podwójny autostart
Witam serdecznie użytkowników forum,
mam problem z autostartem, z którym męczę się już dość długo, a na który nie znam sposobu rozwiązania. Problem objawia się tym, że po dodaniu do Menu Start->Programy->Autostart jakiegokolwiek skrótu przy kolejnym starcie systemu otwierają się dwie kopie programu. Nie ma znaczenia co to za program, z każdym sytuacja jest identyczna. Msconfig pokazuje, dwa wpisu dla jednego skrótu z tym, że jeden jest (lokalizacja) w "Startup" a drugi w "Common Startup". Oba mają jednakowe polecenie i nazwę. Po odznaczeniu jednego z nich, oba znikają po restarcie systemu/msconfiga. Sprawdzałem, czy problem nie leży w tym, że skrót jest fizycznie w profilu "marek" i jakimś drugim np. "default user". Fizycznie skrót znajduje się tylko w profilu "all users". Po przeniesieniu skrótu do profilu "marek" wpis o starcie programu znika z msconfiga.
Liczę na Waszą pomoc.
Odpowiedzi: 2
Może nie sprecyzowałem o co mi chodzi dokładnie. Chciałbym oczywiście wyeliminować ten problem, ale zależy mi przede wszystkim na tym, żeby móc uruchamiać programy wraz ze startem systemu (w pojedynczej kopii). Czy jest jakiś alternatywny sposób uruchamiania programów wraz ze startem systemu?
ps. sorry za drugiego posta
-
Skocz do <em>HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders, </em>jaką scieżkę masz przy wartości <strong>Startup</strong>?<br /><br />
-
%ALLUSERSPROFILE%\Menu Start\Programy\Autostart
-
I tu chyba będzie problem, zmień na %USERPROFILE%\Menu Start\Programy\Autostart<br />
[quote=oaieuy](...) Nie mam w pracy dostępu do regedit. Czy można to jakoś inaczej obejsc, np. jest jakiś program w gtórym będę mógł zmienić te wartość?[/quote] Sgadaj się z adminem systemu. Z jego uprawnieniami nie będzie to już problemem.