podział dysku na partycje w XP
Prosze o prosta odpowiedź – jestem początkujacy. Gdy kupiłem komputer posiadał zainstalowany windows XP i dysk podzielony na 3 partycje. Niestety coś się "namieszało" i musiałem ponownie zainstalować system. Jest to pozornie bardzo proste, lecz teraz mam tylko jedną duźą partycję dysk (C).Niestety nie wiem jak stworzyć partycje. Czy to trzeba w trakcie instalacji czy jest to bardziej skomplikowana sprawa. System plików mam NTFS. Dysk 130 GB. Pomocy !!
Odpowiedzi: 4
Lenux Ty piszesz li tylko, czy czasem czytasz co piszą inni?
Jak się obraziłeś na forumową wyszukiwarkę, to moźe na Google..nie i tam wpiszesz słowo które Ci podałem w postcie wyźej ?
Jak się obraziłeś na forumową wyszukiwarkę, to moźe na Google..nie i tam wpiszesz słowo które Ci podałem w postcie wyźej ?
Niestety nic nie wychodzi.
Chciałem stworzyć partycje korzystając z narzędzi XP czyli: zarządzanie dyskiem – nie ma tam nic o tworzeniu nowej partycji.
Włoźyłem cdrom instalacyjny systemu XP. Doszedłem do miejsca gdzie jest wyswietlona ramka z aktualnym dyskiem, w moim przypadku jest to dysk C ...... i nic więcej. Nie ma wydzielonego wolnego miejsca.
W komendach powyźej jest opcja tworzenia partycji wciskając klawisz C – źadnej reakcji.
Bardzo prosze o pomoc. Nie mam pojecia jak podzielić ten dysk.
Chciałem stworzyć partycje korzystając z narzędzi XP czyli: zarządzanie dyskiem – nie ma tam nic o tworzeniu nowej partycji.
Włoźyłem cdrom instalacyjny systemu XP. Doszedłem do miejsca gdzie jest wyswietlona ramka z aktualnym dyskiem, w moim przypadku jest to dysk C ...... i nic więcej. Nie ma wydzielonego wolnego miejsca.
W komendach powyźej jest opcja tworzenia partycji wciskając klawisz C – źadnej reakcji.
Bardzo prosze o pomoc. Nie mam pojecia jak podzielić ten dysk.
:arrow: lenux:
Piszesz:
W Windows XP moźna podzielić wolne miejsce dysku na partycje z poziomu modułu Zarządzania dyskami.
W Twoim przypadku musisz zastosować zewnętrzny menadźer dyku np. PartitionMagic pozwalający wykonać wiele operacji na dysku bez utraty zgromadzonych na nim danych. Moźesz za jego pomocą zmniejszać, zwiększać, przemieszczać lub dzielić na partycje obszar juź zajęty na dysku. Aby przyspieszyć takie operacje pamiętaj aby zdefragmentować dysk przed takimi operacjami.
PS.
Ja do takich operacji uźywam aplikacji o nazwie PartitionComander, zobacz:

Najlepiej jednak strukturę dysku zobrazuje Ci ten rysunek:
Piszesz:
Niestety nie wiem jak stworzyć partycje. Czy to trzeba w trakcie instalacji czy jest to bardziej skomplikowana sprawa.
W Windows XP moźna podzielić wolne miejsce dysku na partycje z poziomu modułu Zarządzania dyskami.
W Twoim przypadku musisz zastosować zewnętrzny menadźer dyku np. PartitionMagic pozwalający wykonać wiele operacji na dysku bez utraty zgromadzonych na nim danych. Moźesz za jego pomocą zmniejszać, zwiększać, przemieszczać lub dzielić na partycje obszar juź zajęty na dysku. Aby przyspieszyć takie operacje pamiętaj aby zdefragmentować dysk przed takimi operacjami.
PS.
Ja do takich operacji uźywam aplikacji o nazwie PartitionComander, zobacz:

Najlepiej jednak strukturę dysku zobrazuje Ci ten rysunek:

Prosta odpowiedź to będzie gdy wpiszesz do wyszukiwarki forumowej np. : ranish i przeglądniesz tematy
Strona 1 / 1