Pomocy z AGP

Jaka jest różnica pomiędzy agp 4x a 8x?

Odpowiedzi: 5

Dupa tam, a nie leń - leń to ja jestem i se nie uzurpuj ( nawet nie bedę po obrazkach z grzebieniami latał, bo . swoje i tka iwem ). Poważniej zaś - jeżeli nawet nie tu to na jamie na pewno była parę razy mowa o "kompatybilności" w x8 ( z przykładami płyty/karty(?), z kórymi to było możliwe ).
Rebe
Dodano
30.07.2007 14:32:53
Leń ze mnie, bo żem obrazków nie wstawił, a i wtedy pewnie by pytań nie było ;-) Teraz też nie wstawie jednakże... Proszę Cię Rebe, weź no do ręki kartę ze złączem AGP 2x (skąd ją weźmiesz to nie wiem), następnie przypatrz się wcięciom na laminacie i spróbuj to włożyć do portu AGP 8x (bez przecinaka z pewnością się nie obejdzie). A że do 4x pasuje każda karta to już wynika zapewne z tego, że ten port nie posiada żadnych przerw ;-) Pomijam już tutaj kwestię AGP pro, w którym to i tak zwykłe karty pracować mogły bez problemu. Tak naprawdę to nie wiem, czy koledze chodziło właśnie o te kwestie (budowa portu, rozmieszczenie wycięć itp.). Zawita ponownie to i się dowiemy ;-)
Anathema
Dodano
30.07.2007 14:04:04
Anathema - możesz rozwinąć swoją wypowiedź ?
Rebe
Dodano
30.07.2007 11:08:09
  • Anathema 30.07.2007 11:25:41

[quote=Rebe]Anathema - możesz rozwinąć swoją wypowiedź ?[/quote] Hehe, oczywiście ;-) Jak wiadomo różnica występuje w fizycznej budowie samych slotów. AGP 4x umożliwia włożenie dowolnej karty (pomijam kwestię napięć), natomiast w AGP 8x już karty ze złączem np. 2x nie włożysz (choć użycie sprawdzonej metody z młotkiem i przecinakiem mogłoby być rozwiązaniem).

• Rebe 30.07.2007 13:31:25

[quote=Anathema]Jak wiadomo ........ AGP 4x umożliwia włożenie dowolnej karty (pomijam kwestię napięć), natomiast w AGP 8x już karty ze złączem np. 2x nie włożysz .....[/quote] Ta.... zabrakło mi, do kompletnego zglebowania słowa "powszechnie". Dopiero wtedy wyszedłbym na ....... ignoranta jakoś bowiem nie jestem do końca przekonany tym coś napisał. Ten brak przekonania nie wynika wcale z kwestii ograniczenia 4/8, o które Autor topicu pytał, ale ma bardziej ogólny charkater negacji tego , że do x4 można włożyć dowolną. Tak żeby wyjść na abnegata zupełnego zapytam: Jeżeli x8 pasuje do x4 i x4 pasuje do x8, a x2 pasuje do x4 to jakim cudem x2 nie pasuje do x8 ( o tym, że były jeszcze x1 czy Pro, z kórymi już w ogóle dziwne rzeczy dziać się mogły to już tylko sobie, a muzom wspominam, by nie zaklepać, że "każda" to tylko te od 2 do 8 )? Pewnie znowu na tym wykładzie z logiki mnie nie było i uczyłem się ze zwalonej ściągi, która podawała, że jeżeli a=b i b=c to a=c (W specyfikacjach płyt x8 z reguły podawano informacje co do możliwości obsługi kart o niższym "razowaniu", ale nie było to spowodowane dołączaniem lub nie do nich rzeczonego młotka.).

A czy jest jakaś różnica w złączach czy 4x ma inny slot niż 8x?
RadeK_M
Dodano
29.07.2007 19:31:45
  • Anathema 29.07.2007 20:01:11

[quote=RadeK_M]A czy jest jakaś różnica w złączach czy 4x ma inny slot niż 8x?[/quote] Tak :)

W praktyce żadna ( wydajność ). Może być natomiast w napięciu zasilania ( x8 występowąło w 2 wersjach ).
Rebe
Dodano
29.07.2007 17:19:31
RadeK_M
Dodano:
29.07.2007 15:49:47
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1