połączenie mostkowe

witam i prosze o pomoc bo mi sie juz pomysly skonczyly !!!!!! chodzi mi o polaczenie mostkowe mam 3 kompy na chacie gdzie jeden ma 2 karty sieciowe (reszta kompow po jednej)i na nim mam neo. Gdy robilem polaczenie mostkowe 2 kart aby moc udostepnic neta na pozostale 2 kompy wszystko dzialall jak nalezy tylko ze problem zaczal sie kiedy wystarczylo ze wylaczylem kompa ktory udostepnial neta a potem ponownie uruchomilem polaczenie przestalo dzialac :( i jest tak za kazdym razem
kiedy robie je od nowa i restartuje kompa. Pakiety polaczenia mostkowego nie sa wysylane i nie so odbierane. Prosze o szybka pomoc bo ja juz nie wiem jaka moze byc przyczyna bo przeciesz nie bede tak w nieskonczonosc
robil nowego polaczenia kiedy wlacze kompa. Z gury dzieki za pomoc jezeli ktos bdzie znal przyczyne

Odpowiedzi: 20

Widze ze przybyla kawaleria z odsiecza :P .

zzxxcc:
hmm kolega mial racje mowiac mi, ze nie ma o czym z wami dyskutowac...
O czym chcialbys podyskutowac ? O Twojej i Twojego kolegi odpowiedzi ? Prosze bardzo, mozemy podyskutowac.

kokon666, w swoich postach napisal ze:
Gdy robilem polaczenie mostkowe 2 kart aby moc udostepnic neta na pozostale 2 kompy wszystko dzialall jak nalezy tylko ze problem zaczal sie
(...)
bo mnie juz szlak trafia z tym mostkiem sieciowym.
Itd, itd...

Z kolei ja odpowiadam Seekerowi, ze zwyklym udostepnieniem nie da sie udostepnic neta na dwie karty sieciowe, a tu nagle wyskakuje zzxxcc wypisujac bzdure:
Admin i podaje bledne informacje????
Po czym podaje "super extra" rozwiazanie mowiace o zalaczeniu mostka. To samo "super extra" rozwiazanie, z ktorego korzystal juz kokon666. Malo tego. Przybywa odsiecz w postaci kolegi i wypisuje dokladnie to samo. Ponadto stwierdza ze "umie to zrobic". A kokon666 nie potrafi ? To z czego korzystal do tej pory ? W wiadrze neta do dwoch kompow nosil ?
Czy Wy dwaj potraficie po polsku czytac ? Chyba potraficie. Ale juz zrozumiec o czym napisano ? Tej zdolnosci juz z pewnoscia nie posiedliscie koledzy. O tym zreszta ostatnio dosc czesto mozna przeczytac w publikatorach. To tzw. wtorny analfabetyzm.

zzxxcc, napisz mi prosze, gdzie podalem "bledne informacje" ? Czy w zdaniu "...ze udostepnic z systemu mozna wylacznie na jedna sieciowke. Na dwie nie da rady..." podalem "bledne informacje" ? Czy Ty i Twoj kolega potraficie bez mostka udostepnic neta na wiecej niz jedna sieciowke ? Potraficie ? No to kurna jak ? Bo czekam na odpowiedz po podaniu tych "blednych informacji" a tu nic. Ciagle tylko mostek i mostek.

jokaadmin:
jeźeli udostępniamy tylko na jeden komp to mostka nie będzie
Jak tu nie dziekowac za przekazanie takiej ogromnej wiedzy. Do tej pory to ja jak but glupi bylem. No ale jak sie naczytalem o mostku od kokona666, zzxxcc–a, jokaadmin–a, to juz ze mnie fachman bedzie. A jesli nie fachman, to przynajmniej czeladnik :P .

P.S. Peter_l, nie pisz o czyms, o czym nie masz pojecia.
EL NINO
Dodano
10.12.2005 04:17:38
Zrozum, nie moźna przypisac ICS do mostka

hmm kolega mial racje mowiac mi, ze nie ma o czym z wami dyskutowac... ale pokusze sie jeszcze o wstawienie malego tekstu z pomocy windows:

"Jeśli istnieją dwa lub więcej połączenia lokalne i wszystkie łączą z pozostałymi komputerami w sieci, przed wybraniem połączenia dla sieci domowej lub małej sieci biurowej zainstaluj mostek między połączeniami lokalnymi. Jeśli utworzysz mostek sieciowy obejmujący wszystkie połączenia lokalne z siecią, mostek jest wybierany automatycznie podczas włączania usługi Udostępnianie połączenia internetowego."
zzxxcc
Dodano
09.12.2005 15:00:36
Zrozum, nie moźna przypisac ICS do mostka
Peter_l
Dodano
09.12.2005 11:53:08
czy ty nie widzisz, źe opisujemy to samo ?!

mostek:
Mostek sieciowy to bardzo tani i niewiarygodnie prosty sposób łączenia ze sobą segmentów (części) sieci. Co to są te segmenty sieci? Przykładowo, mamy trzy komputery – A, B i C. Komputer A ma dwie karty sieciowe: jedną na złączu RJ–45 100 Mbps, a drugą BNC 10 Mbps. Komputery B i C mają po jednej karcie – jeden o prędkości 100 Mbps, a drugi 10 Mbps BNC. Pierwszym segmentem będzie kabel ethernet łączący komputery A i B a drugim będzie kabel BNC łączący komputery A i C. To tylko taka przykładowa konfiguracja na nasz uźytek...

No więc, aby połączyć ze sobą komputery B i C za pośrednictwem komputera A moźemy wykorzystać tzw. routing lub mostkowanie. Za pomocą mostka moźemy łączyć całe sieci składające się kilku, kilkunastu komputerów.

Na komputerze z Windowsem XP moźe istnieć tylko jeden mostek sieciowy, ale moźe on za to obsługiwać tyle kart (połączeń) sieciowych, ile jest w stanie fizycznie obsłuźyć komputer. Uwaga: w edycji 64–bitowej Windowsa XP usługa mosta sieciowego nie jest dostępna. Dotyczy tylko 32–bitowego Windows XP Pro.

ICS

Komputer serwer ma zazwyczaj adres IP 192.168.0.1 i uruchomiony serwer DHCP, dzięki czemu komputery w sieci lokalnej pobierają automatycznie swoje IP z serwera, który przydziela je w zakresie od 192.168.0.2 do 192.168.0.253. Przyjmijmy, źe komputer klient ma IP 192.168.0.2. Teraz, jeśli kompuetr o adresie 192.168.0.2 chce dostępu do Internetu, wysyła zapytanie do 192.168.0.1 (serwera), ten zaś wysyła je dalej w sieć... Jeśli przyjdzie odpowiedź, jest ona automatycznie przekierowana do komputera o IP 192.168.0.2. I tak z kaźdym kompuerem w sieci. Jeśli teraz byśmy chcieli postawić np. serwer ftp na komputerze 192.168.0.2, to musimy zrezygnować w jego przypadku z automatycznego pobierania adresów przez DHCP i ustawić je ręcznie. Czyli IP 192.168.0.2, maska 255.255.255.0, brama 192.168.0.1 i serwery DNS. Teraz na serwerze musimy przekierować odpowiedni port na komputer 192.168.0.2 (dla serwera ftp jest to port 21) tak, aby wszytkie zapytania kierowane ze strony Internetu na dany port byly przekazywane na komputer 192.168.0.2.

w sposobie który opisałem mamy sieć i neta jednocześnie !! a więc ICS i mostek wykorzystany jednocześnie.
Anonymous
Dodano
09.12.2005 11:48:28
jokaadmin – za przeproszeniem nie pierdziel. Oczy mi się wypalają od środka jak takie bzdety czytuje

http://infojama.pl/sections2.php?op=viewarticle&artid=116
http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=108

Lekturka dla ciebie
Peter_l
Dodano
09.12.2005 11:30:06
chopie czy ty dalej nie rozumiesz ?!

wyśmialiście kolesia który powiedział, źe ma neta rozdzielonego na kilka kompów bez źadnych programów.

w metodzie opisanej łączymy ICS i mostkowanie.

jak ci linki nie dziłąją to zrób magiczną sztuczkę :

CTRL+C => CTRL+V

PS
chyba nie wiesz dlaczego stosuję się znacznik CODE

http://img248.imageshack.us/my.php?image=siec1ti.jpg

http://img522.imageshack.us/my.php?image=s28gc.jpg

widzisz tam mostek sieciowy ? o tym właśnie piszę panie "definicja". właśnie dzięki temu mostkowi moźemy mieć neta na klku kompach wykorzystując sieciówki ni nie korzystając z progsów zewnętrznych.

jeźeli udostępniamy tylko na jeden komp to mostka nie będzie. mostek sieciowy pojawia się przy więcej niź jednej sieciówce. mostek posiada ip 192.168.0.1 brama 255.255.255.0. posostałe kompy w naszej małej sieci mają adresy ip z tego zakresu i tą samą maskę.

i jeźeli chcą mieć neta to ustawiamy jako bramę adres naszego mostka a więc 192.168.0.1
Anonymous
Dodano
09.12.2005 09:33:49
jokaadmin:

czy to waźne jak się to nazywa ? waźne jest to źe kolega zzxxcc umie to zrobić a wy nie. ja teź to potrafię...

kaźdy z was zamiast zająć się problemem od strony technicznej próbuje pokazać jaki to z niego obrońca języka polskiego i czepiacie sie źlesformułowanej myśli a nie tego co ona tak na prawdę przenosi.

A co przenosi? Prócz pisania, czytanie z uwzględnieniem ikonek emocji bym zalecił , a jeśli problem ze zrozumieniem wystąpi zainwestować w korepetycje.

widzę źe same niedowiarki siedzą na tym forum. wszyscy fachowcy uźywają wingate, lub routerków i są zadowoleni jacy to z nich komputerowcy. uwaźacie źe nie moźna mieć np neo na 4 kompach jednocześnie ? uuu to straszne ale moźna i nie trzeba uźywac jak wy to ładnie nazywacie "programów zewnętrznych"

O czym Ty chłopie piszesz , przeczytaj powoli od początku do końca temat. Istota leźy w tym czym jest mostek, a czym ICS i co za pomocą jednego i drugiego uzyskujemy.

nie będziemy się tu rozwodzić nad definicjami, powiedzmy, źe wiecie co to mostek a co to ICS, chociaź wątpię.

Z tego co napisałeś wynika, źe znasz tylko nazwy w/w wymienione

oto przykładowa sytuacja :

neo podączone z modemu Sagem 800 pod usb oczywiście
(na fotce dwa pozostałe kompy sa wyłączone i stąd czerone krzyźyki)

do tego dwie karty sieciowe do dwóch pozostałych kompów. na wszystkich trzech kompach jest internet. wszystkie trzy kompy pracują w sieci i widzą się nawzajem. jest to połączenie ICS i mostka sieciowego. poczytajcie sobie fachowcy pomoc windows a znajdziecie dokładny opis tej taniej i skutecznej metody dzielenia łącza

oto właściwości mostka sieciowego :

w górnym okienku zaznaczone dwa połączenia sieciowe co odpowida w skrócie dwóm kartom sieciowym którymi łączę się z pozostałymi kompami.

Nie potrafisz normalnie linka wkleić na którego moźna kliknąć? Poza tym adresy prowadzą donikąd – nie działają.
Po trzecie poczytać radzę ten temat – dotyczy wprawdzie linuksa , ale istota pojęć jest waźna
http://www.baseciq.org/linux/bridge
i temat na zaprzyjaźnionym forum gdzie w przystępny sposób jest – mam nadzieję – wyjaśnione w czym tkwi róźnica między mostkiem a ICSem
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=67518&highlight=mostek

jokaadmin:
przykro mi źe umiesz tak mało :

ROTFL
Seeker
Dodano
09.12.2005 07:04:09
przykro mi źe umiesz tak mało :

EL NINO:
zzxxcc:
mostkujemy je
zzxxcc, Ty naprawde nie wiesz o czym piszesz ? Wiesz co to "mostkowanie" a co to "udostepnianie" ? Wez chlopie odpal google i poczytaj troche o sieciach, o mostku (Bridge), o udostepnianiu (ICS).
Mostkiem to ja moge polaczyc pińcet kompow. Ale UDOSTĘPNIĆ internet tylko JEDNEJ SIECIOWCE.

P.S. Bobik, ze tez takie bzdury czytujesz i na cuda liczysz :mrgreen: .

P.S.2. Wiedzialem ze o mostku bedzie pisal. Dlatego az CAPS LOCKa uzylem we wczorajszym poscie: "zzxxcc, z systemu nie mozna UDOSTĘPNIC INTERNETU na wiecej niz jeden interfejs." :P .

czy to waźne jak się to nazywa ? waźne jest to źe kolega zzxxcc umie to zrobić a wy nie. ja teź to potrafię...

kaźdy z was zamiast zająć się problemem od strony technicznej próbuje pokazać jaki to z niego obrońca języka polskiego i czepiacie sie źlesformułowanej myśli a nie tego co ona tak na prawdę przenosi.

widzę źe same niedowiarki siedzą na tym forum. wszyscy fachowcy uźywają wingate, lub routerków i są zadowoleni jacy to z nich komputerowcy. uwaźacie źe nie moźna mieć np neo na 4 kompach jednocześnie ? uuu to straszne ale moźna i nie trzeba uźywac jak wy to ładnie nazywacie "programów zewnętrznych"

nie będziemy się tu rozwodzić nad definicjami, powiedzmy, źe wiecie co to mostek a co to ICS, chociaź wątpię.

oto przykładowa sytuacja :

neo podączone z modemu Sagem 800 pod usb oczywiście
(na fotce dwa pozostałe kompy sa wyłączone i stąd czerone krzyźyki)

do tego dwie karty sieciowe do dwóch pozostałych kompów. na wszystkich trzech kompach jest internet. wszystkie trzy kompy pracują w sieci i widzą się nawzajem. jest to połączenie ICS i mostka sieciowego. poczytajcie sobie fachowcy pomoc windows a znajdziecie dokładny opis tej taniej i skutecznej metody dzielenia łącza

oto właściwości mostka sieciowego :

w górnym okienku zaznaczone dwa połączenia sieciowe co odpowida w skrócie dwóm kartom sieciowym którymi łączę się z pozostałymi kompami.

PS.

O co ci tutaj chodzi ? Coś chyba zakręciłeś ?
zzxxcc – chodzi O TO źe NIE DA się udostępnić neta na więcej niź jedną sieciówke w kompie. Nie obchodzi mnie na ile sieciówek jest rozdzielane łącze. Wyobraź sobie taką sytuację: masz kompa z 2 sieciówkami, chcesz udostępnić to samo łącze na dwie sieciówki w jednym komputerze – się nie da Chyba źe uźyjesz tak jak juź wyźej było podane, programów zewnętrznych.
Anonymous
Dodano
09.12.2005 01:18:00
zzxxcc – chodzi O TO źe NIE DA się udostępnić neta na więcej niź jedną sieciówke w kompie. Nie obchodzi mnie na ile sieciówek jest rozdzielane łącze. Wyobraź sobie taką sytuację: masz kompa z 2 sieciówkami, chcesz udostępnić to samo łącze na dwie sieciówki w jednym komputerze – się nie da :!: Chyba źe uźyjesz tak jak juź wyźej było podane, programów zewnętrznych.

PS: Dawajcie po cegiełce – moźe pokaźemy zzxxcc co to mostek :P
PPS: EL, daj zdjęcie, się zrobi fotomontaź i Bobi będzie tonął w zachwycie :lol:
Peter_l
Dodano
08.12.2005 21:28:10
zzxxcc:
mostkujemy je
zzxxcc, Ty naprawde nie wiesz o czym piszesz ? Wiesz co to "mostkowanie" a co to "udostepnianie" ? Wez chlopie odpal google i poczytaj troche o sieciach, o mostku (Bridge), o udostepnianiu (ICS).
Do tego dochodzi u Ciebie niezrozumienie czytanego slowa – w poscie otwierajacym kokon napisal ze uzywa mostka a Ty znowu o mostku. Poza tym wypisujesz bzdety o usuwaniu sieciowek przed jego skonfigurowaniem. Po co kurna ? Super macher, na jakiego sie kreujesz, nie umie po prostu wlaczyc mostka ? No daj spokoj.
Mostkiem to ja moge polaczyc pińcet kompow. Ale UDOSTĘPNIĆ internet tylko JEDNEJ SIECIOWCE.

P.S. Bobik, ze tez takie bzdury czytujesz i na cuda liczysz :mrgreen: .

P.S.2. Wiedzialem ze o mostku bedzie pisal. Dlatego az CAPS LOCKa uzylem we wczorajszym poscie: "zzxxcc, z systemu nie mozna UDOSTĘPNIC INTERNETU na wiecej niz jeden interfejs." :P .
EL NINO
Dodano
08.12.2005 21:16:53
Czyli piszesz Seeker, źe jest szansa, źe szczena dziś komuś opadnie?
Się doczekac nie mogę, EL chcę zdjęcie :mrgreen:
Bobi
Dodano
08.12.2005 18:44:21

zzxxcc – (trudne słowo)

Mozna sie do inego przyzwyczaic ;) Prawidlowa wymowa zyksic :P:P

nie mam tylu sieciówek

co Ty sie tak uczepiles tych 3 sieciowek ;) moge Ci ewentualnie uzyczyc jesli mieszkasz gdzies w poblizu ;)
zzxxcc
Dodano
08.12.2005 18:42:36
No i widzisz EL coś w tym jest, pytanie tylko co?.
Ja niestety zzxxcc – (trudne słowo) :wink: – nie sprawdzę, prozaicznie rzecz ujmując nie mam tylu sieciówek :P
Seeker
Dodano
08.12.2005 18:38:03
Mozna i w "czystym" XP i z lata SP2.
Pozostale kompy nie musza koniecznie chodzic na XP

Skomplikowane to nie bylo ;) Wszystkiego opisywac nie bede bo troszke by to zajelo ;D jezeli ktos bedzie mial z tym klopot to udziele informacji na gg.

Moja rada – zainwestuj pare zlotych w router :) wygodniejsza sprawa (to tak na marginesie)

Ogolne zasady:
nie uzywamy kreatora konfiguracji sieci.
–w tym przypadku nieistotne jest w ktorym momencie polaczymy kompy kablami, wazne jednak jest to aby wszystkie kompy bez neo, podlaczone byly do tego z neo:

komp ––––> komp z neo

w przypadku kiedy chcemy polaczyc je w ten sposob:

komp z neo ––> komp –––> komp

konfiguracja wyglada inaczej i nie bede jej teraz opisywal.

Zalecane:
Jezeli szybciej cos namieszalismy lub pozmienialismy ardesy IP na kartach z automatycznych na stale itd. otwieramy na kazdym z kompow menadzer urzadzen

(niekoniecznie w tym samym czasie) (klikamy prawym przyciskiem myszy na moj komputer, wybieramy Wlasciwosci, nastepnie zakladke sprzet (znajdziemy ja u gory w drugim rzedzie i wybieramy menadzer urzadzen)

Jezeli widzimy tylko jedna pozycje klikamy + rysunkiem komputera oraz jego nazwa. Odnajdujemy pozycje karty sieciowe cisniemy na "+" oraz kasujemy wszystie z wyjatkiem (NAZWA MODEMU) USB ADSL PPP.

Aby "wykasowac" karte sieciowa nalezy kliknac na jej nazwe prawym przyciskiem myszy oraz wybrac odinstaluj, nastepnie wybrac OK

Na samej gorze odnajdujemy Akcja i wybiermy Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzetu. Albo dusimy prawym myszy na dowolna pozycje, wybiermy Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzetu.

Teraz czekamy az system ponownie zainstaluje nasze karty, moze poprosic o sterowniki dolaczone do karty na dyskietce lub plycie.

Pierwsza czesc za nami.

Na komputerze z neostrada w polaczeniach sieciowych

Start –> Ustawienia –> Polaczenia Sieciowe
lub
Start –> Polacz z –> Pokaz wszystkie polaczenia
w zaleznosci od wybranego menu start

mostkujemy je

zaznaczamy wszystie polaczenia sieciowe ktore chcemy zmostkowac, klikamy na nie prawym myszy i mostkujemy

nastepnie w polaczeniach sieciowych odnajdujemy polaczenie z neo, zakladke zaawansowane, aktywujemy zapore i udostepnianie (2 pierwsze pozycje od gory)

Uruchamiamy ponownie wszystkei kompy bez neo

Jezeli postepowalismy wg instrukcji cieszymy sie netem na wszystkich kompach.

Uwaga: jesli uruchomimy ponownie kompa z neo w trakcje gry pozostale sa wlaczone, musimy je rowniez uruchomic ponownie lub po prostu odlaczcyc je na chwile od sieci. Aby tego uniknac nalezy zmienic automatyczne IP na pozostalych kompach na stale. Jednak zeby tego dokonac nalezy rowniez zmienic ustawienia serwerow DNS w protokole internetowym TCP/IP. Jak ktos jest zainteresowany pisac na gg.
zzxxcc
Dodano
08.12.2005 17:13:29
Seeker:
Czego uźywasz nieznanych słów? :wink:
Moja wina ze zzxxcc wybral se takiego nicka ? :wink:
EL NINO
Dodano
07.12.2005 21:16:23
EL NINO:
Bobi:
Jest szansa źe Elowi szczena opadnie, czego mu serdecznie źycze. :mrgreen:
Twoje niedoczekanie Bobik :mrgreen: .

zzxxcc, z systemu nie mozna UDOSTĘPNIC INTERNETU na wiecej niz jeden interfejs.

Wyspałeś się :wink:
Czego uźywasz nieznanych słów? :wink:
zzxxcc ma 4 sieciówki, a źe nie w swoim kompie to insza inszość :mrgreen:
Seeker
Dodano
07.12.2005 21:11:17
Bobi:
Twoje niedoczekanie Bobik :mrgreen: .

zzxxcc, z systemu nie mozna UDOSTĘPNIC INTERNETU na wiecej niz jeden interfejs.
EL NINO
Dodano
07.12.2005 19:56:52
Tak, moze więc uchylisz rąbka tajemnicy i napiszesz tutaj jak źeś tego dokonał? Bo napisać, ze ktoś się myli to łątwo, ale to udowodnić juź trudniej.
Bobi
Dodano
07.12.2005 17:30:37
EL NINO:
Seeker, tyle tylko, ze udostepnic z systemu mozna wylacznie na jedna sieciowke. Na dwie nie da rady :wink: .

No chyba ze zamiast systemowego udostepniania (ICS), zastosuje sie dodatkowy soft w rodzaju WinGate, WinRoute, Sygate Office lub Home Network, itd...

Admin i podaje bledne informacje???? Z systemu mozna udostepnic neo na tyle komputerow na ile pozwalaja karty sieciowe podlaczone do "serwera". U mine lata na 4 i nie mam zadnego dodatkowego oprogramowania ;)

Wiec jesli jeszcze nie rozwiazales tego problemu zagadaj na gg. Pozdrawiam
zzxxcc
Dodano
07.12.2005 17:24:42
kokon666:
Zainstalowalem WinGate tak jak doradzil mi EL NINO...
Doradzilem, bo jest najlepszy, a jest najlepszy dlatego, ze go uzywam :mrgreen: .
Niech idzie na zdrowie :wink: .
EL NINO
Dodano
07.12.2005 02:21:05
kokon666
Dodano:
04.12.2005 22:03:21
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2