Pomocy niemoge zainstalować XP :(

Witam . Mam problem posiadam kompa z płytą główną ABIT BE6–II z instalacją 98 niebyło problemu jednak z xp jest taki ze po sprawdzeniu konfiguracji sprzetu przez XP i dochodzi do magicznego "zainstaluj nacisni enter" :) wyskakuje następna plansza ze niemam zadnych twardych dysków.:( wiem ze jest to troszke starszy kompa ale mimo to powinien sie zainstalowac płyta posiada "HIGH POINT" czy cos takiego co robić ???

Odpowiedzi: 7

Miałem kiedyś podobny problem, z tego co pamiętam właśnie aktualizacja BIOSu kontrolera pomogła.
WICIOwiec
Dodano
20.08.2005 03:08:40
Hm.... co do karty to juz zmieniałem pare razy na 2 rózne ale to nic niedawało poprostu mruga sobie kursor i nic się niedziej :( czekałem 15 min i nic teraz nawet niedochodzi do opcji wybory typu "nowa instalacja itp.. )czy flesz bisa powinien pomóc bo jeszcze go niezrobiłem :) ??
bloksi
Dodano
19.08.2005 17:45:11
Mruganie moze być spowodowane kartą graficzną – to tylko jedna z mozliwości więc póki co nie bierz się za jej podmianę na czas instalacji.
Rebe
Dodano
19.08.2005 15:57:51
no i stało się po podaniu sterowników tylko mruga kursor i nic się nie dzieje, ale mam pliki do Biosu typu BEHXV128 mysze zrobić flasha biosu moze to pomoze (a swoją drogą ciekawe dlaczego tak jest juz miałem kiedys zainstalowany XP na tym kompie tylko niepamiętam czy był na tym kontrolerze :) )
bloksi
Dodano
19.08.2005 15:22:31
Prosze.
Jeszcze tylko jedna kwestia – zasadą przy tych kontrolerach jest, źe wersja sterowników musi mieć numer zgodny z numerem biosu kontrolera.
Nie sprawdząłem, czy obsługa HP jest zaszyta w BIOsie płyty czy wystepuje osobno – jako kolejny ekran przy starcie, ale tak czy owak albo sterowniki dobrać powinieneś pod wersję BIOSu mobo, albo kontrolera – oczywiście upgrade w obu wypadkach jest czynnościa moźliwą, o ile są nowsze wersje.
Rebe
Dodano
19.08.2005 11:59:24
Dziekuje!! Juz się biore za szukanie odpowiednich sterowników
bloksi
Dodano
19.08.2005 11:51:50
I pewnie pod ten kontroler dysk podpięty – trzeba dograć sterowniki – jest monit o F6 – masz je albo napłycie CD od mobo, albo musisz ściągnąć je z sieci. W obu przypadkach naleźy je zgrać na dyskietkę i tę dyskietkę podac gdy system spyta o dodatkowe sterowniki – przy w/w monicie.
Rebe
Dodano
19.08.2005 10:21:55
bloksi
Dodano:
19.08.2005 10:17:34
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1