Polećcie mi proszę karte graficzną.
Mam procesor –Intel Pentium IIIE, 1000 MHz (7.5 x 133)
Płyta –Asus TUV4X (6 PCI, 1 AGP Pro, 1 AMR, 4 DIMM)
Mikroukład płyty głównej –VIA VT82C694T Apollo Pro133T
Monitor Sony CPD–E220(E) (4681912)
Obecnie posiadam karte NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro (32 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 GTS
Nie jestem z niej zadowolony. Strasznie się grzeje( nawet jak jej nie
męcze) i często zawodzi (nawala sterownik nv4_disp.dll)
Polećcie mi prosze karte która by w pełni wykorzystała moźliwości tego
sprzętu i nie wymagała specjalnego chłodzenia
nie będe jej kręcił
Chciałbym źeby wytrzymywała nowe gry
Z góry dziekuje za wskazówki.
Płyta –Asus TUV4X (6 PCI, 1 AGP Pro, 1 AMR, 4 DIMM)
Mikroukład płyty głównej –VIA VT82C694T Apollo Pro133T
Monitor Sony CPD–E220(E) (4681912)
Obecnie posiadam karte NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro (32 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 GTS
Nie jestem z niej zadowolony. Strasznie się grzeje( nawet jak jej nie
męcze) i często zawodzi (nawala sterownik nv4_disp.dll)
Polećcie mi prosze karte która by w pełni wykorzystała moźliwości tego
sprzętu i nie wymagała specjalnego chłodzenia
nie będe jej kręcił
Chciałbym źeby wytrzymywała nowe gry
Z góry dziekuje za wskazówki.
Odpowiedzi: 20
Pawek:
Coś tu mi zgrzyta w Twojej wypowiedzi, gen. Żeby wykorzystac przynajmniej 50% mozliwosci kart, o których piszesz, to potrzeba by było przynajmniej 2 razy szybszego porcesora niź ma aruś i napadu na bank :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja polecam GF4Ti i tak nie bedzie w pełni wykorzystywana...
aaa, to takie jaja! no to jezeli kupi tego geforce'a albo radeona i nie bedzie roznicy w winie to po co kupowac :lol: a w grach bedzie roznica? bo jak tez nie bedzie to po co przeplacac =]
ps pbartek jak kupowales karte, to jakie kable dostales razem z nia(w opakowanie:P) w instrukcji mam dwa a dostalem tylko jeden rozgaleziacz ;( i nie wiem czy ten tv–out to zapomnieli mi dac(skladali mi kompa), czy nie mam poprostu :roll:
Ja mam GeForce2 Ti 64MB + TvOut.Za nia dalem 380zl chyba z rok temu albo 2.I jest spoko.Wszystko gra.Teraz jest o wiele tansza.Ale 2 to juz rupiecie.Lepiej FX 9600 :D Polecam GeForce.Wczesniej mialem Rivia TNT2.Ale zlom.Ale gierki tez dzialaly. 8)A jest o wiele tansza;)
to znaczy co przeczytałem wyźej, źe radeony są lepsze od nvdii. Bo chyba tak bo obsługują direxa 9 a nvidie przynajmniej u mnie Gainward Geforce 4 4200 tit 128 mb ddr działa poprostu super ma wejscie i wyjscie video i mozna ja spokojnie podkrecic oprogramowaniem dostarczonym przez producenta.ale na nowsze giery to chyba radeony lepsze
Co to znaczy "zwykłe uźytkowanie"?? Do pisania w Wordzie, to i wystarczy 3D Virge z 2 MB pamięci :lol: :lol: :lol: No dobra chyba trochę przesadziłem, ale miedzy Rivą TNT, a Geforcem FX 5900Ultra podczas pracy w Windowsie nie zobaczysz prawie zadnej róźnicy.
Co to znaczy "zwykłe uźytkowanie"?? Do pisania w Wordzie, to i wystarczy 3D Virge z 2 MB pamięci :lol: :lol: :lol: No dobra chyba trochę przesadziłem, ale miedzy Rivą TNT, a Geforcem FX 5900Ultra podczas pracy w Windowsie nie zobaczysz prawie zadnej róźnicy.
Czy między GeForcem 2 a 3 jest duźa róźnica jeśli chodzi o zwykłe uźytkowanie?
MarcinX:
Tak ale pomyślmy nad cenami np. :
Gainward 3 ti 490zł
No ja 3 tygodnie za swojego zapłaciłem 363 PLN Więc róźnica o 100 PLN to nie mało :–)
Dobrze by się zachowywał, tylko źe przez te umowne pół roku dobra karta by się marnowała. Po prostu proc nie bedzie nadąźał z przekazywaniem informacji. Niedawno w Chipie był taki fajny wykresik, na którym była pokazana wydajność karty na procesorze Celeron 1,7 i Pentium 4 3,06 GHz. Nie było róźnic do Radeona 9500. Później karta przestała miec wpływ na wydajnośc w wypadku Celka 1,7 (wydajność przy karcie Radeon 9500, a Radeon 9700 Pro była taka sama). Mianowicie w wypadku P4 3,06 i Radka 9700 Pro wydajność była prawie 2 razy większa.
Tak samo u Ciebie. Czy wsadzisz GeFoce Ti 4200, czy GeForca 5900Ultra, dopóki nie zmienisz proca nie będzie róźnicy.
Tak samo u Ciebie. Czy wsadzisz GeFoce Ti 4200, czy GeForca 5900Ultra, dopóki nie zmienisz proca nie będzie róźnicy.
Dobrze by się zachowywał, tylko źe przez te umowne pół roku dobra karta by się marnowała. Po prostu proc nie bedzie nadąźał z przekazywaniem informacji. Niedawno w Chipie był taki fajny wykresik, na którym była pokazana wydajność karty na procesorze Celeron 1,7 i Pentium 4 3,06 GHz. Nie było róźnic do Radeona 9500. Później karta przestała miec wpływ na wydajnośc w wypadku Celka 1,7 (wydajność przy karcie Radeon 9500, a Radeon 9700 Pro była taka sama). Mianowicie w wypadku P4 3,06 i Radka 9700 Pro wydajność była prawie 2 razy większa.
procesora jeszcze nie chce zmieniać ale karte juz musze bo obecna po prostu sie przegrzewa mimo 90 mm wiartaka i duźego radiatora
jak zachowywał by sie komputer na procesorze 1000Mhz,
gdybym dał mu duźo lepszą karte ?
moźna tak przetrwać jakieś pół roku do zakupu nowego procesora czy tez nie ma to sensu?
jak zachowywał by sie komputer na procesorze 1000Mhz,
gdybym dał mu duźo lepszą karte ?
moźna tak przetrwać jakieś pół roku do zakupu nowego procesora czy tez nie ma to sensu?
Wojt_as:
> 700
W tym przedziale cenowym, to najlepsze są GeForce FX 5600 lub 5600 Ultra, a źe nie ma jeszcze wielu gierek na DirectX 9, to nie moja wina. Poczekamy jeszcze parę miesięcy i wtedy te wszystkie Radeony (i nie tylko) obsługujace jedynie DirectX 8.1 będą niewystarczające, a wtedy FX pokaźą pazurki (oczywiscie dobry proc niezbedny).
UPDATE:
Oczywiście Doom 3 i Half–Life 2 są pisane pod DirectX 9 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak ale pomyślmy nad cenami np. :
Gainward 3 ti 490zł
Prolink 4 ti 4200 480 zł
Leadtek 4 ti 4200 580 zł
To tylko orientacyjnie ,nie chciało mi się specjalnie szukać.
I tak, gf3 podkręcisz moźe do poziomu gf 4 ti,ale jakie sa jeszcze rezerwy w ti 4200 ?
JESZCZE WIĘKSZE
Gainward 3 ti 490zł
Prolink 4 ti 4200 480 zł
Leadtek 4 ti 4200 580 zł
To tylko orientacyjnie ,nie chciało mi się specjalnie szukać.
I tak, gf3 podkręcisz moźe do poziomu gf 4 ti,ale jakie sa jeszcze rezerwy w ti 4200 ?
JESZCZE WIĘKSZE
Do 350 zł R9100 64M/128M 128 bit;albo GF3
do 500 zł GF4TI4200 64 M;
> 700
do 500 zł GF4TI4200 64 M;
> 700
Do takiego sprzętu polecam Gainward GF3Ti450GS ... ma niesamowita moc i kosztuje oficjalnie 380 PLN. Mysle źe lepsza jest niepotrzebna bo procesor masz "za słaby". Kartę tę moźna, za pomocą jednego przycisku w oprogramowaniu dostarczanym przez firmę Gainward, przerobić na GF4Ti4200 :–) Prawie wogule sie nie grzeje. Wentylator, który posiada jest praktycznie niesłyszalny. Osiągi: ponad przeciętne. Na moim sprzecie (poniźej config) osiągnełem w 3dmark2001 ~4700pkt. Podsumowując .. kup sobie ta kartę a będziesz zadowolony
P.S. Uwaga .. karty na kościach GF3 nie dają moźliwości klonowania obrazu i nie mozna jednocześnie oglądać obrazu (np. filmów) na monitorze i na TV. Ale po zastosowaniu programu TVTOOL wszystko da się zrobić :–)
P.S. Uwaga .. karty na kościach GF3 nie dają moźliwości klonowania obrazu i nie mozna jednocześnie oglądać obrazu (np. filmów) na monitorze i na TV. Ale po zastosowaniu programu TVTOOL wszystko da się zrobić :–)
To co napisał Gen byłoby niezłe.
Ale na taki proc to bez sensu.
Ale na ti 4200 pograsz w miarę płynnie ,oczywiście nie na max detalach i rozdzielczości.
Ale na taki proc to bez sensu.
Ale na ti 4200 pograsz w miarę płynnie ,oczywiście nie na max detalach i rozdzielczości.
A jaką karte trzeba mieć źeby sobie porządnie móc pograć w Halflifa2?
Coś tu mi zgrzyta w Twojej wypowiedzi, gen. Żeby wykorzystac przynajmniej 50% mozliwosci kart, o których piszesz, to potrzeba by było przynajmniej 2 razy szybszego porcesora niź ma aruś i napadu na bank :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Podstawowe pytanie ile kasy chcesz na to wydać :?: :?:
Jeźeli porównać wydajność do ceny to ja brałbym GF4TI 4200.
Jeźeli porównać wydajność do ceny to ja brałbym GF4TI 4200.
jak na nowe gry to najlepiej radeona 9700 albo 9800, jesli masz sporo hajsu to zainswestuj w wersje PRO i gierki beda smigaly np taki half–life 2 :)
Polecam Gf 3 ti ma bardzo dobry stosunek moźliwości do ceny i ma duźe moźliwości overclockingu.