POŁĄCZENIE PC + TV = PROBLEM
Mam karte graficzną GeForce2 MX 400 TV out, podłączyłem kabelkiem komputer z Telewizorem i działa, ale obraz na telewizorze jest czarnobiały... Co moźe być tego przyczyną? czy mógł by ktoś mi pomóc? Dziękuję z Góry, serdecznie pozdrawiam!!![/b]
Odpowiedzi: 7
Pawek:
.. Ale jeszcze jedna uwaga... Równieź nie wiem czemu, jak w opcjach sterownika karty graficznej mam ustawione, źe komunikacja następuje poprzez właśnie kabelek S–VIDEO, to obraz jest o wiele gorszy. Sama zmiana tego ustawienia na COMPOSITE (mimo posiadania kabla S–VIDEO) powoduje, źe obraz nabiera właściwych barw, lepszej ostrości i nie ma na nim takich śmiesznych "artefaktów".
Bardzo moźliwe ,źe przyczyna jest prozaiczna – nie miałem nigdy takich kłopotów, więc jedynie przypuszczać mogę, źe:
Jeśli wychodzimy z karty graf. złączem Svideo , to do TV/VIDEO powinniśmy wchodzić równieź na złącze SVIDEO zwane teź SVHS, jeśli VHS do na TV teź VHS
Ta róźnica w ilości linii obrazu 400 w SVHS 240 w VHS
IMO moźe powodować właśnie brak koloru,
Myślę, źe to będzie kwestia sterowników.
Ale najpierw spróbuj programem tvtool puścić obraz na tv. Kiedyś na GF 3 tez mi wyświetlało obraz czarnobiały, pomagała zmiana rodzaju wyjścia w opcjach tvtoola.
Z nowszymi sterownikami nie musiałem juź stosować tvtoola, źeby było ok.
Ale najpierw spróbuj programem tvtool puścić obraz na tv. Kiedyś na GF 3 tez mi wyświetlało obraz czarnobiały, pomagała zmiana rodzaju wyjścia w opcjach tvtoola.
Z nowszymi sterownikami nie musiałem juź stosować tvtoola, źeby było ok.

Serdeczne Dzięki za wszystkie odpowiedzi. PSiedze sobie właśnie i próbuje róźnych ustawień, próbowałem przez wideo, róźne PALe, próbowałem tylko przez źółty przewód, albo tylko przez S–Video( ten drugi mozliwy) I nadal obraz czarnobiały. I cos mi sie wydaje źe to wina przejściówki Eurozłącze a pozostałe (przejuściówka ma z jednej strony Eurozłącze a z drugiej S–Video, to źółte, i jeszcze czerwony i biały, ale to chyba do Audio) Ale ta przejściówka kosztowała 12zł więc ni powinna byc taka zła... Ale moźliwe źe to jej wina????
Najkrócej przyczyny mozna określić tak:
1. błąd w wyborze regionu
2. stłumiony sygnał
3. niedopasowany sterownik
4. karta pracująca w innym standardzie.
Ad.1
Pokombinowac z ustawiniami w zakładce państw i sygnałów odtyczącej.
AD.2 krótszy przewód i/lub jego lepsza jakość.
Ad.3 Sprawdzenie z innymi sterownikami – najlepiej tymi dołaczonymi do karty. Potem moźna juź pokusić się o ich zmianę
Ad. 4 Przypadek nie jest częsty, ale zdarza się i tak, źe karta trafia na rynek, dla którego nie jest przeznaczona – wymiana karty jest w takim wypadku jedynym wyjściem.
1. błąd w wyborze regionu
2. stłumiony sygnał
3. niedopasowany sterownik
4. karta pracująca w innym standardzie.
Ad.1
Pokombinowac z ustawiniami w zakładce państw i sygnałów odtyczącej.
AD.2 krótszy przewód i/lub jego lepsza jakość.
Ad.3 Sprawdzenie z innymi sterownikami – najlepiej tymi dołaczonymi do karty. Potem moźna juź pokusić się o ich zmianę
Ad. 4 Przypadek nie jest częsty, ale zdarza się i tak, źe karta trafia na rynek, dla którego nie jest przeznaczona – wymiana karty jest w takim wypadku jedynym wyjściem.
To ja jeszcze raz opisze dokładnie mój problem. Karta graf. GeForce2 MX 400 TV–out, OS: Windows XP Proffesional. W kompie podłanczam do k. graf. kabelek który się rozgałęzia na S–Video (chyba) i na drugi jakiś źółty, wchodzi to w przejścówkę bo mam tylko w TV Eurozłącze i wyjście na antenę. Tak oto podłączony Daje czarno–biały obraz. Moźliwe gdy podłącze przez Wideo to coś da???I wogóle o co chodzi z detonatorami? Co to jest? Próbowałem teź zmieniać na PAL B i inne róźne PALe ale nic nie dawało... Przeglądałem trochę starsze tematy, ale nic nie znalazłem co by dobrze opisywało mój problem. Jeszcze raz Serdecznie dziękuje i przepraszam za zawracanie głowy, ale był bym wdzięczny, za kaźdą najmniejszą radę! POZDRAWIAM!
Zapewne podłączyłeś telewizor bezpośrednio, czyli przez dedykowane do tego złącze. Więc nie dziwi mnie efekt, gdyź sam tak kiedyś miałem – obraz czarno–biały (po prostu łącza w większości telewizorów nie wiedzieć czemu są monochromatyczne). Rozwiązaniem jest zakupienie przejściówki na EURO i do niej podpięcie kabelka S–VIDEO. Wtedy obraz będzie kolorowy... Ale jeszcze jedna uwaga... Równieź nie wiem czemu, jak w opcjach sterownika karty graficznej mam ustawione, źe komunikacja następuje poprzez właśnie kabelek S–VIDEO, to obraz jest o wiele gorszy. Sama zmiana tego ustawienia na COMPOSITE (mimo posiadania kabla S–VIDEO) powoduje, źe obraz nabiera właściwych barw, lepszej ostrości i nie ma na nim takich śmiesznych "artefaktów".
Tak juź na sam koniec, kolejna wskazówka – jeśli przez obraz przechodzą poziome pasy, które po dotarciu na brzeg powodują trzęsienie obrazu (dzieje się tak co jakieś 30–40 sekund), to spowodowane jest to przebiciami z anteny telewizyjnej i naleźy ją odłączyć, by wyeliminować pasy. Bynajmniej ja tak musze robić, a natrafiłem na tę zaleźność przez przypadek, myśląc juź, źe kabel jest uszkodzony... :P
Tak juź na sam koniec, kolejna wskazówka – jeśli przez obraz przechodzą poziome pasy, które po dotarciu na brzeg powodują trzęsienie obrazu (dzieje się tak co jakieś 30–40 sekund), to spowodowane jest to przebiciami z anteny telewizyjnej i naleźy ją odłączyć, by wyeliminować pasy. Bynajmniej ja tak musze robić, a natrafiłem na tę zaleźność przez przypadek, myśląc juź, źe kabel jest uszkodzony... :P
Nalezy przestawic system obrazu na PAL B, powinno zadzialac.
Takich topicow bylo juz troche i jezeli to nie pomoze przezczytaj stare tematy.
Takich topicow bylo juz troche i jezeli to nie pomoze przezczytaj stare tematy.
Strona 1 / 1