ponowna instalacja XP profesjonal cd.
ustawiłam w BIOSIE rozruch z płyty.Po włoźeniu płyty z windows XP Profesjonal uruchamia się instalator. pojawia się menu. rozpoczynam instalacje wciskając– zgodnie z poleceniem – ENTER.Pojawia się umowa licencyjna i menu:
–F8–zgadzam się
–ESC–nie zgadzam się
wciskam F8 i nic nie rusza. Co tym razem mam zrobić. Tak na marginesie dopiero niedawno rozpoczełam nauka obsługi kompa z tąd te pytania!!!!
Dzięki za kaźdą podpowiedź!!![/i]
–F8–zgadzam się
–ESC–nie zgadzam się
wciskam F8 i nic nie rusza. Co tym razem mam zrobić. Tak na marginesie dopiero niedawno rozpoczełam nauka obsługi kompa z tąd te pytania!!!!
Dzięki za kaźdą podpowiedź!!![/i]
Odpowiedzi: 2
To dalszy ciąg tego: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=33439 topicu.
Nie zakłądaj,prosze, kolejnych.
Nie zakłądaj,prosze, kolejnych.
Nie mogłem znaleźć mojego opisu który kiedyś wrzuciłem na forum więc wklejam ci go ponownie :P Wiedziałem źe moge później nie znaleźć to zapisałem sobie go w pliku na kompie :wink:
Ze względu na to iź często padają pytania jak krok po kroku zainstalowac system pragnę tu przedstawić dokładny opis tej procedury. Opis kierowany jest do tych którzy nie bardzo wiedzą jak sie zabrać do przeinstalowania systemy lub zainstalowania go na dysku podzielonym juź na partycje.
Administratora uprzejmie prosiłbym o przyklejenie tematu, aby był on łatwo dostępny.
a
1.Bios
Aby wogóle móc ruszyć instalacje nalezy ustawić odpowiednie narzędzie botujące.
*podczas uruchamiania komputera wciskamy del aby wejść do biosa
*wchodzimy w dział Advanced Bios Features
*Ustawiamy First Boot Device na pozycje CDROM
Second Boot Device na HDD–0
*wychodzimy z działu przyciskiem ESC
*wybieramy opcje Save&Exit Setup potem Y i Enter
2. Proces bootowania płyty instalacyjnej
NAstępnym krokiem jest zbootowanie płyty, formatowanie dysku i rozpoczęcia instalacji
* wkładamy płytę instalacyjną WIndowsa Xp do napędu cd–rom
* uruchamiamy komputer ponownie
*Gdy ujrzymu komunikat "naciśnij...aby wykonać rozrzuch...." wciskamy np. spacje
*Czekamy aź wszytkie pliki zostaną skopiowane (w przypadku gdy dysk nie jest podpięty w RAID ani nie jest on Serial ATA, w tym przypadku naleźy wcisnąć F6 i wskazać ścieźke sterownika)
*Wciskamy Enter
*Wcikamy f8
*Wciskamy ESC, aby nie naprawiać systemu a zainstalowac wszytko na nowo
*Wybieramy partycje na której chcemy aby zainstalował się system (najczęściej C:)
*Jesli na wybranej partycji był dawniej system wciskamy C
*Wybieramy rodzaj formatowania np "Formatuj partycję stosując system plików NTFS" i ENTER
*Teraz wciskamy F
*Czekamy aź dysk zostanie sformatowany i wszytkie pliki zostaną przekopiowane
*po zakończeniu powyźszych czynności komputer się zrestartuje
3. Etap instalacji
* Podczas tego uruchamiania nic nie wciskamy gdy widzimy komunikat "naciśnij...aby wykonać rozrzuch...."
*teraz zobaczymy ekran ładowania Windows Xp po czym zastartuje Instalator
*nastąpi instalowanie urządzeń podczas czego kilka razy zgaśnie monitor (nie bać sie :P )
*Po zainstalowaniu urządzeń wyskoczy okienko w którym kolejno postępujemy
^^dalej
^^wpisujemy swoje nazwisko/lub co tam chcesz np USER
^^ w polu organizacja najlepiej wstawić "–" (myślink)
^^ klikamy dalej
^^ wpisujemy klucz produktu tzw. serial teoretycznie np. lol2–lol3–lol4–lol5–pop4
^^klikamy dalej
^^nazwe komutera moźna pozostawić bez zmian lub wpisać np. Xp (wedle gustu)
^^Hasło administratora i potwierdzenie hasła najlepiej pozostawić puste :wink:
^^klikamy dalej
^^ w opknie ustawienia daty i godziny kilkamy dalej
*Teraz instalalator przekdzie do instalowania sieci, ((((jeśli nie posiadamy źadnej karty sieciowej lub posiadamy taką do której instalator nie znajdzie sterowników to nie wyskoczy nam źadne okienko. Jednak jeśli mamy sieciówke i instalator ją wykryje i zainstaluje to w okienku które wyskoczy naleźy nic nie zmieniać a wpisać jedynie nazwe grupy roboczej np DOMOWA (przejście przez ten etap nie jest trudny)))))
*Instalator przejdzie teraz do:
/instalalowania elementów menu start
/rejestrowania składników
/zapisywania ustawień
/usuwania uźywanych plików tymczasowych
*teraz nastąpi restart
4. Kończenie instalacji
*teraz mozemsz juź wyjąc płyte Windowsa Xp lub pozostawić ją lecz nie wciskać nic gdy zobaczysz "naciśnij...aby wykonać rozrzuch...."
* teraz w ekranie który ujźymy klikamy dalej
#nie w tej chwili...
*klikamy dalej____________________________________________________
*teraz wpisujemy swoją nazwę uźytkownika np swoje imię w moim przypadu Adrian
*klikamy dalej
Opcjonalnie
* jeśli podczas instalacji mieliśmy wspomniane wcześniej okno kinfiguracji sieci to podczas tej fazy instalacji Windows Xp pojawi się okno " wykrywanie ustawień sieci", gdy juź ustawienia wykryje kilkamy dalej
*klikamy zakończ
Teraz ujrzymy ekran powitalny z napisem Zapraszamy. jedyne co pozostaje to zainstalowanie sterowników i poustawianie sobie tak systemu aby było wygodnie.
Strona 1 / 1