Podzielnosc dysku...
No i jest problem bo nie wiem jak sie do tego zabrac...chodzi o laptop–system operacyjny xp –wersja ang.....i nie wiem jak to zrobic..moze jakies sugestie albo odeslanie do jakiegos tematu?...dziekuje...
Odpowiedzi: 15
Bez przesady. XPek potrafi prawie wszystko i ma jedna zalete – za zawarte w nim narzedzia nie trzeba dodatkowo placic.julko:
Nadmienie tylko, źe PQMagic ma parę dodatkowych funkcji, których XP nie posiada.
Przeczytaj post Rebego.julko:
A jak zachowuje sie XP przy duźych dyskach 160, 200 GB itp. ? Chodzi mi oczywiście o tworzenie partycji.
Masz racje. To chyba była pomroczność jakaś z mojej strony.
Ja teź dzisiaj zrobiłem to samo, tyle źe z polskim XPekiem i teź na 4GB dysku.
Nadmienie tylko, źe PQMagic ma parę dodatkowych funkcji, których XP nie posiada.
Moze dlatego ja uzywam PQM.
A jak zachowuje sie XP przy duźych dyskach 160, 200 GB itp. ? Chodzi mi oczywiście o tworzenie partycji.
Zbiegłem z tematu głównego, ale moźe to komuś się przydać ...
Siemka
# Tnij niepotrzebne cytaty w przyszłosci, nikt nie lubi bez potrzeby scrollować posta przez dwa ekrany.
Bobi
Ja teź dzisiaj zrobiłem to samo, tyle źe z polskim XPekiem i teź na 4GB dysku.
Moze dlatego ja uzywam PQM.
Zbiegłem z tematu głównego, ale moźe to komuś się przydać ...
Siemka
# Tnij niepotrzebne cytaty w przyszłosci, nikt nie lubi bez potrzeby scrollować posta przez dwa ekrany.
Bobi
Zaraz Cie oswiece kolego. Z tym ze na temat jednej istniejacej partycji i do tego partycji z danymi, udzielilem odpowiedzi wyzej –> Paragon PM. Nie mieszaj wiec w tej chwili, dokladajac dodatkowe warunki.julko:
EL NINO – oświeć mnie !
Jak stworzyć trzy partycje uźywając instalatora. zakładamy, źe istnieje juz jedna partycja, bo to był temat główny.
W poprzednim poscie zanegowales mozliwosc utworzenia trzech partycji z instalatora XP. Radzilbym skombinowac jakis czysty dysk i przesledzic tok instalacji. Moze czegos sie nauczysz. Teraz jednak zgodnie z wczesniejsza obietnica, "oswiecam" Cie na przykladzie angielskiego XPka i dysku 4 Gigowego:
– zaczniemy od ekranu po zatwierdzeniu licencji, gdy instalator nie wykrywa zadnego systemu

– kolejny ekran, na ktorym wciskamy klawisz "C" w celu utworzenia partycji

– kolejny, na ktorym wybieramy rozmiar partycji (tutaj wybrana wartosc o 8MB mniejsza od 100%rozmiaru)

– w koncu ten "wlasciwy", na ktorym wybieramy znowu nieprzydzielone miejsce w celu zalozenia kolejnej partycji (naciskajac klawisz "C")

Itd, itd...
Jak widzisz, utworzyc mozna nie tylko jedna partycje.
Oswiecony, czy moze zarowka sie przepalila ?
julko:
EL NINO – oświeć mnie !
Jak stworzyć trzy partycje uźywając instalatora. zakładamy, źe istnieje juz jedna partycja, bo to był temat główny.
Z góry dziekuję za informacje.
To ją usuwasz i tworzysz ponownie – juź wg źyczeń co do ilości/wielkości/systemu plików – przy pamiętaniu o ograniczeniach z poz.1 i 3 związanych oraz ew. z poz.2 – jeźlei system goły*.
Tyle, źe szybciej jest stworzyć tylko systemową przy uźyciu tego narzedzia,a reszty podziału dokonać juź po instalacji z poziomu zarządzania dyskami i po wprowadzeniu ew. zmian w rejestrze*.
* nie dotyczy to tego konkretnego wypadku , a dysków >120(137)GB.
EL NINO – oświeć mnie !
Nie wspomnialem o odpowiadaniu. Napisalem o czytaniu.julko:
Ja odpowiadam na głowny temat i nie prowadzę polemik.
Probowales ? To sprobuj zanim zaczniesz negowac.julko:
Co do płyty z instalatorem systemu WinXP, to czy da się utworzyć więcej niź jedną partycję ? No np. trzy. Chyba nie moźna.
Ja odpowiadam na głowny temat i nie prowadzę polemik.
Sorry ...
Co do płyty z instalatorem systemu WinXP, to czy da się utworzyć więcej niź jedną partycję ? No np. trzy. Chyba nie moźna.
Sorry ...
Seeker, zapomniales wspomniec julkowi o tym, ze czyta sie posty na ktore pisze sie odpowiedz. U niego z tym krucho.
julko:
Proponuję:
– podziel dysk na partycje programem PQMAGIC (pamiętaj o ustawieniu jednej partycji aktywnej – tej na którą instalujesz system)
– potem instalujesz system (musisz mieć płytkę CD ze sterownikami z tego Laptopa)
Do takiego rozwiązania bez zachowania danych wystarczy Instalator XP – zrobi to równie dobrze. Wyźej wymienione programy robią to na "źywca" w systemie i to jest ich przewaga nad resztą.
Proponuję:
– podziel dysk na partycje programem PQMAGIC (pamiętaj o ustawieniu jednej partycji aktywnej – tej na którą instalujesz system)
– potem instalujesz system (musisz mieć płytkę CD ze sterownikami z tego Laptopa)
Paragon , przez EL NINO wymieniony, słuźy do repartycjonowania dysku z zawartością. tak jak Produkt Symanteca – Partition Magic czy Acronisa – PartitionExpert.
Tyle, źe Paragon jest najtańszy, bo mozna go było znaleźć w jakimś archiwalnym KŚ Expert za cąłe 9,90zł.
Tyle, źe Paragon jest najtańszy, bo mozna go było znaleźć w jakimś archiwalnym KŚ Expert za cąłe 9,90zł.
W zupelnosci masz racje...dzieki serdeczne...
edit.dysk, niestety jest juz po czesci zapelniony...czy oprocz programu ktory podales sa jakies narzedzia do dzielenia dysku w przypadku , gdy jest juz on zapelniony czesciowo?... czy moge uzyc w/w...?
edit.dysk, niestety jest juz po czesci zapelniony...czy oprocz programu ktory podales sa jakies narzedzia do dzielenia dysku w przypadku , gdy jest juz on zapelniony czesciowo?... czy moge uzyc w/w...?
Wlasnie o takie cos chodzilo. Przeczytaj swoj pierwszy post i zastanow sie co mozna w odpowiedzi napisac, nie wiedzac o co Ci chodzi. Zero informacji, zero wyjasnienia. Teraz tez nie lepiej, ale juz przynajmniej wiadomo, ze chcesz podzielic 80–cio gigowy dysk na trzy czesci.
Skoro piszesz ze masz XP, rozumiem ze zainstalowany ? W takim ukladzie uzyj programu do dzielenia przestrzeni z danymi. Kiedys uzylem do tego Paragon Partition Manager – dobry program.
Jesli dysk czysty, wrzucasz plyte z systemem, uruchamiasz komputer i tworzysz przed instalacja partycje jakie chcesz.
Skoro piszesz ze masz XP, rozumiem ze zainstalowany ? W takim ukladzie uzyj programu do dzielenia przestrzeni z danymi. Kiedys uzylem do tego Paragon Partition Manager – dobry program.
Jesli dysk czysty, wrzucasz plyte z systemem, uruchamiasz komputer i tworzysz przed instalacja partycje jakie chcesz.
No tak...ja juz to czytalem wczesniej...no i nie wiem coz mam wiecej napisac w opisie mojego problemu...po prostu chce to zrobic sam...
edit.moze jeszcze dodam ,ze chcialbym dysk 80 GB podzielic na dwie albo lepiej jeszcze 3 czesci...coz ,nie wiem co jeszcze...
edit.moze jeszcze dodam ,ze chcialbym dysk 80 GB podzielic na dwie albo lepiej jeszcze 3 czesci...coz ,nie wiem co jeszcze...
Masz racje, to chyba najwlasciwsze –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22587Bury:
albo odeslanie do jakiegos tematu?
Strona 1 / 1