sie napisać, przynajmniej jest to pracochłonne.
Do fidelio:
bierz z DVI jak masz na karcie to złącze i z cieńszą ramką obudowy otaczającej matryce– to świadczy o klasie monitora, im cieńsza tym lepiej
Do fidelio:
bierz z DVI jak masz na karcie to złącze i z cieńszą ramką obudowy otaczającej matryce– to świadczy o klasie monitora, im cieńsza tym lepiej
IcY:
fidelio i qlt: Uźywajcie opcji
Ehhh :? chyba moje dalsze wywody na ten temat nic nie dadzą. Niektórzy ludzie są niereformowalni.
fidelio:
na czym polega róznica miedzy złaczem cyfrowym DVI a analogowym?
złacze analogowe jest zaprojektowane do połączenia karty grafiki z monitorem kineskopowym(a więc analogowym). Przy połączeniu monitora LCD analogowym cyfrowy sygnał pochodzący z karty zmieniany jest na analogowy i wędruje do monitora gdzie jest z powrotem zmieniany na cyfrowy i dopiero po tym wyświetlany. Dzięki pojawieniu się kart ze złączami DVI moźliwe jest przesyłanie sygnału bez konieczności jego dwukrotnego przetwarzania, co poprawia jakość wyświetlanego obrazu
darek_dade:
1 cal...
Przekątna widzialnej części ekranu w CRT jest przeciętnie mniejsza o 1–2 cale od wartości nominalnej.
darek_dade:
z "szara" czernia, smuzeniem i slabymi katami... (do tego jeszcze najtansze glosniki mediatecha...)
U mnie kabel od głóśników moge sobie odłączyć od karty dźwiekowej i na jego miejsce wsadzić od innych głośników, rodzaj karty decyduje jakich...
Jak komuś nie wystarczają wbudowane głóśniki (co jest zrozumiałe)to moźe z nich nie koźystać, tak przynajmniej ja mam, chyba to normalne, zresztą nie wiem, nie jestem źadnym specem. Pare artykółów sie na ten temat tylko przeczytało, przed zakupem
Tylko dla wąskiego grona profesjonalnych grafikow ma znaczenie niezbyt duźa przestrzeń barwna, zbyt mała liczba wyświetlanych kolorów czy brak dopasowania kolorów do standardowych wzorców jaką oferuja dzisiejsze LCD. Normalni ludzie nie zauwaźą róźnicy na tym tle...
[quote="darek_dade"]
Najepiej pojsc do sklepu i zobaczyc jak to wyglada
albo zobaczyc u znajomych...
warto jeszcze zwrócić czasem uwage na normy, ja mam TCO 99
moja jasność: 250cd/m2, kontrast: 400:1, czestotliwosc odświeźania 30–60kHz, V 60–75 Hz i cyfrowe menu ekranowe, srebrna obudowa– wygląda super :lol: