Pomocy !!!

Witam

Z mojego komputera korzysta kilka osób, w obawie przed utratą danych chciałbym, aby w dodatkowych kontach widoczny był tylko dysk "C" a pozostałe zostały ukryte.
Jak to zrobić ???
:?

Odpowiedzi: 4

ERROR 5:
Aby zabronić dostępu do dysków w explorerze, naleźy utworzyć wartość DWORD o nazwie NoViewOnDrive (jeśli dobrze pamiętam) a nie NoDrives

Wartość NoDrives ukrywa ikony dysków w oknie Mój komputer (a o to chodziło załoźycielowi wątku), natomiast NoViewOnDrive zabrania dostępu do nich z poziomu tegoź folderu, nie ukrywając ich jednak. Nie mniej oba polecenia to tylko woalka, której nie musi wcale podnosić zaawansowany uźytkownik – moźe prześliznąć się bokiem, uźywając linii komend lub zewnętrznego menedźera plików, którego nie dotyczą restrykcje Windowsowego Eksploratora.
Amon–Ra
Dodano
31.08.2005 16:31:18
Amon–Ra:
Ukrywać dyski moźesz, modyfikując odpowiednio wartość DWORD o nazwie NoDrives w kluczu HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, z tym tylko, źe zmiany dotyczyć będą wszystkich uźytkowników; poza tym dostęp do ukrytych dysków np. z poziomu linii poleceń lub zewnętrznego menedźera plików nie zostanie zakłócony.
Lepszą chyba metodą jest odebranie uprawnień dostępu uźytkownikom (wymagany system plików NTFS) we Właściwościach partycji. Z tym jedynie zastrzeźeniem, źe tylko Twoje konto powinno mieć uprawnienia administracyjne.

Żeby zrobić to dla pojedynczych uźytkowników wystarczy zrobić do w HKCU a nie w HKLM.
Dostęp do ukrytych dysków nie będzie zakłócony równieź w explorerze (zostaną one jedynie ukryte z mojego komputera, a po wpisaniu np. C: – dysku który jest ukryty – w paku adresu dysk się otworzy.
Aby zabronić dostępu do dysków w explorerze, naleźy utworzyć wartość DWORD o nazwie NoViewOnDrive (jeśli dobrze pamiętam) a nie NoDrives
MetaVirus
Dodano
31.08.2005 16:01:44
Ukrywać dyski moźesz, modyfikując odpowiednio wartość DWORD o nazwie NoDrives w kluczu HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, z tym tylko, źe zmiany dotyczyć będą wszystkich uźytkowników; poza tym dostęp do ukrytych dysków np. z poziomu linii poleceń lub zewnętrznego menedźera plików nie zostanie zakłócony.
Lepszą chyba metodą jest odebranie uprawnień dostępu uźytkownikom (wymagany system plików NTFS) we Właściwościach partycji. Z tym jedynie zastrzeźeniem, źe tylko Twoje konto powinno mieć uprawnienia administracyjne.
Amon–Ra
Dodano
31.08.2005 13:18:20
Ja tu widze trzy wyjścia:
– jeśli system plików masz na NTFS i Windows XP w wersji Professional to korzystniejszym wyjsciem byłoby ograniczenie dostępu do partycji osoba bez uprawnień administracyjnych.
Podobnych tematów było sporo, słowo kluczowe do wklepania w szukajkę: "ograniczyć and dostęp"
– zaopatrzyć się w zewnętrzy soft nakładający hasło na wskazany przez Ciebie katalog, słowo kluczowe: "hasło and folder"
– moźna ukryć dysk, jednak to rozwiazanie mało skuteczne: "NoViewOnDrive"

Za nazwę tematu powinno być klódka, popraw ją czym prędzej.
Bobi
Dodano
31.08.2005 13:13:21
adamus17
Dodano:
31.08.2005 12:59:49
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1