Pomóżcie, wiem że to proste, ale nie znam rozwiązania

Pytałem na forum linuksowym, tam najpierw jakiś cymbał odesłał mnie do FAQ, gdzie oczywiście była odpowiedź, tyle że zupełnie nie związana z moim pytaniem. Następnie mnie wygonili do "jakiegoś forum windowsowego", więc jestem. A problem mam taki, że chcę zainstalować Windowsa XP na dysku, na którym jest już Linux Aurox. Nie obok, ale zamiast. Po komunikacie "Windows sprawdza konfigurację sprzętową komputera" pojawia się czarny ekran i wszystko staje. No... może nie wszystko. Kontrolka HDD świeci się światłem ciągłym. Podobno chodzi tu o jakieś partycje, ale nie wiem na pewno. Pomóżcie i poradźcie, jak "wyrzucić" Linuksa z mojego dysku i zainstalować XP. Z góry dziękuję.

Odpowiedzi: 2

Zapytam o sprzęt: to kompa stacjonarny czy laptop? W przypadku desktopu, możesz wyjąć dysk i podpiąć go pod innego kompa jako slave i tam machnąć format. Potem - w razie jeszcze ewentualnych kłopotów z GRUB-em - płyta z instalatorem XP w napęd, uruchamiasz konsolę -> fixboot i/lub fixmbr... i lecisz z instalką windy już bez problemu.
XanTyp
Dodano
29.06.2009 16:11:49
Najprościej byłoby użyć instalki Linuxa i w pierwszym etapie instalacji (wybór partycji i systemu plików) wywalić partycję Linuxową. Potem użycie instalki XP-ka i "z górki". Jednakowoż czarny ekran wcale nie musi być wynikiem obecności Linuxa. Mam nadzieję, że jednak jest :-)
Ucho
Dodano
28.06.2009 14:05:55
  • adam_broda 28.06.2009 20:26:33

[quote=Ucho]Najprościej byłoby użyć instalki Linuxa...[/quote] Z takiej 'instalki' można Linuxa tylko uruchomić a dalej masz dostęp do Gparted, którym to możesz z partycjami zrobić co ci tylko do głowy przyjdzie. Najlepiej sformatować partycję przeznaczoną do instalacji Windowsa na format rozumiany przez niego. [quote=Ucho]Jednakowoż czarny ekran wcale nie musi być wynikiem obecności Linuxa.[/quote] I pewnie nie jest, bo instalacja wywala się na sprawdzaniu sprzętu.

Schneider
Dodano:
28.06.2009 01:51:26
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1