Pomocy Wielki problem - restart zamiast wyłączenia

Mam bardzo wielki problem a mianowicie . Próbuję wyłączyć komputer tradycyjnym sposobem start>wyłącz komputer>wyłącz a komputer zamiast się wyłączyć resetuje się . Próbowałem wielu rzeczy formatowałem dysk wgrywałem Windowsa bez dodatku i z dodatkiem efekt ten sam próbowałem wielu innych rzeczy i nic . Nie wiem może to coś na tle technicznym może coś się popsuło ?? pozdrawiam

Odpowiedzi: 9

A sprawdzałeś połączenia na płycie głównej, może wyłącznik jest zepsuty. Odłącz kabelki z płyty głównej od Resetu i Power i podłącz ponownie zgodnie z manualem do płyty głównej
pulkownik
Dodano
01.12.2007 18:56:39
Taka wasza POMOC !? . Sądziłem że takie wielkie forum taka wielka ilość informatyków bez problemów upora się z moim problemem Niestety przeliczyłem się . Nawet nie raczyliście mi odpisać ,że nie możecie sobie z tym poradzić wtedy by było wszystko ok trzeba było napisać wyrzuć komputer na śmieci ja bym to zrobił bo mnie stać na nowy ale chciałem się tylko dowiedzieć czy jest sens naprawy bądź czy jest w ogóle opcja naprawy a Wy nic . Jestem zbulwersowany . Pod tym postem zapewne znajdą się takie komentarze jak : No skoro stać cię na nowy to poco ten temat . Lub : Skoro jesteś taki bogaty to daj do naprawy i problem z głowy . Niestety Chciałem coś zrobić sam ,nie chciałem iść na skróty czyli do informatyka bądź do sklepu po nowy . Chciałem to zrobić sam z waszą pomocą a wy nic . Myślałem że są tu ludzie kompetentni i obyci w temacie skoro to forum na temat komputerów. A jednak pozory mogą mylić ... a szkoda .
oxygen
Dodano
01.12.2007 18:13:25
Dla sprostowania to nie jest pretekst na zakup nowego komputera Poprostu myślałem że zakup nowej płyty załatwi mój problem . Probowałem Takich sposobów . - jak zmiany w rejestrze komputera w KHEY_LOCAL_MACHINE>SOFTARE>Microsoft>Windows NT/current version Powerdown AfterShutdown Z zera na 1 HKEY_CURRENT_USER>.........>Power Off Active z 0 na 1 Wyłączyłem ekran startowy wyłączyłem opcje restartu komputera podczas awarii ustawiłem w biosie fabryczne ustawienia Sformatowałem cały dysk twardy . Wgrywałem Windowsa xp bez dodatku sp i z dodatkiem . Rozbierałem komputer i wstawiałem nowy zasilacz . Odkurzyłem cały komputer wew obudowy . A To co napisał pan zafu Komputer jest zgodny ACPI Wyłączyłem ekran powitalny wyłączyłem i ponowne uruchamianie komputera i nic . Jedyne czego nie robiłem (chyba że jest coś więcej) to nie aktualizowałem biosa ponieważ nigdy tego nie robiłem a jak wiadomo aktualizacja biosu wiąże się z pewnym ryzykiem . Jest to komputer z procesorem Pentium 4 1,8 ghz Zasilacz 300 w Hdd 60gb Vga N-vidia Ge force II 64mb Ram 256 Płyta Główna GigabyteP4 TITAN 533 GA - 8SR533 REV 2.0 BIOS PhoenixBios D686 BIOS OPHOENIX 1998 060610086 . Wcześniej problem nie występował Ta rzecz działa się dopiero po wgraniu xp na komputer wcześniej było 98 windows
oxygen
Dodano
24.11.2007 20:56:38
Poza aktualizacja biosa jest tam jeszcze pare możliwości. Czy nowa płyta załatwi wszystko - nie wiem. Nawet nie wiadomo jaką masz teraz. PS Czy Ty czasem nie szukasz pretekstu dla kopna nowego sprzetu ?? :P
Żółty
Dodano
24.11.2007 20:15:18
Pisze pan zaktualizować Bios A czy ten problem załatwił by zakup nowej płyty głównej ?? Czy efekt będzie ten sam .
oxygen
Dodano
24.11.2007 13:31:06
  • Ucho 24.11.2007 20:19:33

[quote=oxygen] A czy ten problem załatwił by zakup nowej płyty głównej ?? Czy efekt będzie ten sam .[/quote] Zakup nowej płyty załatwia wiele problemów, ale z Twoim może nie mieć nic wspólnego. Nie napisałeś nic, co zrobiłeś w tej sprawie z tego co radzili Ci Koledzy. [quote=oxygen] próbowałem wielu innych rzeczy i nic [/quote] A to Ci pech... Tylko czego próbowałeś ?

Z FAQ w tym dziale: [b]Restart zamiast wyłączenia systemu [/b] Po wybraniu opcji wyłącz system komputer uruchamia się ponownie Komputer standardu ATX - Należy sprawdzić czy nasz PC obsługuje ACPI W menadżerze urządzeń/Komputer powinniśmy mieć informacje o komputerze w postaci np: "Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI" znaczy to ze nasz komputer obsługuje ten mechanizm i należy: - Wyłączyć ekran powitalny i szybkie przełączanie użytkowników Panel sterowania/Konta użytkowników/Strona Głowna/Zmień sposób logowania i tam odhaczyć pozycje - Odznaczyć automatyczny restart (PPM Moj komputer zakładka Zaawansowane Uruchamianie i odzyskiwanie/Ustawienia Automatycznie uruchom ponownie) - Sprawdzić czy nie jest zainstalowany soft: – Easy CD Creator 5.0 (Roxio) – Direct CD 5.0 – sterownik myszy Logitech – firewall Zone Alarm. Odinstalować - W rejestrze dodać DWORD PowerdownAfterShutdown wartość 1 w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon - Sprawdzić czy w Biosie załączone jest ACPI Support, uaktualnić BIOS - Zainstalować, uaktywnić NT APM/Legacy Support Instalacja: Panel Sterowania/Dodaj sprzęt/Nowe urządzenie sprzętowe/Obsługa NT APM/Legacy Aktywacja: Menadżer urządzeń/Widok/Pokaż ukryte elementy teraz powinno być NT APM/Legacy Support teraz poniżej z PPM włączamy APM/Legacy Interface Node Jeśli nie podziała a komputer nie ma interfejsu ACPI bądź w Biosie został zmieniony schemat na AMP - Panel sterowania/Opcje zasilania/Zaawansowane zarządzanie energią APM zaptaszyć opcje Włącz obsługę zaawansowanego zarządzania energią
Zafu
Dodano
23.11.2007 23:37:15
Sprawdź połączenia między płytą a włącznikiem na obudowie ,ew. sam włącznik . Wszystko raczej wskazuję ,że jest to usterka tech.
Dayrek
Dodano
23.11.2007 20:39:46
Niestety tam jest wszystko dobrze .
oxygen
Dodano
23.11.2007 19:50:13
Własciwości-Ekran-Wygaszacz Ekranu-Zasilanie-Zaawansowane... I tam ustaw żeby wyłaczał się po naciśnieciu przycisku zasilania... Możliwe że tam masz cos źle ustawione.
Shatyn
Dodano
23.11.2007 19:24:28
oxygen
Dodano:
23.11.2007 18:13:29
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1