Pomoc przy instalacji systemu

Witam
O komputerze ogólne pojęcie mam myślę dobre. Software`m umiem posługiwać się na poziomie wystarczajacym. Ale ,
Zamówiłam nowego kompa. Ma on być pozbawiony systemu operacyjnego , mało tego, dysk nie będzie sformatowany i podzielony na partycje. No właśnie i tu jest problem. Nigdy tego nie robiłam. Po prostu nie było takiej potrzeby.
Czy moźe ktoś mi dokładnie wytłumaczyć krok po kroku , co z takim kompem mam robić ?
Proszę o poprowadzenie mnie krok po kroku.
Będę wdzięczna

Pozdrawiam .

Veronka

Odpowiedzi: 6

Gdyby porady poprzednikow nie wystarczyły to TUmasz wszystko krok po kroku z ilustracjami.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
10.09.2004 20:23:54
:? IMO albo to jakaś prowokacja, albo.... juz nie wiem co .
Tak tylko napiszę ,źe zakładanie tych samych tematów na róźnych forach z netetykietą mało ma wspólnego , a i odpowiadającego stawia w sytuacji :
pisać czy nie pisać? , ...o to jest pytanie

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=40355
Seeker
Dodano
10.09.2004 20:03:50
Mozna tez prosciej :)

Ustawiasz BOOT na CD–ROM
Bierzesz plytke CD od WinXP, na pierwszym ekranie wchodzisz w R (Konsole Odzyskiwania)

Kiedy juz widzisz migajacy kursor – wpisz diskpart.
W tym programie automatycznie utorzysz sobie tyle partycji ile zechccesz (wszytko jest bardzo inticyjne – automatycznie towrzy sie partycja rozszerzona, aktywuje sie partycja logiczna C: itp) – wystarczy tylko na "obszarze nie podzielonym na partycje" tworzyc kolejne partycje o wybranych rozmiarach.

Pozniej wracasz do konsoli i wydajesz polecenie
format x: /q /fs:ntfs (dla partycji w NTFS dla winxp/2000/2003) lub
foramt x: /q /fs:fat32 (dla partycji w FAT32 dla windows 98 lub ME)

gdzie x: to literki kolejnych partycji.

I tak w okolo 5 min masz dysk podzielony i sformatowany.
Nic tylko instalowac system.
Pozdr.
brtx
Dodano
10.09.2004 14:16:23
najpierw fdiskiem tworzysz partycję, a dopiero potem musisz ją sformatować (tylko tak jak pisałem utwórz małą partycję – tak z 5gb, a potem juź sobie partition'em ją zwiększysz w windowsie jak bedziesz chciec)
The_judge
Dodano
10.09.2004 13:14:54
dzięki , ale to trochę za mało

ad1) jestem w DOSie ,(nie chcę robić narazie wielu partycji,zrobię to później ~PartitionMagicem .Co dokładnie wpisuję np. tak format c: (przypominam źe dysk jest nowiusieńki), czy najpierw muszę z tym fdiskiem coś porobić ?
hmm
Veronka
Dodano
10.09.2004 11:58:52
ja to robiłem tak :

1 wchodzę do biosu i ustawiam by pierwszym bootowalnym urządzeniem była dyskietka (a)

2 wkładam dyskietkę systemową, restartuję. Gdy komputer wejdzie do dosu wpisuję fdisk

3 ustawiam 1 partycję o wielkości 5 GB (trochę to zajmuje bo kilka razy sprawdzana jest powierzchnia dysku czy coś tam)

4 formatuję utworzoną partycję

5 restartuję kompa i wchodzę do biosu po czym ustawiam by pierwszym bootowalnym urządzeniem był CD–ROM

6 wkładam płytę WinXP i restartuję kompa
7 instaluję windowsa
i dopierwo w windowsie tworzę drugą partycję na pozostałej części dysku i ją formatuję

8 na sam koniec robię zdjęcie systemu, by nie powtarzać tego wszystkiego, gdy się Win posypie :)

PS. ostatni raz instalowałem win'a ze 2 lata temu (bo teraz to juź tylko przywracam zdjęcia systemu ;))

PSS. pewnie moźna zrobić to szybciej ale ja juź się przyzwyczaiłem do takiego sposobu :)
The_judge
Dodano
10.09.2004 11:40:43
Veronka
Dodano:
10.09.2004 10:00:02
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1