Poprawna instalacja Xpka oraz kilka pytań.
Witam.
Mam kilka pytań odnośnie instalacji Windowsa XP (Professional SP2):
1.Jaka w obecnych czasach oraz pojemnościach dysków jest zalecana wielkość partycji C (tej na której będzie stał system) ?
2.Czy zaleca się dla bezpieczeństwa, aby podczas instalacji systemu odłączyć kabel od internetu i po instalacji wszelkich łatek, sterowników oraz programu antywirusowego podłączyć internet ?
3.W którym momencie można już wyjąć płytę instalacyjną Xp ? Po tym jak partycja (C) zostanie sformatowana i zostaną przekopiowane pliki instalacyjne windowsa następuje ponowne uruchomienie, czy wtedy można już wyjąć płytę ? Czy proces instalacyjny windows xp (gdy jest niebieskie tło i "lecą" teksty przedstawiające xp i ustawia się region wpisuje klucz licencyjny, ustawia sieć itd) wymaga obecności płyty instalacyjnej, czy to już się instaluje z dysku ?
Uprzejmie proszę o szybką odpowiedź, ponieważ zamierzam formatować dysk i instalować nowego xp.
Odpowiedzi: 3
No tak, słuszna uwaga. Siedzę za routerem więc kabelka nie wypinam.
Nie dopatruję się na razie znamion naruszenia regulaminu, [b]Faker[/b].
Instalacja XP (po skopiowaniu plików instalacyjnych) wymaga po restarcie wysunięcia (i po wykryciu nast. w kolejce urządzenia) - wsunięcia talerza z płytą lub wejścia w tym momencie do biosu i zmiany First Boot Device na dysk, zamiast CD-ROM - jako pierwszego wykrywanego urządzenia.
Do do samego kabla od internetu: nie odłączam go, kiedy dokonuję ponownej reaktywacji systemu, bo nie uważam, abym nałapał aż tyle chwastów, żeby mi aż tak zaszkodziły. Ale to tylko moja opinia.
-
[quote=XanTyp].... Do do samego kabla od internetu: nie odłączam go ....[/quote] aaaa - tu dużo zależy od "kabla". Jeśli kabel - to modem (neo, DSL czy inne cholerstwo) - odłączam, jeśli kabel to sieć osiedlowa - odłączam, w przypadku zaufanych sieci (np. za własnym routerem z FW i / lub NAT) - kabelek pozostaje na miejscu. Historia uczy że niestety nigdy nie wiadomo kiedy zaatakuje kolejny sasser czy inne bydle.
[quote=Krzycho92]Witam.
Mam kilka pytań odnośnie instalacji Windowsa XP (Professional SP2):
1.Jaka w obecnych czasach oraz pojemnościach dysków jest zalecana wielkość partycji C (tej na której będzie stał system) ?
2.Czy zaleca się dla bezpieczeństwa, aby podczas instalacji systemu odłączyć kabel od internetu i po instalacji wszelkich łatek, sterowników oraz programu antywirusowego podłączyć internet ?
3.W którym momencie można już wyjąć płytę instalacyjną Xp ? Po tym jak partycja (C) zostanie sformatowana i zostaną przekopiowane pliki instalacyjne windowsa następuje ponowne uruchomienie, czy wtedy można już wyjąć płytę ? Czy proces instalacyjny windows xp (gdy jest niebieskie tło i "lecą" teksty przedstawiające xp i ustawia się region wpisuje klucz licencyjny, ustawia sieć itd) wymaga obecności płyty instalacyjnej, czy to już się instaluje z dysku ?
Uprzejmie proszę o szybką odpowiedź, ponieważ zamierzam formatować dysk i instalować nowego xp.[/quote]
się nie doczekasz :-k dlaczmu :-k bo na w/w temat jest masa podpowiedzi na płycie instalacyjnej oraz w necie :-k zdaje się koliega nie czytał regulaminu forumowego [-x
Strona 1 / 1