POŁĄCZENIE PC + TV = PROBLEM

Mam karte graficzną GeForce2 MX 400 TV out, podłączyłem kabelkiem komputer z Telewizorem i działa, ale obraz na telewizorze jest czarnobiały... Co moźe być tego przyczyną? czy mógł by ktoś mi pomóc? Dziękuję z Góry, serdecznie pozdrawiam!!![/b]

Odpowiedzi: 7

Pawek:
.. Ale jeszcze jedna uwaga... Równieź nie wiem czemu, jak w opcjach sterownika karty graficznej mam ustawione, źe komunikacja następuje poprzez właśnie kabelek S–VIDEO, to obraz jest o wiele gorszy. Sama zmiana tego ustawienia na COMPOSITE (mimo posiadania kabla S–VIDEO) powoduje, źe obraz nabiera właściwych barw, lepszej ostrości i nie ma na nim takich śmiesznych "artefaktów".

Bardzo moźliwe ,źe przyczyna jest prozaiczna – nie miałem nigdy takich kłopotów, więc jedynie przypuszczać mogę, źe:
Jeśli wychodzimy z karty graf. złączem Svideo , to do TV/VIDEO powinniśmy wchodzić równieź na złącze SVIDEO zwane teź SVHS, jeśli VHS do na TV teź VHS
Ta róźnica w ilości linii obrazu 400 w SVHS 240 w VHS
IMO moźe powodować właśnie brak koloru,
Seeker
Dodano
28.05.2004 23:50:54
Myślę, źe to będzie kwestia sterowników.
Ale najpierw spróbuj programem tvtool puścić obraz na tv. Kiedyś na GF 3 tez mi wyświetlało obraz czarnobiały, pomagała zmiana rodzaju wyjścia w opcjach tvtoola.
Z nowszymi sterownikami nie musiałem juź stosować tvtoola, źeby było ok.
SLAY3R
Dodano
28.05.2004 17:02:00
Serdeczne Dzięki za wszystkie odpowiedzi. PSiedze sobie właśnie i próbuje róźnych ustawień, próbowałem przez wideo, róźne PALe, próbowałem tylko przez źółty przewód, albo tylko przez S–Video( ten drugi mozliwy) I nadal obraz czarnobiały. I cos mi sie wydaje źe to wina przejściówki Eurozłącze a pozostałe (przejuściówka ma z jednej strony Eurozłącze a z drugiej S–Video, to źółte, i jeszcze czerwony i biały, ale to chyba do Audio) Ale ta przejściówka kosztowała 12zł więc ni powinna byc taka zła... Ale moźliwe źe to jej wina????
Anonymous
Dodano
28.05.2004 16:43:41
Najkrócej przyczyny mozna określić tak:
1. błąd w wyborze regionu
2. stłumiony sygnał
3. niedopasowany sterownik
4. karta pracująca w innym standardzie.

Ad.1
Pokombinowac z ustawiniami w zakładce państw i sygnałów odtyczącej.
AD.2 krótszy przewód i/lub jego lepsza jakość.
Ad.3 Sprawdzenie z innymi sterownikami – najlepiej tymi dołaczonymi do karty. Potem moźna juź pokusić się o ich zmianę
Ad. 4 Przypadek nie jest częsty, ale zdarza się i tak, źe karta trafia na rynek, dla którego nie jest przeznaczona – wymiana karty jest w takim wypadku jedynym wyjściem.
Rebe
Dodano
28.05.2004 16:08:26
To ja jeszcze raz opisze dokładnie mój problem. Karta graf. GeForce2 MX 400 TV–out, OS: Windows XP Proffesional. W kompie podłanczam do k. graf. kabelek który się rozgałęzia na S–Video (chyba) i na drugi jakiś źółty, wchodzi to w przejścówkę bo mam tylko w TV Eurozłącze i wyjście na antenę. Tak oto podłączony Daje czarno–biały obraz. Moźliwe gdy podłącze przez Wideo to coś da???I wogóle o co chodzi z detonatorami? Co to jest? Próbowałem teź zmieniać na PAL B i inne róźne PALe ale nic nie dawało... Przeglądałem trochę starsze tematy, ale nic nie znalazłem co by dobrze opisywało mój problem. Jeszcze raz Serdecznie dziękuje i przepraszam za zawracanie głowy, ale był bym wdzięczny, za kaźdą najmniejszą radę! POZDRAWIAM!
Anonymous
Dodano
28.05.2004 16:02:07
Zapewne podłączyłeś telewizor bezpośrednio, czyli przez dedykowane do tego złącze. Więc nie dziwi mnie efekt, gdyź sam tak kiedyś miałem – obraz czarno–biały (po prostu łącza w większości telewizorów nie wiedzieć czemu są monochromatyczne). Rozwiązaniem jest zakupienie przejściówki na EURO i do niej podpięcie kabelka S–VIDEO. Wtedy obraz będzie kolorowy... Ale jeszcze jedna uwaga... Równieź nie wiem czemu, jak w opcjach sterownika karty graficznej mam ustawione, źe komunikacja następuje poprzez właśnie kabelek S–VIDEO, to obraz jest o wiele gorszy. Sama zmiana tego ustawienia na COMPOSITE (mimo posiadania kabla S–VIDEO) powoduje, źe obraz nabiera właściwych barw, lepszej ostrości i nie ma na nim takich śmiesznych "artefaktów".

Tak juź na sam koniec, kolejna wskazówka – jeśli przez obraz przechodzą poziome pasy, które po dotarciu na brzeg powodują trzęsienie obrazu (dzieje się tak co jakieś 30–40 sekund), to spowodowane jest to przebiciami z anteny telewizyjnej i naleźy ją odłączyć, by wyeliminować pasy. Bynajmniej ja tak musze robić, a natrafiłem na tę zaleźność przez przypadek, myśląc juź, źe kabel jest uszkodzony... :P
Pawek
Dodano
28.05.2004 14:43:21
Nalezy przestawic system obrazu na PAL B, powinno zadzialac.
Takich topicow bylo juz troche i jezeli to nie pomoze przezczytaj stare tematy.
TuneR
Dodano
28.05.2004 14:29:38
Anonymous
Dodano:
28.05.2004 13:24:53
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1