Polskie znaki.
Otoz mam taki problem:
Nie dziala mi zaden polski znak, co zreszta chyba widac. Ani jeden. Od razu zaznaczam, ze nie jest to problem zwiazany ze sterownikami do karty graficznej. Nie jest to przypadkowa zmiana jezyka. Nie wiadomo co to jest, nawet format nie pomogl.
Inne objawy:
- zmiana skrotow klawiaturowych (np. wczesniej aby otworzyc menadzera zadan: ctrl + alt + delete aktualnie: ctrl + shift + esc)
Moja sugestia:
Wydaje mi sie, ze zwariowal klawisz alt. Problem z tym, ze nie mam kompletnie pojecia jak go nawrocic na dobra droge.
Odpowiedzi: 6
A czy ktos z Was ma pojecie gdzie sa przechowywane informacje o dostepnych skrotach klawiszowych w systemie WinXP? Czy istnieje mozliwosc ich edycji?
Poza tym to nie wariuje klawiatura, a system wnioskuje tak po tym, ze wraz ze zniknienciem polskich znakow przestawila sie wiekszosc skrotow klawiaturowych, a one sa raczej zalezne od systemu, a nie od klawiatury. Temat sterownikow karty graficznej poruszylem juz w pierwszym poscie.
Podejrzewam że jak kolega zrobił reinstalkę to najpierw sprawdził czy działa to co było powodem. Później zaczął instalować sterowniki... Bynajmniej ja tak robię...
Hmmm... problem samych polskich znaków wynika czasami z driverów ATI... instalują one Crys... coś tam nie pamiętam dokładnie nazwy. Co blokuje polskie znaczki. Trzeba draństwo odinstalować i działa...
Ale jak cała klawiatura wariuje spróbuj podpiąć do kompa jakąś sprawną jak zadziała to znasz źródło problemu.
Wirus to Ci się może nawet w CMOSie osadzić i jeśli o to chodzi (o infekcję) o bym był najbardziej skłonny tej wersji... Pamiętam że była kiedyś gdzieś opisywana taka dolegliwość, ale za nic w świecie sobie nie przypomnę jak została sprawa rozwiązana...
Tak, zadbalem. Shift dziala poprawnie. ESC + litera - nie dziala. Poza tym jednak wydaje mi sie, ze przyczyna jest "przestawienie" sie na inna konfiguracje skrotow klawiaturowych, albo jakis wirus zlosliwy ktory osadzil sie na drugiej partycji, no ale kaspersky nic nie wykrywa.
Coś z klawiaturą albo jej portem. Jak robiłeś reinslalkę to zadbałeś aby domyślnym językiem był "polski (programisty)"? Rozumiem że z schiftem pojawiają się duże litery jak normalnie. Ewentualnie możesz spróbować jeszcze z Esc+litera...
Strona 1 / 1