Pomocy – uruchamianie aplikacji
Win XP pro SP2 – nie uruchamiają się pliki .exe (czyli programy).
Niektóre aplikacje uruchamiają się poprzez pliki np. .doc uruchamia Worda, film avi uruchamia VPlayera ... nie działają skróty, nie działa (prawie) Panel Sterowania.
W trybie awaryjnym jest trochę lepiej, ale przywracanie systemu nic nie poprawia.
Działa internet, przeskanowanie antyvir – "on–line" nie wykryło wirusów.
Córka jest za granicą z laptopem – proszę o radę.
Odpowiedzi: 3
Andrzej worth:
Co mam sprawdzić?
Niedziałające pliki wykonywalne *.exe
-
<p>Ja mam podobny problem, jednak u mnie nie chodzi jakakolwiek aplikacja (oprócz notatnika, wordpada i firefoxa), nie mogę uruchomić żadnego narzędzia w Panelu sterowania. System jest ten sam Win XP Prof SP2. Wszystko się zaczęło po tym jak odinstalowałem Virtual CD. Aplikacje przestały się uruchamiać, więc uruchomiłem ponownie kompa i... wszystkie odnośniki do plików exe nie działają, nie potrafią znaleźć programu, żadna aplikacja nie uruchamia się, nawet "cmd" i inne podstawowe aplikacje windows, poprzez polecenie "Uruchom" także nic nie startuje. Po wejściu w Mój komputer, następuje poszukiwanie partycji i trwa to jakiś czas, ale zostają odnalezione i mogę explorować zasoby. Nie mogę także nic instalować, bo wiadomo instalki też są plikami wykonywalnymi. Nie mogę uruchomić żadnego z plików umieszczonych pod podanym linkiem (exefix.reg nie istnieje pod podanym linkiem, ale znalazłem go na innym serwerze), ponieważ wykrywa je jako nieznane formaty, nie mam żadnych dodatkowych opcji w menu rozwijalnym (np. Instaluj), mam tylko "Otwórz", ale sytuacja jest taka sama jak w przypadków exe -> "Proszę wybrać program z listy".</p><p> Sprawdziłem ad-awarem i czysto, chkdsk też nic nie wykazuje, antyvirus dopóki działał, to też nie dał jakiegokolwiek alarmu. <br></p><p>Usilnie chciałbym uniknąć ponownej instalacji windowsa, ponieważ została mi ostatnia z 3 aktywacji systemu, ponieważ jest on z MSDNu z uczelni, a do końca studiów mam jeszcze trochę czasu. Poprzednio musiałem stawiać na nowo windows i to niedawno też z powodu dziwnego błędu -> pewnego razu po uruchomieniu systemu nagle pokazał się komunikat, że sprzęt w moim komputerze uległ znacznej zmianie i muszę wykonać ponowną aktywację systemu w ciągu trzech dni, tak więc postawiłem sobie na nowo system i aktywowałem. A sprzętu nie zmieniałem od 3 lat.<br></p><p><br></p><p>Proszę o pomoc.<br></p>
-
A jak z przywracaniem systemu sytuacja sie przedstawia ?? Masz włączone ??
-
Tak, było włączone, ale obecnie tego nie sprawdzę, bo nic nie działa, nie mogę zobaczyć "System", ponieważ musi uruchomić rundll32.exe, a nie może tego zrobić. Nie mogę też uruchomić eventvwr.msc ani edytora rejestru...nic oprócz wyżej wymienionych aplikacji.<br>
-
<P>Rejestr przywróć z poziomu konsoli odzyskiwania - <a href="http://support.microsoft.com/kb/307545/pl" target="_blank" title="http://support.microsoft.com/kb/307545/pl">http://support.microsoft.com/kb/307545/pl</a> - powinno wystarczyć przywrócenie samego pliku software.</P> <P>Zrób sobie wcześniej kopie zapasowa aktualnego pliku software.</P>
-
Dzięki wielkie :) Działa :D Wystarczyło plik software :)<br>