Pomocy:)

słuchajcie mam problem łączony z komputerem. Nie chce on się całkowicie odpalić dochodzi tylko do połowy wczytywania systemu po czym pojawia się niebieski ekran o błędach i automatyczny restart. Planuje zrobić format jednak moja płyta zaginęła w czasie przeprowadzki i tu moje pytanie czy istnieje inny sposób na wyczyszczenie dysku??

Odpowiedzi: 7

[b]naszka[/b] najwyraźniej wie tylko o jednej jedynej metodzie reinstalacji Windowsa - bez formatu ani rusz. I tu cały kwiat leży.[quote=adam_broda]a może pożycz od kumpla(elki) instalkę i napraw swój system (oczywiście używając swojego oryginalnego klucza).[/quote]Pamiętaj, że musi to być ta sama wersja Windowsa, którą posiadasz. Inaczej klucz nie będzie zgodny i nic nie zdziałasz.
XanTyp
Dodano
22.09.2009 01:30:26
Oczywiście, że istnieje inna możliwość. Możesz na przykład nagrać na innym komputerze bootowalną płytę z aplikacją gparted, po czym uruchomić tę płytę w komputerze którego dysk chcesz sformatować i wykorzystać to narzędzie do wyczyszczenia dysku. Obraz iso możesz pobrać [url=sourceforge.net/projects/gparted/files/gparted-live-stable/]stąd[/url]. Dostępna jest również wersja uruchamiana z pendrive`a.
lukasz_z
Dodano
21.09.2009 19:22:11
słuchajcie a czy jeżeli uda mi się uruchomić komputer to istnieje jakaś możliwość zrobienia formatu bez płyty?? za pomocą innego programu lub coś??
naszka
Dodano
21.09.2009 14:55:25
  • adam_broda 21.09.2009 21:54:31

[quote=naszka]słuchajcie a czy jeżeli uda mi się uruchomić komputer to istnieje jakaś możliwość zrobienia formatu bez płyty?? za pomocą innego programu lub coś??[/quote] No pewnie, że tak. Tylko za cholerę nie mogę pojąć o co ci chodzi. W pierwszym poście napisałeś, że zgubiłeś płytę z instalką, w cytowanym interesuje cię tylko sformatowanie dysku. To jak już go sformatujesz, to co? Położysz komputer na półkę i już? Bo jeśli będziesz chciał zainstalować system to płyta instalacyjna, czy to Windows, czy też na przykład Linux Ubuntu zawiera narzędzia do zdejmowania, zakładania i formatowania partycji niezbędnych do zainstalowania systemu. Więc jeszcze raz pytam po kiego chcesz formatować ten dysk?

Przyznam, że od dawna bazuję na obrazie partycji i jakoś nie musiałem bawić się tym narzędziem. A w kwestii głównej: plany formatu planami formatu, a ja odpowiedziałem tylko na właściwe pytanie:[quote=naszka]i tu moje pytanie czy istnieje [b]inny[/b] sposób na wyczyszczenie dysku??[/quote]No, to podałem inny :)
XanTyp
Dodano
20.09.2009 23:07:48
Po dojściu do opcji naprawy systemu, też trzeba podać klucz?
XanTyp
Dodano
19.09.2009 22:42:18
Po dojściu do opcji naprawy systemu, też trzeba podać klucz?
XanTyp
Dodano
19.09.2009 22:41:58
  • adam_broda 20.09.2009 20:43:49

[quote=XanTyp]Po dojściu do opcji naprawy systemu, też trzeba podać klucz?[/quote] Dokładnie tak. Ale przecie zgubiła się płyta nie klucz. Czyż nie? [quote=adam_broda]...(oczywiście używając [b]swojego oryginalnego[/b] klucza).[/quote]

Możesz przypiąć dysk do innego kompa i tam go sformatować.
XanTyp
Dodano
17.09.2009 23:07:16
  • adam_broda 18.09.2009 20:16:22

[quote=XanTyp]Możesz przypiąć dysk do innego kompa i tam go sformatować.[/quote] I co ten biedak potem zrobi skoro zgubił płytę? [b]naszka[/b] a może pożycz od kumpla(elki) instalkę i napraw swój system (oczywiście używając swojego oryginalnego klucza).

naszka
Dodano:
17.09.2009 16:57:33
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1