podział na partycje i format??

Witam
Mój problem jest taki a mianowicie mam w chwili obecnej Dysk twardy podzielony na dwa dyski "Dysk logiczny (C: )"–18,6 GB gdzie znajduje sie zainstalowany system i drugi dysk "PROGRAMY (D: )"18,6 GB. A teraz chciałbym podzielic ten Dysk logiczny (C: ) na partycje czyli zebym miał po prostu dysk na sam system i drugi na pliki a trzeci zostanie bez zmian (D: ). Własnie to chciałbym zrobic przy instalacji Windowsa XP i formatowaniu tylko nie wiem jak?? mozecie mi opisac krok po kroku nie chciałbym cos z***ac z tymi dyskami...Aha jeszcze jedno jesli teraz mam system plików FAT 32 to mam go zmienic–conwertowac czy moge tez przy formatowaniu zmienic??

Odpowiedzi: 20

to dlaczego na innych forach komputerowych piszą mi ze nie stracę danych na dysku D: i moge bez problemu uźyć płytki XP do tego celu !

Bo piszą to ludzie, którzy są uwaźni i wiedzą co robią. Mozesz sobie archiwum tego forum przejrzeć ,by zobaczyć ile razy uzytkownikom udąło się sformatować nie tę partycję, ktróą mieli zamiar, bo ... nie umieli czytać ze zrozumieniem komunikaów, uzyli błednie narzedzia, labo nie takich jakich trzeba.

To , źe nigdy nie straciłem danych przy repartycjonowaniu programami zewnętrznymi nie oznacza, źe tego niebezpieczeństwa nie ma. Najwyźej mogę napisać, źe ....miąłem szczęście.

Powyźsza wypowiedź stanowi uzupęłnienie teog , o czym Seeker napisac raczył.

PS.
Jeźlei wziąć pod uwagę Twoją pisaninę z logical/local moźna przyjąć, źe do grupy tych mniej uwaźnych userów naleźysz, a tym samym ryzyko operacji jest w Twoim wypadku większe.
Rebe
Dodano
18.01.2006 08:14:25
Nie wiemy dlaczego na innych forach taką pewność co do całkowitego bezpieczeństwa mają. Tutaj nikt nie twierdzi źe dane na dyku logicznym utracisz napewno. Jest jednak tak ,źe struktura partycji rozszerzonej sprawia źe wystarczy nadpisać początek dowolnego dysku logicznego , a utrata danych jest niemal pewna. Moźe się tak być – na przykład w wyniku działania wirusa lub choćby poprzez uźycie niewłaściwych narzędzi do partycjonowania, lub jak juź wspomniano błędów występujących na dysku.
Tak więc IMO gdyby mnie przyszło taką operację z partycjami wykonać nie omieszkałbym wykonać kopii waźnych dla mnie danych, a wtedy mozna właściwie robić z partycjami co dusza zapragnie
Seeker
Dodano
17.01.2006 22:50:04
to dlaczego na innych forach komputerowych piszą mi ze nie stracę danych na dysku D: i moge bez problemu uźyć płytki XP do tego celu ! Żebym miał pełną wersję tego pragramu Partition Magic to bez jakiegolwiek problemu podzielił bym dysk a nic z tego i prosze o wyjasnienie mi jak podzielić dysk C: (primary–podstawowy tak jak mi wyswietla Partition magic) na dwie "czesci" a dysk D: (Logical) chce zeby na nim dane były zachowane ?!
Tedzikooo
Dodano
17.01.2006 21:54:32
Zdecyduj się dane mają zostać czy nie ?
Jeźlei tak to o płycie z windowsem zapomnij.
Jeźeli nie to wkładasz płytę do napędu – w BIOS–ie zmieniasz na bootowanie z niej i ..zaczynasz instalację . Wybierasz partycje, ustalasz jej rozmiar, system plików, formatujesz* i ...... instalujesz system.

*moźna w/w operacji dokonać juź z poziomu instalatora, albo w tym czasie tylko dla partycji systemowej, a resztę juź po instalacji z zarządzania dyskami.

PS.
Zamiast "krzywymi" słać sięgnąłbyś do archiwum i poczytał, bo zarowno opisów dla progrmaów zewnętrznych, jak i instalatora jest w nim wiele.
Rebe
Dodano
17.01.2006 19:22:24
ku**a ale ja nie sciagne przez neta pełnej wersji tego programu na płytkach tez tego nie mam ! Cały czas mi chodzi o takie funckje jakie ma Win XP podczas jego instalacji tylk onie wiem jak??A jesli chodzi o ot co teraz mnie cytowałes to podałem co partitio magic wykrył...
Tedzikooo
Dodano
17.01.2006 15:42:22
Tedzikooo:
Czy moze ktos mi odpowiedzie pomoc na te pytanie . Aha patrzac teraz programem Partition Magic (demo) widze ze "Dysk lokalny (C: ) ma POD/LOG ustawiony na Primary a drugi dysk "PROGRAMY (D: )" ma POD/LOG Logical. I czemu jest jeszcze jakis 3 obiekt (*) ktorego TYP jest Extended itakze ma POD/LOG Pirmary??

Na jakie pytanie ?
To o partycjonowaniu?
Wybierz program i .skorzystaj z pomocy w nim zawartej.
Zaś co do końcowego fragmentu tego tekstu – a moze tak ......czytaj posty w topicu, który sam załoźyłeś – odpowiedź padła.

PS.
Czym sie ózni ten post – merytorycznie od Twojego poprzedniego ?
Rebe
Dodano
17.01.2006 15:23:46
http://komputery.katalogi.pl/temat28436/
sh@dow
Dodano
17.01.2006 15:04:43
Czy moze ktos mi odpowiedzie pomoc na te pytanie . Aha patrzac teraz programem Partition Magic (demo) widze ze "Dysk lokalny (C: ) ma POD/LOG ustawiony na Primary a drugi dysk "PROGRAMY (D: )" ma POD/LOG Logical. I czemu jest jeszcze jakis 3 obiekt (*) ktorego TYP jest Extended itakze ma POD/LOG Pirmary??
Tedzikooo
Dodano
17.01.2006 13:57:21
Tedzikooo:
napisałem przecieź ze dysk C: jest tym dyskiem gdzie w chwili obecnej mam zainstalowanego WinXP (18,6 GB) i chciałbym teraz podzielić go tylko na dwie "czesci" : na sam system i sterowniki (ok.10 GB) i pozostałe miejsce (8,6 GB) na jakies duperele (np.filmy,mp3). A jesli chodzi o ten drugi dysk PROGRAMY (18,6 GB) nie chciał bym go utracić na nim danych. Cały dysk fizyczny ma jak wiadomo 37,2 GB i w chwili obecnej jest podzielony na dwie "czesci".

wymiana poglądow między mną, a Żółtym nie dotyczyła tego, na ile części jest Twój dysk podzielony, ale przymiotnika "logiczny" w odniesieniu do c:\.

Tedzikooo:

A teraz jeszcze mi ktoś pisze ze utrace dane z dysku D: ...niby czemu ?

Bo ktoś wie, źe takie rzeczy się zdarzają – nie wierzysz. Przejrzyj choćby archiwum.
I problem wcale nie musi być spowodowany tym, źe prąd wyłaczą, a wystarczy, źe na dysku są błedy fizyczne czy logiczne i juź kłopot ma prawo się pojawić.

Update – ten 3 kawałek ma pewnie ok 8MB. Taką resztówkę zostawia instalator windowsa i masz do wyboru albo zostawienie jej, albo przyłączenie do istniejacej partycji. Obie ewentualności są równoprawne.

PS.
Uźywaj przycisku "zmień"
Rebe
Dodano
17.01.2006 12:35:57
sorry jego nazwa to nie "Dysk logiczny (C: ) " tylko "Dysk lokalny (C: )" Przepraszam za pomyłke. Aha patrzac teraz programem Partition Magic (demo) widze ze "Dysk lokalny (C: ) ma POD/LOG ustawiony na Primary a drugi dysk "PROGRAMY (D: )" ma POD/LOG Logical. I czemu jest jeszcze jakis 3 obiekt (*) ktorego TYP jest Extended itakze ma POD/LOG Pirmary??
Tedzikooo
Dodano
17.01.2006 12:35:04
napisałem przecieź ze dysk C: jest tym dyskiem gdzie w chwili obecnej mam zainstalowanego WinXP (18,6 GB) i chciałbym teraz podzielić go tylko na dwie "czesci" : na sam system i sterowniki (ok.10 GB) i pozostałe miejsce (8,6 GB) na jakies duperele (np.filmy,mp3). A jesli chodzi o ten drugi dysk PROGRAMY (18,6 GB) nie chciał bym go utracić na nim danych. Cały dysk fizyczny ma jak wiadomo 37,2 GB i w chwili obecnej jest podzielony na dwie "czesci". A teraz jeszcze mi ktoś pisze ze utrace dane z dysku D: ...niby czemu ?
Tedzikooo
Dodano
17.01.2006 12:09:28
Dobra – ad rem, coby bez formatu – choć jak ktoś ma pecha to i w maśle palec złamie:
Acronis, Symantec, Paragon – nazwy producentów programów pozwalających zrepartycjonować dysk bez utrat danych.
Rebe
Dodano
17.01.2006 11:49:58
Rebe:
Czyźbym miał rozumiec, źe po weryfikacji treści pierwszego postu z zawartością "czerwonej ksiąźeczki" wyszło Ci to samo co mnie z .....dokładnego czytania?

Nie – wyszło mi trochę inaczej – wyszło, źe c jest dyskiem logicznym a d jest partycją podstawową. Ale ile w tym prawdy to chyba tylko sam autor postu wie ;)

PS Moja "czerwona ksiąźeczka" jakaś chyba ułomna jest – nawet przepisu na maotai nie ma ...
Żółty
Dodano
17.01.2006 10:56:05
Czyźbym miał rozumiec, źe po weryfikacji treści pierwszego postu z zawartością "czerwonej ksiąźeczki" wyszło Ci to samo co mnie z .....dokładnego czytania?
Rebe
Dodano
17.01.2006 10:48:25
Rebe:
Dobra popisali juź prawie wszystko – to teraz moze przyjdzie jaka "Mondra z Pamiątkowa" i objasni mnie dlaczego z postu otwieającego wychodzi mi, źe na dysku jest .....partycja rozszerzona, a nie ma podstawowej ?

Aj Rebe za dokładnie czytasz ;) Mi wychodzi, źe jest to niemoźliwe bo AFAIK Windows swoje pliki startowe (ntldr, ntdetect.com itd) musi mieć na partycji podstawowej bo inaczej nie wstanie ...
Żółty
Dodano
17.01.2006 10:41:25
Dobra popisali juź prawie wszystko – to teraz moze przyjdzie jaka "Mondra z Pamiątkowa" i objasni mnie dlaczego z postu otwieającego wychodzi mi, źe na dysku jest .....partycja rozszerzona, a nie ma podstawowej ?
Rebe
Dodano
17.01.2006 09:12:43
Tedzikooo:
mam w chwili obecnej Dysk twardy podzielony na dwa dyski "Dysk logiczny (C: )"–18,6 GB gdzie znajduje sie zainstalowany system i drugi dysk "PROGRAMY (D: )"18,6 GB.

Jeśli jest tak jak tu cytuję i jeśli ten D jest na partycji rozszerzonej to... obawiam się , źe nie zachowasz danych po usunięciu partycji C

Ps Rozumiem źe masz tylko jeden fizycznie dysk twardy , tak?
Seeker
Dodano
16.01.2006 23:21:14
Zarządzanie dyskami znajdziesz po zainstalowaniu WinXP. W czasie instalacji szkoda czasu na zabawy. Zrób system na C, a potem wybierzesz sobie system plików jaki chcesz mieć na dodatkowej partycji. A i formatowanie trwa moment.
Ucho
Dodano
16.01.2006 23:00:47
Tak . Chce miec jeden system (XP) na dysku C: . Aha a jesli chodzi o ten druga "czesc"–wydzieloną podzieloną to napisałeś ze tez trzeba formatowac np. pozniej z poziomu Zarzadzania dyskami...a gdzie to jest ? a czy nie mozna od razu tam formatowac tej "czesci" dysku?a mozna tak : dysk na ktorym bede miał zainstalowanego Windowsa bedzie miał systm plików NTFS a ta "czesc"wydzielona FAT 32?? A drugi dysk PROGRAMY D: zostanie nienaruszony tak??
Tedzikooo
Dodano
16.01.2006 22:47:34
Krok po kroku pewno nikt nie napisze , bowiem archiwum dysponuje opisami w kwestii zakładania , usuwania , modyfikowania dysków.
Ale byś zawiedziony nie był, oto link do opisu w którym Rebemu się ...chciało

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=33945&highlight=partycjonowanie

Ps. Ej, Zedong co się wcinasz ? :wink: :lol:
Seeker
Dodano
16.01.2006 22:41:39
Tedzikooo
Dodano:
16.01.2006 22:29:27
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2