Polećcie mi proszę karte graficzną.
Mam procesor –Intel Pentium IIIE, 1000 MHz (7.5 x 133)
Płyta –Asus TUV4X (6 PCI, 1 AGP Pro, 1 AMR, 4 DIMM)
Mikroukład płyty głównej –VIA VT82C694T Apollo Pro133T
Monitor Sony CPD–E220(E) (4681912)
Obecnie posiadam karte NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro (32 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 GTS
Nie jestem z niej zadowolony. Strasznie się grzeje( nawet jak jej nie
męcze) i często zawodzi (nawala sterownik nv4_disp.dll)
Polećcie mi prosze karte która by w pełni wykorzystała moźliwości tego
sprzętu i nie wymagała specjalnego chłodzenia
nie będe jej kręcił
Chciałbym źeby wytrzymywała nowe gry
Z góry dziekuje za wskazówki.
Płyta –Asus TUV4X (6 PCI, 1 AGP Pro, 1 AMR, 4 DIMM)
Mikroukład płyty głównej –VIA VT82C694T Apollo Pro133T
Monitor Sony CPD–E220(E) (4681912)
Obecnie posiadam karte NVIDIA GeForce2 GTS/GeForce2 Pro (32 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 GTS
Nie jestem z niej zadowolony. Strasznie się grzeje( nawet jak jej nie
męcze) i często zawodzi (nawala sterownik nv4_disp.dll)
Polećcie mi prosze karte która by w pełni wykorzystała moźliwości tego
sprzętu i nie wymagała specjalnego chłodzenia
nie będe jej kręcił
Chciałbym źeby wytrzymywała nowe gry
Z góry dziekuje za wskazówki.
Odpowiedzi: 20
A tu masz Dobry artykol: http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/159 do poczytania, to jest pierwszy lepszy.Ale wejdz i zobacz co polecaj a co nie.Nie kupoj Radeona 9600 PRO, 0–wa podkrecalnosc.A tu o 9500 http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/128 :D
A tu masz Dobry artykol: http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/159 do poczytania, to jest pierwszy lepszy.Ale wejdz i zobacz co polecaj a co nie.Nie kupoj Radeona 9600 PRO, 0–wa podkrecalnosc.A tu o 9500 http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/128 :D
Nie znam sie na Radeonach.Ale kupuj tak jak ci doradzaja.Ja wole Nvidie.Jakos jestem do niej bardziej przekonany.Chociaz nie pracowalem na radeonie.Ale jak bede kiedys zmienial to pomysle i o radeonie.:) 8)Wejdz na strone daj w wyszukiwarce o ile jest Radeon czy cos takiego.Jak nie to recznie, cos powinno byc, maja fajowe recenzje roznych artykolow. :D http://www.frazpc.pl/ :D Pozdr @LL.
Skoro tak to fajna oczczędność.
Nawet nie tracisz gwarancji.
Nawet nie tracisz gwarancji.
MarcinX:
Pawek:
MarcinX:
Tak ale:
Po pierwsze primo :D w taką zabawę lepiej niech się bierze raczaj zaawansowany user.
Po drugie primo ,te karty naprawdę truuuudno juź dostać .
Pierwsze: nieprawda, to tylko kwestia sterowników, a te chyba potrafi zainstalowac kaźdy
Z tego co pamiętam to zmiana biosu karty plus dodanie czy usunięcie mostka.
Kiedyś o tym czytałem (moźe znajdę i dam w temacie)
Ale mogło się coś zmienić.
Czytałes zapewne w CHIPie 9/03 na stronie 32 :wink: Ale tam jest wyraźnie napisane, źe niektóre modele potrzenuja jedynie specjalnych scrackowanych sterowników :D
moźna ta karte kupić ktorą ja podawałem .min. w roznych hurtowniach komputerowych np. w herkulesie w łodzi
moźna ta karte kupić ktorą ja podawałem .min. w roznych hurtowniach komputerowych np. w herkulesie w łodzi
Pawek:
MarcinX:
Tak ale:
Po pierwsze primo :D w taką zabawę lepiej niech się bierze raczaj zaawansowany user.
Pierwsze: nieprawda, to tylko kwestia sterowników, a te chyba potrafi zainstalowac kaźdy
Z tego co pamiętam to zmiana biosu karty plus dodanie czy usunięcie mostka.
Kiedyś o tym czytałem (moźe znajdę i dam w temacie)
Ale mogło się coś zmienić.
MarcinX:
Tak ale:
Pierwsze: nieprawda, to tylko kwestia sterowników, a te chyba potrafi zainstalowac kaźdy.
Drugie: prawda, ale jest to jeszcze moźliwe. Choćby nawet odkupic od nieświadomego uzytkownika...
Pawek:
Jak juz tak bardzo chcecie Radeona, to tylko 9500. Niewydajac ani grosza z odpowiedniego modelu mozna zrobic nawer 9700 PRO. Juz o tym gdzieś pisałem, poszukajcie.
Tak ale:
Jak juz tak bardzo chcecie Radeona, to tylko 9500. Niewydajac ani grosza z odpowiedniego modelu mozna zrobic nawer 9700 PRO. Juz o tym gdzieś pisałem, poszukajcie.
wiesz polece ci jakiegos z radeonów 9700 ze 128mb
to girkie beda miały o wiele lepsza grafike :wink:
to girkie beda miały o wiele lepsza grafike :wink:
Pawek:
Wojt_as:
> 700
W tym przedziale cenowym, to najlepsze są GeForce FX 5600 lub 5600 Ultra, a źe nie ma jeszcze wielu gierek na DirectX 9, to nie moja wina. Poczekamy jeszcze parę miesięcy i wtedy te wszystkie Radeony (i nie tylko) obsługujace jedynie DirectX 8.1 będą niewystarczające, a wtedy FX pokaźą pazurki (oczywiscie dobry proc niezbedny).
UPDATE:
Oczywiście Doom 3 i Half–Life 2 są pisane pod DirectX 9 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ha Ha Ha
Sory ale FX5600 to tylko ultra rev.II a i tak jest gorsza od R9500PRo
A co do Half Life 2 to poczytaj o swoich relweacyjnych FX Half life 2.
ATI była wcześniej potem NV ale przez długi czas NV była niekwestionowanym liderem dopiero ATI podwaźyło ta pozycję. Co jest o tyle dobre źe mamy wybór.
Pawek:
Wojt_as:
> 700
W tym przedziale cenowym, to najlepsze są GeForce FX 5600 lub 5600 Ultra, a źe nie ma jeszcze wielu gierek na DirectX 9, to nie moja wina. Poczekamy jeszcze parę miesięcy i wtedy te wszystkie Radeony (i nie tylko) obsługujace jedynie DirectX 8.1 będą niewystarczające, a wtedy FX pokaźą pazurki (oczywiscie dobry proc niezbedny).
UPDATE:
Oczywiście Doom 3 i Half–Life 2 są pisane pod DirectX 9 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ha Ha Ha
Sory ale FX5600 to tylko ultra rev.II a i tak jest gorsza od R9500PRo
A co do Half Life 2 to poczytaj o swoich relweacyjnych FX Half life 2.
ATI była wcześniej potem NV ale przez długi czas NV była niekwestionowanym liderem dopiero ATI podwaźyło ta pozycję. Co jest o tyle dobre źe mamy wybór.
rybka_kuba:
Nie mowie zeby tylko miala w nazwie GeForce, ale mowie ze u mnie wszystko gra.Ale temat chyba mozy byc zakonczony.Nie ma co tego ciagnac w nieskonczonosc.Nie mialem wiekszej stycznosci z Radeonem, bo u mnie wszyscuy maja GeForcy, wiec nie wiem jaka jest roznica.A mam takie pytanie od siebie, bo mnie to ciekawi i jkby ktos wiedzial, ktora firma byla pierwsza?Ati, czy Nvida?
Nie jestem pewny,ale chyba ati. Z tego co pamietam NV na rynek weszła razem z nadejsciem kary 3D, a ATI juz karty 2d robila wczesniej. Ale nie jestem pewnien.
pozdro
Pewnie, źe nie chcemy tu kłótni, dosyc juź się tutaj kłócą. Wymmienilismy poglądy i wszystko ok. Co do topicu rybki_kuby, to zaraz sobie tam wejdę i zobaczę.
Peace for all ludzi :lol:
Peace for all ludzi :lol:
Sorka, ale kadzy raczej zrozumial oco chodzilo.Czy mozecie wejsc na ten temat i odpowiedziec. http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=49508#49508 Masz dobrego kompa.Lepszego niz moj.Moj to zabytek.Ale ja mam nowsza nagrywarke LG 52x24x52x GCE–8520B Kiedy swoja kupiles i za ile?MarcinX:
Nie ma firmy ani radeon ani gforce .
Jest Nvidia i Ati.
I chociaź jestem fanem Nvidi to trzeba przyznać źe chipsety Ati są pod paroma względami lepsze.
Np. wydajność.
Nie ma firmy ani radeon ani gforce .
Jest Nvidia i Ati.
I chociaź jestem fanem Nvidi to trzeba przyznać źe chipsety Ati są pod paroma względami lepsze.
Np. wydajność.
Jest Nvidia i Ati.
Np. wydajność.
Nie mowie zeby tylko miala w nazwie GeForce, ale mowie ze u mnie wszystko gra.Ale temat chyba mozy byc zakonczony.Nie ma co tego ciagnac w nieskonczonosc.Nie mialem wiekszej stycznosci z Radeonem, bo u mnie wszyscuy maja GeForcy, wiec nie wiem jaka jest roznica.A mam takie pytanie od siebie, bo mnie to ciekawi i jkby ktos wiedzial, ktora firma byla pierwsza?Ati, czy Nvida?elbe:
Pawek:
elbe:
Pawek:
Wojt_as:
> 700
UPDATE:
Gadasz bzduzy i polecasz ludzia shit. Cala seria FX to jeden wielki nie wypal. Maja DUZE problemy z obslugo dx9.0. Poszytaj troche benchmarkow z Half life 2 to bedziesz wiedzial o co chodzi. Juz GF4ti bedzie lepszym rozwiazaniem niz fx5600, co sa mozesz stwierdzic ( chwaliles sie ze masz 10k w 3dmarku 2001, a tyle to prawnie ja mam na karcie za 300zl).
NAPISZE JESZCZE RAZ. GeForce'y FX zostały zoptymalizowane do obsługi DirectX9, a nie do DirectX 8.1 :!: :!: Program 3DMark 2001 SE, testuje karty graficzne pod katem DirectX 8.1. Gdzieś tam wczesniej pisałem juź, źe z załoźenia swoją kartę powinienem testować w 3DMarku 2003, ale skoro wszyscy inni testuja w 3D Marku 2001 SE, to to byłoby bez sensu. Spróbuj odpalicz 3D Marka 2003 pod GF4 4200 i GF FX 5600. Wynik bedzie oczywisty... :!: :!: :!: :twisted:
Nie chcem zadnej wojny. Twoja karta jest na pewno lepsza od moje i tu nie mam wontpliwosci.
w 2dmarq 2001 wykonuje tylko 1 test dx8.0 , a reszta sa starsze dx. Podobnie 3dm2003 jest jeden test na dx7 2 testy na dx8 i tylko 1 na dx9, a gf4 ma duzo gorsze wynikibo wlasnie nie robi tego ostatniego testu za co trci sporo punktów...
Co do afery od dx9 na nv to wszystko sie zaczelo od tomb raidera ktory wykorzystywal ps2.0. I sie okazalo ze fx sobie jakos kiepsko z nia radza.... Puznej sie zaczela cala afera..... poszukaj to na pewno znajdziasz cos o tym na necie bo duzo o tym pisali.
a co do wypowiedzi rybka_kuba to widac ze nie ma on pojecia o czym tu sie mowi, a najwazniejsze dla niego jest zeby karta miala geforce w nazwie, a reszta go nie obchdzi....... LOL
Pozrdo all & no offence
Pawek:
elbe:
Pawek:
Wojt_as:
> 700
UPDATE:
Gadasz bzduzy i polecasz ludzia shit. Cala seria FX to jeden wielki nie wypal. Maja DUZE problemy z obslugo dx9.0. Poszytaj troche benchmarkow z Half life 2 to bedziesz wiedzial o co chodzi. Juz GF4ti bedzie lepszym rozwiazaniem niz fx5600, co sa mozesz stwierdzic ( chwaliles sie ze masz 10k w 3dmarku 2001, a tyle to prawnie ja mam na karcie za 300zl).
NAPISZE JESZCZE RAZ. GeForce'y FX zostały zoptymalizowane do obsługi DirectX9, a nie do DirectX 8.1 :!: :!: Program 3DMark 2001 SE, testuje karty graficzne pod katem DirectX 8.1. Gdzieś tam wczesniej pisałem juź, źe z załoźenia swoją kartę powinienem testować w 3DMarku 2003, ale skoro wszyscy inni testuja w 3D Marku 2001 SE, to to byłoby bez sensu. Spróbuj odpalicz 3D Marka 2003 pod GF4 4200 i GF FX 5600. Wynik bedzie oczywisty... :!: :!: :!: :twisted:
Nie chcem zadnej wojny. Twoja karta jest na pewno lepsza od moje i tu nie mam wontpliwosci.
w 2dmarq 2001 wykonuje tylko 1 test dx8.0 , a reszta sa starsze dx. Podobnie 3dm2003 jest jeden test na dx7 2 testy na dx8 i tylko 1 na dx9, a gf4 ma duzo gorsze wynikibo wlasnie nie robi tego ostatniego testu za co trci sporo punktów...
Co do afery od dx9 na nv to wszystko sie zaczelo od tomb raidera ktory wykorzystywal ps2.0. I sie okazalo ze fx sobie jakos kiepsko z nia radza.... Puznej sie zaczela cala afera..... poszukaj to na pewno znajdziasz cos o tym na necie bo duzo o tym pisali.
a co do wypowiedzi rybka_kuba to widac ze nie ma on pojecia o czym tu sie mowi, a najwazniejsze dla niego jest zeby karta miala geforce w nazwie, a reszta go nie obchdzi....... LOL
Pozrdo all & no offence