polskie znaki w nazwach archiwalnych folderów

Witam... Szukałem odpowiedniego tematu na różnych forach, szukałem we wszelakich FAQ, ale odpowiedzi na swój problem nie znalazłem, więc piszę tu... Pojawił mi się - wydawało by się - dość prosty problem z kodowaniem znaków. Potrzebowałem mianowicie dobrać się do płytki nagranej kilka lat temu - okazało się jednak, że w nazwach plików i folderów były wówczas używane polskie znaki. Wtedy oczywiście nie było problemów z ich odczytem (i zapisem) na moim komputerze wogóle - wszystko wyglądało ładnie. Po kolejnej reinstalce systemu problem już się objawił - mimo teoretycznie takiej samej konfiguracji, tych samych updatów dla Windowsa, takich samych usług obsługi języka znaczki zamieniły się w krzaki. Pliki nie dawały się bezpośrednio odczytywać (np. z Worda w przypadku plików tekstowych), ale można było nimi manipulować i po przegraniu na twardy dysk, zmienić im nazwę. To - rozwiązywało problem. Teraz jest gorzej. Wyświetla mi w oknie, że dany folder istnieje (nazwa z krzakami), ale w żaden sposób nie mogę się do niego dobrać: przegrać się nie chce, zmienić nazwy oczywiście też nie (jest na płycie), otworzyć z niczego również (próba dostania się do tego np. ze strony przeglądarki internetowej, gdzie łatwo jest zmienić kodowanie, kończy się tym, że Firefox po prostu folderu wogóle nie widzi, tak samo emulatory dos-u). Nie mam pomysłu jak się do tego dobrać... Może ktoś z szanownych Forumowiczów jest w stanie mi pomóc, lub wskazać kierunek gdzie odpowiedzi szukać (bo może gdzieś jakiś post z odpowiedzią pominąłem).

Odpowiedzi: 0

miharu
Dodano:
14.04.2008 12:06:15
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0