podłaczanie cd–rom, cd–rw,tasmy
witam mam pytanie jak najlepiej podłączyć cd–rom,cd–rw(szkoda mi piłować cd–rw cały czas,bo mam nówke)jaka jest najbardziej optymalna konfiguracja,za pomoca jakiej taśmy(mam podłaczone cdr–w i cd–rom na jednej taśmie 40–to pinowej i osobno twardziela na 80–cio pinowej)czy byłoby lepiej napedy podłaczyć na tasmie 80–pinowej– tak jak twardziela???
sorki jesli pytania sa infantylne ale ja jestem początkujacy w pc:)
sorki jesli pytania sa infantylne ale ja jestem początkujacy w pc:)
Odpowiedzi: 20
skfarkozasysacz:
Yoda:
mars28:
A jak jest w przypadku podpięcia na jedną taśmę dysku ATA100 i napędu optycznego ATA33, czy wtedy oba chodzą na ATA33?
Zdarza się, natomiast regułą nie jest to.
Pozdrawiam.
Od czego to więc zaleźy ??
Jak ustrzec się przed tym trybem pracy ?
Od... szczęścia :) Oraz unikania wyrobów OEM firmy LG – wiem, źe są wyjątki potwierdzające regułę, więc nie piszcie "Ja mam OEM LG i mi działa", bo piszemy o minimalizacji ryzyka. Niestety, w 100% pewnej recepty nie podam Ci, bo nie znam jej.
Pozdrawiam.
Yoda:
mars28:
A jak jest w przypadku podpięcia na jedną taśmę dysku ATA100 i napędu optycznego ATA33, czy wtedy oba chodzą na ATA33?
Pozdrawiam.
Od czego to więc zaleźy ??
Jak ustrzec się przed tym trybem pracy ?
mars28:
Pozdrawiam.
Ogólnie to dzisiaj produkowany sprzęt komputerowy niestety zostawia duźo do źyczenia. Jest słebszej jakości niź pare lat temu i to wszystkich producentów. I dlatego jest tyle problemów z kompami i systemami – niestety :cry:
Pozdrowionka
Pozdrowionka
robert200 – zostawmy na boku instrukcje – większość z nich nie zmieniła się od lat i z reguły producenci uznawali, źe układ dysk – ATAPI dotyczy 2 odrębnych kanałów IDE. Tak przynajmniej wynika z mojej obserwacji.
Jak napisąłem wyźej – przerabiałem dowolne ustawienia CD–DVD/CD–R i od kilku lat nie spotkałem się z róznića w pracy przy zamiennym ustawieniu master/slave.
Daruję sobie przy tym kwestię napędów LG , bo to specyficzna sprawa z nimi związana i układ moźem ieć znaczenie, ale teź w większości wypadków nie musi – urok tych wyrobów ( z zastrzeźeniem, źe niew iwedzieć czemu, nie dotyczy to DVD – z nimi nie miałem problemów ).
W specyficznych zaś wypadkach przestawienia master/slave moga mieć znaczenie , ale bardziej jest to wynikiem jakiejś niedorówdki związanej z płytą niź samymi napedami.
Jak napisąłem wyźej – przerabiałem dowolne ustawienia CD–DVD/CD–R i od kilku lat nie spotkałem się z róznića w pracy przy zamiennym ustawieniu master/slave.
Daruję sobie przy tym kwestię napędów LG , bo to specyficzna sprawa z nimi związana i układ moźem ieć znaczenie, ale teź w większości wypadków nie musi – urok tych wyrobów ( z zastrzeźeniem, źe niew iwedzieć czemu, nie dotyczy to DVD – z nimi nie miałem problemów ).
W specyficznych zaś wypadkach przestawienia master/slave moga mieć znaczenie , ale bardziej jest to wynikiem jakiejś niedorówdki związanej z płytą niź samymi napedami.
OK, moźe to i moja zasada, ale kiedy dostaje kompa, w którym nagrywarka nie nagrywa lub nagrywa ale tylko z małymi prędkościami to zawsze w tych kompach jest podpięta pod SLAVE. Po przełoźeniu na MASTER jest wszystko OK. Niestety nie potrafie ci wytłumaczyć dlaczego tak jest. I jeszcze jedno. Większość producentów nagrywarek (wydań BOXowych) w instrukcji montaźu zalecają podpięcie do MASTER. Nawet kupująć CDRW czy to oem czy to box nagrywarka ma zworke ustawioną na MASTER. A jeźeli u ciebie chodzi na SLAVE to OK. Teź moźe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Yoda:
robert200:
Od 98 roku pracuje w serwisie komputerowym (naprawiam i składam kompy i nie tylko).
Wystarczy?
Obawiam się, źe w stostunku do niektórych NIE wystarczy. Są tu ludzie, którzy nie dość, źe mają odpowiednie wykształcenie w tym kierunku, to 98 roku mieli juź większą praktykę niź (prawdopodobnie) Ty lat.
I nie obraź się: jesteś po prostu zwolennikiem jednej z teorii, do której, jak do kaźdej moźna znaleźć poparcie w praktyce. Jednak czy na pewno jest to teoria "jedynie słuszna"?
Pozdrawiam.
Dla mnie zaś wystarczy w zupełności. Pamietam bowiem te czasy, kiedy kolejność podpinania napędów miała istotne znaczenie. Tylę, źe to się juź ładnych parę lat temu zmieniło, zaś doświadczenie przekształciło się w nawyk,albo i rutynę, a to najlepsze w źadnej dziedzinie nie jest.
robert200:
Od 98 roku pracuje w serwisie komputerowym (naprawiam i składam kompy i nie tylko).
Wystarczy?
Obawiam się, źe w stostunku do niektórych NIE wystarczy. Są tu ludzie, którzy nie dość, źe mają odpowiednie wykształcenie w tym kierunku, to 98 roku mieli juź większą praktykę niź (prawdopodobnie) Ty lat.
I nie obraź się: jesteś po prostu zwolennikiem jednej z teorii, do której, jak do kaźdej moźna znaleźć poparcie w praktyce. Jednak czy na pewno jest to teoria "jedynie słuszna"?
Pozdrawiam.
Wystarczy?
Wystarczy?
robert200:
Z doświadczenia.
A jakie jest twoje doświadczenie.
Bo ja miałem DVD na master, a CD–RW na slave.
A teraz zmieniłem CD–RW na master, a DVD na slave.
I normalnie nie odczuwam róźnicy.
Z doświadczenia.
robert200:
Jest 1 zasada: nagrywarka zawsze na MASTER
Nie wiem dlaczego tak twierdzisz. Co prawda miast CD uźywam DVD, ale to jeden czort i podpinam napędy ATAPI jak mi podejdą. Nigdy nie zauwaźyłem róznicy – albo wszystko chodzi poprawnie, albo nie.
a jeźeli na master są kłopoty a na slave działa poprawnie to czy istnieje odstępstwo od 1 zasady,
i czy robiąc wbrew tej zasadzie na jakie szkody(nastepstwa) narazony jest łamiący zasadę? :wink:
pozdrawiam
i czy robiąc wbrew tej zasadzie na jakie szkody(nastepstwa) narazony jest łamiący zasadę? :wink:
pozdrawiam
Jest 1 zasada: nagrywarka zawsze na MASTER
Tasiemki do CD romów i nagrywarek nie maja znaczenia bo działają i tak na UDMA33 lub PIO4.
Tasiemki do CD romów i nagrywarek nie maja znaczenia bo działają i tak na UDMA33 lub PIO4.
miałem wczesniej normalnie nagrywarke i zwykły napę cd na osobnej taśmie, przez rok było ok ale później nagrywarka robiła mi straszne problemy( pojawiały się niebieskie "ekrany śmierci", nie nagrywała) aź podpiołem ją pod taśme dysku twardego i kłopoty się skończyły. nie mam pojęcia czy to ma wpływ na wydajność czy nie ale cieszę się źe mi nagrywarka nagrywa.
Niechce zakladac nowego tematu ale ja mam podpiety dysktwarty (segate 40 i cd–rom lg 32x :cry: ) pod jedma tasme dysk master a cdromek pod slave. Czy trace cos z wydajności :?: :?:
mynajms:
jeźeli masz sprzęt lg(co wcześniej pomknoł rebuś)a szczególnie nagrywarke proponuję podpiąć ją pod dysk twardy( oczywiście na ide–80) i ustawić zwrotke na slave.
Nie to, źebym się czepiał, ale rozwiń swoją wypowiedź.
Dlaczego tak proponujesz ??
Bo ja mam i DVD i CD–RW LG na jednej taśmie, a twardego osobno na drugiej i nigdy nie miałem źadnego problemu.
jeźeli masz sprzęt lg(co wcześniej pomknoł rebuś)a szczególnie nagrywarke proponuję podpiąć ją pod dysk twardy( oczywiście na ide–80) i ustawić zwrotke na slave.
Żeby się za bardzo nie rozpisywać, to króciutko w punktach:
1. W wypadku dysków twardych taśma 80 jest niezbędna, źeby praca była komfortowa.
2. Do napędów optycznych równieź takową zalecam, chociaz jeszcze nigdy w ich wypadku nie mialem problemu jesli uźyłem tasmę 40
Teraz tak: Na jednej taśmie zalecam napędy podpiąc nastepujaco:
– jako mastera nagrywarka
– jako slave CDDVD
– natomiast na osobnej tasmie jako mastera dysk twardy.
POZDRAWIAM, Pawek.
1. W wypadku dysków twardych taśma 80 jest niezbędna, źeby praca była komfortowa.
2. Do napędów optycznych równieź takową zalecam, chociaz jeszcze nigdy w ich wypadku nie mialem problemu jesli uźyłem tasmę 40
Teraz tak: Na jednej taśmie zalecam napędy podpiąc nastepujaco:
– jako mastera nagrywarka
– jako slave CDDVD
– natomiast na osobnej tasmie jako mastera dysk twardy.
POZDRAWIAM, Pawek.
Strona 1 / 1