Podmiana bibliotek

Dziennik zdarzeń informuje mnie, źe jest błąd xpsp2res.dll. Sciągnąłem ją z sieci, ale przy próbie zastąpienia oryginalnej w system32 dostaję informację, źe jest ona uźywana przez jakiś inny program i zastąpienie jej jest niemoźliwe. Czy jest jakaś moźliwość wykonania tego?

Odpowiedzi: 20

Przywróciłem system do 8–08 i zaczął się normalnie otwierać. W podglądzie zdarzeń w aplikacjach mam tylko błąd SecurityCenter po włączeniu Centrum Zabezpieczeń, a w systemie błąd Serwice Control Manager (coś związane z neostradą), i od czasu do czasu giną mi urządzenia winio i sisport, ale to tylko w dzienniku, na ekranie nic się nie pojawia. Czuję, źe muszę skończyć tą głupią zabawę, bo jak się coś sp...., to mnie źona z domu wyrzuci :cry:
1ter
Dodano
11.08.2005 12:51:24
1ter:
Jest jeszcze większy problem, teraz za kaźdym otwarciem komputera chce sprawdzać mi pliki. JAK TO WYŁĄCZYĆ?

Z mojego punktu widzenia to juź wyraźny sygnał, źe coś moźe być nie tak z systemem plików. Wyłączenie autoskanowania jest tylko półśrodkiem, ale moźesz wykonać je poleceniem
chkntfs /x c:

Szczerze zalecam dokładnie przeskanować dysk HDD Regeneratorem lub oprogramowaniem ze strony jego producenta.

Przejrzyj w Podglądzie zdarzeń (eventvwr.msc) komunikaty dot. ChkDsk – powinny być tam informacje nt. stanu logicznej struktury danych, utraconych sektorów itp.
Amon–Ra
Dodano
11.08.2005 12:22:29
Jest jeszcze większy problem, teraz za kaźdym otwarciem komputera chce sprawdzać mi pliki. JAK TO WYŁĄCZYĆ?
1ter
Dodano
11.08.2005 10:34:16
naleźało to zrobić w oknie Wiersza poleceń (cmd.exe).

Zrobiłem w/g zaleceń, znowu około pół godziny mielenia i znów bez odzewu. Komenda chkdsk /r C: – po restarcie dostałem informację, źe brak jest bezpośredniego dostępu do woluminu, ale tym razem komputer się otworzył. Z bibliotekami bez zmian.
1ter
Dodano
11.08.2005 10:23:46
Z tego, co wiem, to jest to samo, co przy systemowym skanie zaznaczyć drugą opcję i zrestartować komputer. Wogóle nie chce się po tym otworzyć, na chwilę pojawia się niebieska plansza skanu i komputer ponownie się restartuje. Jedyny ratunek to w odpowiedniej chwili wcisnąć esc. A spacji nie postawiłem przez nieuwagę, takie komendy przewaźnie kopiuję z forum.
1ter
Dodano
10.08.2005 21:46:47
1ter:
Rozumiem, źe wpisuje uruchom – cmd.exe, otwiera mi (...) wpisuję sfc/scannow i enter,

Tak.

1ter:
Co 2–3 dni Ad–Aware, co tydzień MKS

IMHO wystarczy co 1–2 tygodnie.

1ter:
chkdsk/r niestety nie działa.

Co masz na myśli :?: :shock: To standardowa komenda Windowsowego shella, musi działać...
W oknie Wiersza poleceń wpisz:
chkdsk /r x:

gdzie X: to litera partycji systemowej. System zapyta Cię o moźliwość przeprowadzenia skanowania po restarcie – odpowiedz twierdząco.
Amon–Ra
Dodano
10.08.2005 21:37:29
1ter:
Rozumiem, źe wpisuje uruchom – cmd.exe, otwiera mi (...) wpisuję sfc/scannow i enter,

Tak.

1ter:
Co 2–3 dni Ad–Aware, co tydzień MKS

IMHO wystarczy co 1–2 tygodnie.

1ter:
chkdsk/r niestety nie działa.

Co masz na myśli :?: :shock: To standardowa komenda Windowsowego shella, musi działać...
W oknie Wiersza poleceń wpisz:
chkdsk /r x:

gdzie X: to litera partycji systemowej. System zapyta Cię o moźliwość przeprowadzenia skanowania po restarcie – odpowiedz twierdząco.
Amon–Ra
Dodano
10.08.2005 21:37:29
Będę to robił jutro, jak rodziny nie będzie. Rozumiem, źe wpisuje uruchom – cmd.exe, otwiera mi się czarne okno C:\dokument and setting\ja> i dalej wpisuję sfc/scannow i enter, oczywiście z płytą w środku i dalej samo pójdzie. Co 2–3 dni Ad–Aware, co tydzień MKS, a chkdsk/r niestety nie działa.
1ter
Dodano
10.08.2005 21:31:43
1ter:
Rezultat to około pół godziny sprawdzania dysku, okienko się zamknęło i na tym cała operacja się skończyła (źadnych informacji).

Dlatego, źe wpisałeś sfc /scannow w okienku Uruchom w Menu Start, a naleźało to zrobić w oknie Wiersza poleceń (cmd.exe). Wykonaj skanowanie ponownie lub otwórz Podgląd zdarzeń (eventvwr.msc) i poszukaj komunikatów dotyczących SFC.

1ter:
Nie wiem, co jeszcze, ale przypuszczam, źe to nie wszystko.

Na wszelki wypadek wykonaj standardowe skanowanie systemu programami antyszpiegowskimi i antywirusowymi, sprawdź partycję systemową poleceniem chkdsk /r i przetestuj pamięć programikiem MemTest86, tak na wszelki wypadek.
Amon–Ra
Dodano
10.08.2005 21:19:15
Rezultat to około pół godziny sprawdzania dysku, okienko się zamknęło i na tym cała operacja się skończyła (źadnych informacji). Usługę C.Z. od dłuźszego czasu mam wyłączoną, poniewaź cały czas przy starcie w dzienniku błędów widzi błąd i nie zauwaźa MKS – błąd pliku xpsp2res.dll, tak samo, jak wezmę uruchom – systeminfo, to nie widzi framedyn.dll. Nie wiem, co jeszcze, ale przypuszczam, źe to nie wszystko.
1ter
Dodano
10.08.2005 21:11:38
1ter:
ale i nie pomogło, system nadal nie widzi kilku bibliotek.

A jaki był rezultat komendy sfc?
Moźesz ręcznie przywrócić plik z płyty z dodatkiem SP2 (być moźe trzeba będzie uźyć odpowiedniego polecenia expand) z poziomu Konsoli Odzyskiwania. Wyłącz równieź na jakiś czas usługę Centrum zabezpieczeń (services.msc) i przetestuj działanie komputera.
Amon–Ra
Dodano
10.08.2005 20:59:51
generalnie jeśli masz problemy z systemem, to nie zaszkodzi.

ale i nie pomogło, system nadal nie widzi kilku bibliotek.
1ter
Dodano
10.08.2005 20:52:32
1ter:
Sciągnąłem ją z sieci, ale przy próbie zastąpienia oryginalnej w system32 dostaję informację, źe jest ona uźywana przez jakiś inny program i zastąpienie jej jest niemoźliwe. Czy jest jakaś moźliwość wykonania tego?

Najpierw musisz wyrejstrować dany plik: start =>> uruchom regsvr32 /u xpsp2res.dll
następnie usunąć dany plik, podmienić go i zarejstrować start =>> uruchom regsvr32 xpsp2res.dll
kamaa
Dodano
06.08.2005 12:44:38
Jeszcze jedno pytanie: mam płytę XP SP1 i na drugiej płycie SP2, czy wystarczy włoźyć pierwszą płytę, czy teź poprosi o drugą, ewentualnie drugą trzeba będzie zainstalować jeszcze raz?
1ter
Dodano
01.08.2005 19:21:12
Hmmm, polecenie sfc słuzy do sprawdzania integralności plików systemowych chronionych przez windowsa – raczej nie uszkodzi systemu, choć jeśli były świadomie podmieniane niektóre biblioteki – przywróci ich oryginały. generalnie jeśli masz problemy z systemem, to nie zaszkodzi.
leon1313
Dodano
01.08.2005 16:33:10
Bardzo waźne dla mnie pytanie: czy po tej czynności nic mi się na dysku nie pokićka, źadne gry ani nic takiego, bo musiałbym się wyprowadzić z domu.
1ter
Dodano
01.08.2005 09:50:35
wsadź cd–install Win xp i polecenie:
sfc /scannow

biblioteki podmienisz w normalnym trybie, zmieniając najpierw nazwę oryginałowi.
leon1313
Dodano
31.07.2005 23:40:16
Właśnie wydaje mi się, źe trochę za duźo posprzątałem.
1ter
Dodano
31.07.2005 19:50:35
I mamy rozwiązanie.
Posprzątać po Pandzie jest naprawdę trudno i dzieją się potem takie szopki.
Próbuj jeszcze posprzątać w rejestrze,zobacz czy nie siedzą jakieś resztki pandy w procesach i autostarcie.
MarcinX
Dodano
31.07.2005 19:01:04
Zaporę systemową mam prawie od początku wyłączoną. Uźywałem Pandy, w czasie odinstalowywania w/g przepisów specjalistów tego programu wszedłem w regedit i usunąłem wszystko ze słowem panda. Potem z menedźera urządzeń: panda i sygate. C.Z. nadal widziało pandę jako firewalla, więc jeszcze raz z regeditu usunąłem coś (nie bardzo pamiętam, ale wyglądające jakoś tak %panda% i coś tam jeszcze było. Od tamtej pory mam ten błąd. Czy jest moźliwość naprawienia go, czy lepiej nie ruszać g..., bo śmierdzi.
1ter
Dodano
31.07.2005 18:54:50
1ter
Dodano:
31.07.2005 15:26:57
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2