pomóźcie proszę,chodzi o pisanie instrukcji do Turbo Pascala
Jak napisać instrukcję do T. Pascala, która wyglądałaby jak tabliczka mnoźenia? Chodzi mi o mnoźenie przez konkretne liczby: 17, 5, 8, 35, 11. Te wszystkie liczby mają być mnoźone do 40 od 2 poczynając, czyli np dla 17:
17*2, 17*3, 17*4... i tak z kaźdą liczbą.
Chciałam, źeby ten program wyświetlał mi na ekranie np ile to jest 35*24 i źebym musiała wpisać odpowiedź. jak będzie dobrze, to źeby zadawał następne liczby, a jak źle to źeby teź szedł dalej tylko źeby błędne powtarzał co jakiś czas.
Proszę pomóźcie! :)
17*2, 17*3, 17*4... i tak z kaźdą liczbą.
Chciałam, źeby ten program wyświetlał mi na ekranie np ile to jest 35*24 i źebym musiała wpisać odpowiedź. jak będzie dobrze, to źeby zadawał następne liczby, a jak źle to źeby teź szedł dalej tylko źeby błędne powtarzał co jakiś czas.
Proszę pomóźcie! :)
Odpowiedzi: 1
najpierw inicujesz 1wymiarową skłądającą się z 6elementów :
var tab : array[1..6] of byte;
nastepinie w programie przypsujesz komorkow tablicy kolejno wartośći podanych przez Ciebie liczb :
tab[1] := 17;
...
tb[6] := 11;
Nastepnie tworzysz pętle for od 1 do 6 dla Twych liczb, a w niej petle for od 2 do 40 dla drugiego czynniku iloczynu , w środku ząs drugiej pętli umieszczasz instrukcje wyświetlające Twe zapytanie, czytające dane i sprawdzające poprawność, jeźeli źle, koniec.
for i:= 1 to 6 do
for j := 2 to 40 do
begin
write('Ile to jest ',tab[i],' * ',j,' ');
readln(liczba);
if liczba = tab[i]*j then writeln('Brawo ! Próbój dalej !')
else begin
writeln('Przykro mi, koniec');
readln;
exit;
end;
end;
To by było na tyle. W razie problemów pisz na forum, być moze coś zwaliłem :P
var tab : array[1..6] of byte;
nastepinie w programie przypsujesz komorkow tablicy kolejno wartośći podanych przez Ciebie liczb :
tab[1] := 17;
...
tb[6] := 11;
Nastepnie tworzysz pętle for od 1 do 6 dla Twych liczb, a w niej petle for od 2 do 40 dla drugiego czynniku iloczynu , w środku ząs drugiej pętli umieszczasz instrukcje wyświetlające Twe zapytanie, czytające dane i sprawdzające poprawność, jeźeli źle, koniec.
for i:= 1 to 6 do
for j := 2 to 40 do
begin
write('Ile to jest ',tab[i],' * ',j,' ');
readln(liczba);
if liczba = tab[i]*j then writeln('Brawo ! Próbój dalej !')
else begin
writeln('Przykro mi, koniec');
readln;
exit;
end;
end;
To by było na tyle. W razie problemów pisz na forum, być moze coś zwaliłem :P
Strona 1 / 1