pomocy!!!mam problem z wgraniem windowsa,a wygląda on tak

odebrałem kompa z serwisu,gdzie wrzucili mi nowy dysk(stary umarł)dvd i RAM-y,wgrali mi tez jakiś windows xp PRO,wszystko działało jak powinno,nastepnie po jakims czasie(nie wiem czy to ma jakies znaczenie) zmieniłem karte graf. z radeona na gf6600gt i zasilacz i dalej wszystko działało.Przez 31 dni nie aktywowałem windowsa(zresztą jak bez kodu)i juz straciłem mozliwość wchodzenia do systemu,więc co i tak zamierzałem zrobic postanowiłem wgrac swojego windowsa xp no więc wszedłem do biosa przestawiłem w boot device na pierwsze miejsce cd/dvd a na drugie IDE,włożyłem płyte z xpekiem i wybrałem save and exit,komp sie zrestartował,na pierwszym ekranie dałem F11 i wybrałem uruchom z cd/dvd i tu pojawia sie problem,normalnie powinno mi odpalic kompa z płyty a tymczasem wchodzi sobie jak gdyby nigdy nic do tego starego systemu!!!Co mam z tym zrobić???? pomocy,aha typ biosa to K7VT4A pro BIOS P1.10

Odpowiedzi: 20

jak to czytam to mi ręce opadają normalnie ...panowie jakie znaczenie ma to czy to jest wersja systemu oem czy box problem leży w tym że mu nie botuje z płyty cd i pytanie pozostaje dlaczego o tuż po pierwsze sprawdź dokładnie jaki masz dysk podpięty być może że to dysk nie ata a sata a instalkę systemu na cd masz bez sp2 (serwis pack2) jeśli masz sata dysk i płyta z windowsem xp jest bez sp2 to problem leży w tym że on nie widzi w ogóle dysku ponieważ czysty i z sp1 windows xp nie widzi dysków sata,dopiero plyta z win xp sp2 ma taka możliwość,jeśli tak jest to opcja jest taka musisz znaleść sterowniki sata i je wgrać przed instalacją lub tez za pomocą programu n-lite przerobić płytę z xp dodając do niej te sterowniki,sam program n-lite znajdziesz na necie i dokladny opis jak i co należy zrobić, natomiast jeśli to jest xp sp2,a nie czyta ci tej płyty i nie botuje to problem może leżeć np po stronie cd roomu,sprawdź tez podpięcie samego cd romu pod płytę,jeśli płyta jak powiadasz startuje na innym kompie tylko u ciebie nie to nie ma innej opcji niż te co opisałem ...dodatkowo możesz spróbować np przełożyć taśme ide(jeśli masz podpięty dysk ata i cd room pod płytę -zamien miejscami wtyki tasm)i najlepiej by oba były podpięte oddzielnymi taśmami o ile ten dysk to ata a nie sata,możesz też odpiąć cd room i sprawdzić na innym kompie czy w ogóle czyta płyty,a z biosem nie kombinuj lepiej bo możesz uwalić płytę główną na amen.
robert3501
Dodano
14.02.2010 03:11:11
sprawdzałem ale dzięki
pobandzie
Dodano
11.02.2010 20:47:10
Moze zawieje amatorszczyzną... ale pare lat temu podobny problem rozwiązałem następująco w biosie ustawiasz na każdej pozycji rozruchu (First boot, second boot, etc) napęd CD / DVD nie wiem czy u Ciebie to przejdzie ale sprawdzić nie zaszkodzi ;)
MackEstrite
Dodano
10.02.2010 22:48:35
to nie jest sata na 100% upewniłem się
pobandzie
Dodano
06.02.2010 19:05:58
J880[b]S[/b] - to jest SATA - J880 to ATA/133. Albo wierzymy opisowi pobandzie (i dalej jesteśmy w punkcie wyjścia) , albo pobandzie zajrzy pod maskę i rozstrzygnie czym ma dysk podłączony. (jeśli jest to IDE - to istnieje jeszcze szansa na źle ustawione napędy master / slave).
Veers
Dodano
06.02.2010 16:53:50
To jest SATA.
Ucho
Dodano
06.02.2010 15:11:15
raczej wydaje mi sie że to nie jest sata,dla pewności podam model exelstore j880,sorry ze nie odpisałem od razu,musiało mi umknąć,dzieki
pobandzie
Dodano
05.02.2010 09:45:59
Założysz się ? :d/ Jeśli to jest dysk SATA - to jest on podłączony do kontrolera RAID (bo jeśli nikt tu nic nie przekręcił - to tylko takim kontrolerem SATA ta płyta dysponuje). A w takim układzie QuickBootMenu może nie zadziałać tak jakby się chciało (często trzeba grzebnąć w BIOSie i ustawić jeszcze kolejność przeszukiwania kontrolerów). Za tą teorią przemawia to, że po wybraniu CD/DVD z QBM ma prawo załadować się BIOS kontrolera VIA Raid, i niestety często zdarza się że BIOS kontynuuje rozruch nie z tego kontrolera z którego trzeba. Oczywiście ta teoria polegnie na polu chwały kiedy okażę się że napęd jest uszkodzony - ale póki co - mnie się ona podoba :)
Veers
Dodano
02.02.2010 01:29:30
[b]Veers[/b] to nie ma znaczenia co to za dysk. Przecież instalator z płyty i tak powinien się odpalić. Ja bym przepiął napęd CD/DVD, sprawdził taśmę i zworki. Miałem kiedyś problem jak były dwa napędy podłączone, tylko z jednego się odpalał.
pulkownik
Dodano
02.02.2010 00:26:51
Jeszcze raz się kulturalnie zapytam: czy ten nowy HDD to SATA ? (choć ... w zasadzie co mi tam - nie mój problem w końcu - wiec może ... wymieniaj bebechy po kolei ... )
Veers
Dodano
02.02.2010 00:17:07
[quote=Pavlo666@centrumxp.pl]Wina ? Napędu CD / DVD.[/quote]
XanTyp
Dodano
01.02.2010 16:18:15
hmm sprawdziłem tego OEM-a na innym kompie i sie instaluje bez zarzutu,więc co myslisz? dzięki
pobandzie
Dodano
01.02.2010 15:44:05
I zostaw trochę papierowych kłaczków na sterczących drucikach elektroniki. Chusteczk[u]om[/u] to nie zaszkodzi, bo chusteczki już takie są. Może zamiast tego wynalazku, jak już będzie trzeba, użyj odkurzacza.
XanTyp
Dodano
01.02.2010 12:42:17
Podczas startu dioda w napedzie mruga tak jakby chciala odpalic system z plyty? Jesli tak obstawiam uszkodzona plyte. Przetrzyj ja chusteczkom, moze to cos pomoze
pik78pl
Dodano
01.02.2010 10:36:36
@ pobandzie - a ten nowy dysk - to nie jest przypadkiem SATA ?
Veers
Dodano
01.02.2010 08:28:13
Bios możesz zresetować na dwa sposoby: zarządzając to programowo w nim samym albo wyjmując baterię z mobo na 10 - 15 minut. Reszta to już działania czysto teoretyczne - dla nas - i praktyczne dla Ciebie.
XanTyp
Dodano
01.02.2010 01:06:52
rozumiem na czym polega OEM,interesuje mnie tylko to czy mój problem to wina płyty z windowsemem czy jakiegoś innego uszkodzenia,biosa czy bóg wie czego jeszcze,jak już będe wiedział to kupię nowego windowsa,ale do tego czasu nie chciałbym wyrzucać pieniedzy w błoto,dzięki
pobandzie
Dodano
31.01.2010 14:18:25
bez F11 tez nie odpala,a ten OEM jest od innego kompa,spróbuje z innym windowsem dzięki
pobandzie
Dodano
31.01.2010 10:52:56
  • XanTyp 31.01.2010 11:25:04

[quote=Ucho]OEM jest "podpinany" pod płytę główną, ale instalować się powinien tak czy siak bez problemu.[/quote]Skup się na tym, co Ci [b]Ucho[/b] pisze.[quote=pobandzie]ten OEM jest od innego kompa[/quote]Wydaje mi się, że nie masz za bardzo pojęcia, na jakiej zasadzie działa OEM. Możesz mieć nawet i 500 OEM-ów. Pytałem o to, tylko dlatego, że zakładałem, że będziesz instalował system i [u]aktywował go.[/u] Skoro chcesz to robić co miesiąc bez aktywacji - nie będzie miało znaczenia ile to będzie OEM-ów. Równie dobrze może to być tylko jeden i ten sam instalowany jednocześnie nawet na 10 komputerach, a skoro płyta sprawia jakieś fizyczne problemy [quote=Ucho]zrób kopię płyty i zobacz.[/quote]

[quote=pobandzie]przestawiłem w boot device na pierwsze miejsce cd/dvd[/quote] I OK, natomiast to: [quote=pobandzie]na pierwszym ekranie dałem F11 i wybrałem uruchom z cd/dvd[/quote] ...zupełnie niepotrzebnie, ponieważ patrz wyżej. Zobacz czy odpali bez wciskania F11. Jeżeli masz starego OEM-a , ale był na tym kompie co teraz, czyli jest ta sama płyta główna, a wymienione były tyko te rzeczy co opisałeś to powinno być OK. OEM jest "podpinany" pod płytę główną, ale instalować się powinien tak czy siak bez problemu. Ew. zrób kopię płyty i zobacz.
Ucho
Dodano
29.01.2010 21:41:39
napęd jest teoretycznie nowy i przed całą tą sytuacją działał jak powinien
pobandzie
Dodano
29.01.2010 13:49:26
pobandzie
Dodano:
28.01.2010 18:38:55
Komentarzy:
20